Fontos döntéseket hozott a NOB

Fontos döntéseket hozott a NOB

2020. 01. 14.
Megosztás


Mozgalmas napokat él az olimpiai család az év elején: a lausanne-i ifjúsági olimpia mellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Végrehajtó Bizottsága és Sportolói Bizottsága is ülésezett, illetve a NOB 135. közgyűlésére is sor került az olimpiai fővárosban.

Január 9-én a Végrehajtó Bizottság a Sportolói Bizottsággal tartotta meg éves egyeztetését, ahol részt vett magyar NOB-tagunk, Gyurta Dániel is. Ennek keretei közt szóba került a sportolók támogatása versenyzői karrierjük alatt és után, valamint fizikai és mentális egészségük védelme.

Fontos téma volt a következő ötkarikás események helyzete: Tokió, Párizs és Peking szervezői is beszámoltak az előkészületek állapotáról, a legfontosabb hírek azonban a dakari 2022-es ifjúsági olimpiáról (YOG) születtek. A találkozón az afrikaiak részéről részt vett Mamadou Ndiaye NOB tag és a Szenegáli Olimpiai Bizottság elnöke, Ibrahima Wade, a játékok koordinációs igazgatója, valamint Kirsty Coventry, a Koordinációs Bizottság elnöke is. Hivatalossá vált, hogy a játékokat október 22. és november 9. között rendezik majd, és két új sportág debütálhat rajta: az 5x5-ös baseball és a wushu. A bejelentésről itt írtunk bővebben.

Emellett a résztvevők Danka Bartekovát, a lausanne-i ifjúsági olimpia Koordinációs Bizottságának elnökét is meghallgathatták, de szóba került a NOB olimpiai semlegességét biztosító 50-es szabálya és a doppingellenes harc helyzete is.

A NOB 135. közgyűlésének legfontosabb momentuma a 2024-es téli YOG házigazdájának bejelentése volt. Kangvon és Phjongcshang első ázsiai helyszínekként adhatnak otthont téli ifjúsági játékoknak. A multisport-eseményben a 2018-as téli olimpia öröksége élhet tovább.

A NOB 3 új tagnak is bizalmat szavazott köreiben: Yasuhiro Yamashita, a Japán Olimpiai Bizottság elnöke; David Haggerty, a Nemzetközi Tenisz Szövetség elnöke; valamint Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség első embere csatlakoztak az ötkarikás testülethez.

A NOB Etikai Bizottsága is új taggal bővült: Amina Mohamed, a Kenyai Kulturális, Örökségi és Sportminisztérium kabinetvezetője is segítheti innentől a szervezet munkáját. Emellett az Etikai Bizottság vezetője, az ENSZ korábbi főtitkára, Ban Ki-moon előadást is tartott a közgyűlésen.

A doppingellenes harcról a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA újonnan megválasztott elnöke, Witold Banka, valamint a Nemzetközi Doppingtesztelő Ügynökség vezetője, Valerie Fourneyron, illetve a NOB Orvosi és Tudományos Bizottságának elnöke, Ugur Erdener tartott előadást. Emellett a politikai semlegesség és a szolidaritás alapelvei is diskurzus tárgyát képezték. Egy új testületet is elismert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság: a Független Elismert Sportszervezetek Szövetségét (Alliance of Independent Recognised Members of Sport, AIMMS).

Az előadások sorában nem maradhatott el a tokiói helyzetjelentés: ezért John Coates, a Koordinációs Bizottság elnöke, valamint Toshiro Muto, a szervezőbizottság elnöke felelt. Thomas Bach, a NOB elnöke szerint „példa nélküli az a lelkesedés, ami a játékokat övezi", az előkészületek pedig a lehető legnagyobb rendben haladnak. Szintén Tokióval kapcsolatos, hogy Morinari Watanabe, az ökölvívásért felelős különleges munkacsoport vezetője, valamint Nenad Lalovic, a felfüggesztett ökölvívó testület, az AIBA megfigyelését koordináló testület felelőse a sportág olimpiai helyzetéről, valamint a munkacsoport feladatairól és eredményeiről szolgált információkkal a közgyűlésnek.

Az egyik legkülönlegesebb téma az esport és az olimpia kapcsolata volt. David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros Unió, valamint az Esport és Játék Kapcsolati Csoportjának elnöke a decemberi olimpiai csúcson megfogalmazott szövetségről beszélt: a cél az olimpiai értékek terjesztése az esporton keresztül.

A NOB elnöke, Thomas Bach több kitüntetést is átadott a közgyűlésen. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa, Filippo Granfi (nyitókép) az Olimpiai Kupát vehette át. A díjat még Pierre de Coubertin alapította 1906-ban, hogy az ötkarikás mozgalom legjelentősebb támogatóit díjazza vele. Bach szerint „a NOB és az olimpiai mozgalom elköteleződése a menekültek támogatásában a sport erejébe vetett töretlen hitünkön alapul, amely jobb hellyé teheti a világot". Granfi mellett a NOB öt tiszteletbeli tagja is díjazásban részesült: Iván Dibós, Austin L. Sealy, Samih Moudallal, Habu Gumel és Willi Kaltschmitt Luján az Olimpiai Rend kitüntetését vehették át.

(NOB-MOB, fotó: olympic.org/Christophe Moratal)