Fókuszban London az EOC-konferencia 2. napján

Fókuszban London az EOC-konferencia 2. napján

2012. 05. 02.
Megosztás

A budapesti Európai Olimpiai Bizottságok szakmai konferenciájának pénteki napján a július 27-én kezdődő londoni olimpia került középpontba.

James McLeod, a Londoni Szervezőbizottság (LOCOG) nemzetközi igazgatója, többek között, a sportolói akkreditációkról, a sportlétesítményekről valamint az olimpiai faluról tartott előadást. A londoni tömegközlekedéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy a közúthálózatot fogják használni. A LOCOG biztosítja és garantálja az akadálymentes közlekedést. Csak limitált számban lesznek elkülönített olimpiai útsávok.

A megnyitó ünnepség 2012.07.27-én magyar idő szerint 22 órakor kezdődik és hajnali 1 óráig tart. Az olimpikonok kb. 23 órakor vonulnak be az Olimpiai Stadionba. A sportolók menetelése mindössze 30 perces.

A londoni olimpia hivatalos beléptetési, akkreditációs pontja a Heathrow repülőtér. A reptéren külön terminált építenek kizárólag az olimpia miatt. A csapatokat, küldöttségeket, delegációkat július 16-tól fogadják. Az olimpiai falu kapuit augusztus 15-én zárják.

A jegyértékesítéssel kapcsolatban elhangzott, hogy szerte a világon hatalmas a kereslet a belépők iránt. A LOCOG biztos abban, hogy minden olimpiai sporteseményen teltház lesz.

Az egyik prezentáció alatt érkezett az a hír, hogy Fazekas Róbert is kvalifikálta magát Londonba, miután San Diegóban 65,14 m-es eredménnyel teljesítette a diszkoszvetés A-szintjét. Ezzel immár 126 fős a magyar olimpiai csapat.

Szó esett a közösségi média használatának szabályzatáról is. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság minden közösségi média- és blogtevékenységet ösztönöz az Olimpiai Játékokon a sportolók számára, amennyiben az nem kereskedelmi vagy hirdetési célt szolgál. Az olimpikonok posztokat, blog-bejegyzéseket írhanak és tweetelhetnek élményeikről egyes szám első személyben, naplószerűen. Az ilyen tevékenységnek tiszteletben kell tartania az Olimpiai Chartát.

A Román Olimpiai Bizottság elnöke csapata olimpiai helyzetéről, a várakozásokról számolt be. Octavian Morariu elmondta, hogy jelenleg 137 fős a román olimpiai csapat. Eddig 18 sportágban szereztek indulási jogot. Az aranyérem 70.000 Eurót ér Romániában (kb. 20 millió Forintnak megfelelő összeg), az ezüst 56 ezret, míg a bronz 42 ezret. A Román Olimpiai Bizottság elvárása 10-14 érem Londonban.

Andrew Hunt, a Brit Olimpiai Bizottság (Team GB) főtitkára elmondta, hogy nagy valószínűséggel 550 sportolóval indulnak. Közülük 52% férfi versenyző, 48% nő.

Ez lesz a britek eddigi legnagyobb olimpiai csapata. Konkrét elvárás nincs, minél több sportágban szeretnének érmeket nyerni. A britek célja, hogy házigazdaként az összesített éremtáblázat negyedik helyén végezzenek a londoni olimpia zárónapján, augusztus 12-én. A brit csapat tagjai Pekingben 27 érmet, ebből 19 aranyérmet szereztek.

A nyári olimpia után a 2014-es Szocsiban rendezendő téli olimpia helyszíneit, létesítményeit is bemutatták és beszámoltak az előkészületekről. Szocsiig 650 nap van hátra.