Buenos Aires a fiatalokra épít

„Fiataloknak, fiataloktól, fiatalokkal” – Lausanne 2020, az új generáció kapuja

2019. 04. 21.
Megosztás


Mikor a több mint 80 országot képviselő 1880 ifjú sportoló megérkezik Svájcba a 3. téli ifjúsági játékokra (YOG), egy olyan eseménnyel találkoznak majd, amely tisztán a fiatal generáció megszólítására és a sport jövőjének megalapozására fókuszál.

A helyi szervezők a Buenos Aires-i világverseny által kijelölt utat követik, és a nyitóünnepséget leszámítva minden versenyre ingyenes belépési lehetőséget biztosítanak. Ez a helyi fiatalok, és a távolról érkezők számára is anyagi akadályokat hárít el a játékok látogatása elől.

Az elszállásolással kapcsolatban is forradalmi lesz a lausanne-i torna: a sportolók két hullámban tartózkodnak majd a városban, ezáltal több fiatal kap lehetőséget a versenyzésre. Korábban a YOG is a tradicionális modellt alkalmazta ezen a téren, viszont azáltal, hogy a versenyzők különböző időpontokban érkeznek és távoznak, a 2020-as ifjúsági játékok szervezői több mint 800-al több főt tudnak majd vendégül látni, mint 2016-ban lillehammeri kollégáik.

Az új sportágak és versenyformák is fontos szerepet játszanak a jövő generációinak bevonásában. Lausanne-ban debütál majd a téli játékok programjában a túrasízés, a 3x3-as jégkorong, a női kettes szánkó és a női északi összetett is.

A fiatalok a szervezési folyamatokba is bekapcsolódhatnak. Az esemény kabaláját, Yodlit ugyanúgy az ERACOM hallgatói tervezték, mint a piktogramokat és a játékok dizájnját úgy általában; az érmeket és a dobogókat pedig egy-egy lausanne-i művészeti (ECAL) és építészeti (EDC) iskola diákjai álmodták meg. A játékok digitális hátterének kialakítását és a népszerűsítést szintén főként fiatalok – köztük a Lausanne-i Egyetem hallgatói – végzik. Yodli kiválasztása egyébként 500 tizenkét és tizennyolc év közötti sportoló szavazásának eredménye.

„A tartományi és nyugat-svájci egyetemekkel együttműködve akarjuk bevonni a fiatalokat az esemény előkészítésébe és szervezésébe” – mondta Ian Logan, a szervezőbizottság ügyvezető-igazgatója. „A célunk egy erős örökség kiépítése a fiatal generáció, a jövő vezetőinek számára.”

Az iskolák elköteleződése komoly bizakodásra ad okot. Vaud kantonban a tanintézetek 70%-a már támogatja a játékokat, ez pedig 130 ezer gyermek bevonását jelenti. Az említett intézmények közül néhány a következő nemzedék közvetítőinek is lehetőséget ad: ők egy rádióműsorban gyűjthetnek értékes élményeket és tapasztalatokat, amely az ifjúsági olimpia előtt és alatt is futni fog.

(olympic.org)