Felméri az edzők továbbképzésének helyzetét a Magyar Edzők Társasága

Felméri az edzők továbbképzésének helyzetét a Magyar Edzők Társasága

2013. 06. 14.
Megosztás

A Magyar Edzők Társasága (MET) és a MOB közös továbbképzést szervezett a tatai edzőtáborban a TAO támogatásban részesülő öt látványsport számára.

A kétnapos továbbképzés előtt a MET nemrég megválasztott új elnöksége ülésezett. Molnár Zoltán (a képen) az új elnök elődje, az alapító Ormay László érdemeit méltatta, aki örökös tiszteletbeli elnökként továbbra is segíti a MET tevékenységét.

Köpf Károly főtitkár az első félév eseményeit foglalta össze. Konferenciát szerveztek a szabadidősport lehetőségeiről, értékelték a paralimpiai szereplést, keretasztal beszélgetésen vitatták meg a roma fiataloknak beilleszkedési lehetőségeit a sport segítségével. Fórumot tartottak az egyetemi, középiskolai és általános iskolai sport kérdéseiről

A következőkbe – amint Molnár Zoltán kiemelte – az edzők képzésére, továbbképzésére fokuszálnak..A szövetségekbe, egyesületekben végzett tájékozódás alapján fehér könyvet állítanak össze az edzők helyzetéről. Azt kívánják felmérni, hogy az edzők végzettségükhöz megfelelő munkát végeznek-e? Szeretnék az edzőket regisztrálni. Jelenleg mintegy tizenkét-tizenháromezer edző működik hazánkban, de a MET-nek alig 1300 tagja van.

"A társaság célkitűzése változatlan, az edzők érdekvédelme, erkölcsi és anyagi elismerése áll előtérben" - fogalmazott Molnár Zoltán, s azt mondta, amíg korábban főleg az olimpiai sportágak edzőire koncentráltak, a jövőben a szabadidősport, a paralimpiai és a nem olimpiai sportágak képviselőit is bevonják. Az új elnökségben ennek megfelelően helyet kapott Horváth Rita, Gömöri Zsolt és Leyrer Richárd is.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelő államtitkára az eseményen kijelentette, hogy az edzők áldozatos, szakértő munkája alapozza meg a magyar sport sikereit, ezért arra törekednek, hogy az edzők anyagi elismerése is megfelelő legyen.

Kemény Dénes a sikeres kapitány, a szövetség elnöke, a társaság nemrég megválasztott alelnöke teljes mértékben egyetértett az etikai kódex megszövegezésével, az Etikai bizottság megalakításával.

Köpf Károly a második félév eseményei közül a szeptember elejére tervezett jubileumi közgyűlést emelte ki,de újabb fórumokra sort kerítve , a küzdősportokra is gondolnak. Az igen tartalmas, tárgyra törő javaslatokkal tarkított közel két órás ülés után a MET elnöksége bemutatkozott a továbbképzés résztvevőinek

A sportállamtitkárság képviseletében Kiss Norbert helyettes államtitkár és Simicskó István államtitkár köszöntötte a mintegy száz edzőt. Kiss Norbert Móra Ferenc ismert megállapítását idézte és az edzőket, mint a nemzet napszámosait említette. Simicskó István elismeréssel beszélt az edzők munkájáról Amint leszögezte . az edzők áldozatos, szakértő munkája alapozza meg a magyar sport sikereit. Arra törekednek, hogy az edzők anyagi elismerése is megfelelő legyen.

A továbbképzés első napján az edzői munkát segítő pszichológiai vizsgálati módszerekről, ,a koordinációs képességek jelentőségéről hangzottak el értékes előadások, a második napon gyakorlati bemutatókra kerül sor.