Fellobbant az ifjúsági olimpia lángja Görögországban, a fáklya elindult Lillehammer felé

Fellobbant az ifjúsági olimpia lángja Görögországban, a fáklya elindult Lillehammer felé

2015. 12. 02.
Megosztás

Hetvenkét nappal a megnyitó előtt az első újkori olimpia helyszínén, az athéni stadionban meggyújtotották a lillehammeri II. Ifjúsági Olimpiai Játékok lángját, majd útjára indították Norvégia felé - számol be róla a NOB honlapja.

Az ötkarikás hagyományok szerint Héra templomának papnője a nap sugarait egy parabolán keresztül tükrözve lobbantja a lángot az ókori olimpiák hazájában, majd váltófutással érkezik a fáklya a játékok megnyitójára.

Ezúttal négy fiatal – norvég és görög – sportoló kezdte a váltót az ikonikus athéni arénában. Másnap hosszú útra kel a fáklya, december 2-án már Oslóban a norvég parlament előtt köszöntik ünnepség keretében. Ezután körbejárja Norvégia 19 tartományát, végül az ifjúsági olimpia megnyitójára fog megérkezni a lillehammeri stadionba február 12-én, ahol február 21-én fog kialudni…

Az athéni ünnepségen a norvég delegáció részéről részt vett Siri Hatlen, az ifjúsági olimpia szervező bizottságának (LYOGOC) elnöke, Tomas Holmestad, a szervező bizottság vezérigazgatója, Vegard Ulvang, a NOB norvég tagja, a Nemzetközi Síszövetség (FIS) Sífutó Bizottságának elnöke, egykori olimpikon és sífutó bajnok, valamint a norvégok ifjúsági olimpiai bajnok birkózója, Grace Bullen.

A görögök részéről Spyros Capralos a Görög Olimpiai Bizottság elnöke, Emmanuel Katsiadakis főtitkár, Isidoros Kouvelos a Nemzetközi Olimpiai Akadémia elnöke, Roger Jorgensen a norvég követség attaséja, valamint a sportminisztérium képviseletében Stavros Kontonis és Ioulios Synadinos vett részt az ünnepségen.

A lillehammeri II. Ifjúsági Olimpiai Játékokat 2016. február 12. és 21. között rendezik. A magyar fiatalok 8 sportágban - alpesi és északi sízés, biatlon, ügyességi jégkorongozás, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, síugrás és snowboard - összesen 14-en állhatnak rajthoz.

A MOB honlapján a kapcsolódó tartalmakat a mob.hu/lillehammer-2016 gyűjtőoldalon találja.

A 2016-os lillehammeri II. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok hivatalos oldala: lillehammer2016.com.

(MOB-olympic.org, fotó: IOC/Philippe Furrer, Nicolas Reichen)