Flórusz János: Nem kétséges, hogy Szabina kijut Rióba!

Flórusz János: Nem kétséges, hogy Szabina kijut Rióba!

2014. 09. 09.
Megosztás

Az ifjúsági olimpiai bajnok Gercsák Szabina Nanjing után sem engedhet ki, jövő héten junior Eb, majd világbajnokság az Egyesült Államokban. A Hell MJC-Miskolc judokája az ifjúságiak között minden nagy versenyt megnyert, most már feljebb lépve számára Rio a cél. A 18 éves versenyzőt 2004-óta készíti Flórusz János, aki készséggel válaszolt a mob.hu kérdéseire.

Gercsák Szabina 2013-ban korosztályában világ- és Európa-bajnoki címet nyert, vébé-elsősége „egyenes ágon” juttatta ifi olimpiai kvótához. A szakma egyértelműen érmet várt tőle.

"Judóban Gercsák Szabina részvétele már biztosnak vehető. Az ifjúsági világbajnokság volt a kvalifikációs verseny az ifi olimpia tekintetében, ott Szabina a 63 kilogrammosok közt aranyérmet szerzett. A miskolci lány nyáron, Tallinban megnyerte a korosztályos ifi Eb-t, augusztusban, Miami-ban a vébét, az EYOF-on második lett, elmondható, hogy a világ egyik legjobbja, így esélyesként lép tatamira Nanjingban. Fizikálisan és lekileg is elkezdte a felkészülést. A kvalifikációs vébén a fiúknál nem volt érmes vagy pontszerző helyezésünk. Miami-ban meggyőzően küzdött a fiatal judokánk, több mérkőzést megnyert a 66 kilós Sárecz Márton, akit a NOB jelölt ki indulóként. Még fiatal, de már látszik a tehetsége" - foglalta össze még 300 nappal a játékok előtt, tavaly októberben Preiszler Gábor, utánpótlás sportági vezető a mob.hu-nak.

„Szabina stabilan hozza azt, amit tud, nem lennék meglepve, ha érmet nyerne Kínában. Hogy milyen színűt? Minél fényesebbet!” – mondta korábban az ifi olimpiára utalva az olimpiai bajnok Kovács Antal.

„Nem lepődnék meg, ha érmet szerezne, de hogy milyen színűt, az rengeteg tényezőn múlik, például a sorsoláson és a bíráskodáson” – nyilatkozta a nanjingi elutazás előtt nem sokkal Flórusz János.

A tavalyi eredményei alapján a Héraklész Gálán második helyezett judoka 2014-ben fő versenyére, a nanjingi ötkarikás játékokra koncentrált, felkészítését ennek tükrében tervezte meg mestere, Flórusz János.

„Az évet Ausztriában a felnőttekkel közös edzőtáborban kezdtük, majd Japánba utaztunk, ahol bő két hetet töltöttünk, és nagyon erős mezőnnyel készülhettünk az idei év versenyeire. Tudatosan a felnőttekkel kezdtünk, Szabinánál erősebb és tapasztaltabb korosztályban, ez nagyon jó alapot adott neki. A tavaszi versenyeken is ebben a korosztályban lépett tatamira. A párizsi Grand Slam-en a legjobb tizenhat közt végzett, a felnőtt mezőnyben ez jó eredmény, egyenrangú társnak bizonyult, itt már a világranglista legjobb huszonöt versenyzője közé került. A felkészülés jól haladt, márciusban a varsói világkupát már bronzéremmel zártuk, ezt az eredményt sikerült hozni Törökországban is, amikor a Grand Prix-en a top-versenyzők között gyűjtögette a skalpokat. Ekkor már láttuk a jó irányt, amit a bakui Grand Slam ötödik helye csak megerősített. Ezután már a formaidőzítést tartottuk szem előtt, és visszatértünk a juniorok közé, ahol Ausztriában második, Pakson és Berlinben első helyezéseket hozott. Indulás előtt másfél hétig még csiszoltuk a technikát, majd Nanjingban gyorsító munka mellett a súlybeállításra törekedtünk, illetve szoktuk a légkört, a környezetet – Szabinán látszott, hogy nagyon akarja azt az érmet…” – foglalta össze a miskolci szakember a siker felé vezető állomásokat.

Flórusz János úgy fogalmazott, maga a verseny egyértelmű volt, 20-40 másodperces küzdelmek voltak, a döntő sem tartott tovább három percnél. „Az igazán nagy dolog az, hogy Szabinán senki nem tudott akciót végrehajtani, nem találtak rajta fogást, és ez nagyon bíztató a jövőre nézve. Technikája nagyon jó, korosztályában nagyon erős, de hogy a felnőttekkel is sikerrel vegye fel a küzdelmet, még fizikálisan erősödnie kell.”

Gercsák edzője hangsúlyozta, az ifjúsági sikerek után nehéz három év vár most 18 éves tanítványára, akinek nem kétséges, hogy kijusson Rióba. „Szabina idén már junior korosztályú, jövő héten Bukarestben az Európa-bajnokságon, majd október huszadikától Miamiban a világbajnokságon bizonyíthat. Fő cél természetesen a riói kvalifikáció. Jelenleg mintegy kétszázötven judósnak van már világranglista-pontja, Szabina most negyvenedik a felnőtt világranglistán. Jövő szeptemberben húszon belül kellene lennie, hogy ott lehessen a riói olimpián. Már most Nanjingban is láttam, hatalmas elszántság van benne!”

(MOB/Vasvári Ferenc, fotó: MOB/Pignitzky Dorottya)