20231201 010 fotitkari ertekezlet

Főtitkári tájékoztató párizsi fókusszal

2023. 12. 01.
Megosztás

A párizsi olimpián érintett sportági szakszövetségek vezetőinek szervezett tájékoztató értekezletet a Magyar Olimpiai Bizottság december elsején. A megbeszélés fókuszában a 2024-es játékokkal kapcsolatos információk szerepeltek. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Dr. Koltai Jenő Sportközpontjában rendezett eseményen ebben a körben először szólalt fel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként Fürjes Balázs.

A résztvevőket a házigazdák nevében Gyulay Zsolt MOB-elnök köszöntötte először. Ezt követően Schmidt Gábor, a HM helyettes államtitkára kihangsúlyozta: „a források az olimpiai felkészülésre rendelkezésre állnak”. Kifejtette, hogy a MOB forrásai is rendben vannak, ezen belül eszközbeszerzésre is van megfelelő keret, továbbá a tatai edzőtábor fejlesztésével is kalkuláltak. „A kapuk nyitva állnak” – fogalmazott a sportpolitikus.

20231201 003 fotitkari ertekezlet
Peter Szalmas

Dr. Fürjes Balázs köszönetet mondott a „magyar sportnak”, amiért támogatást kapott a NOB-tagsághoz, majd a szövetségeknek felajánlotta sportdiplomáciai kapcsolatait. Köszöntőjét Thomas Bach NOB-elnök gondolataival zárta, miszerint „vagy készek vagyunk a változásra az értékeink megőrzése mellett, vagy a külső körülmények fognak megváltoztatni bennünket”. Hozzátette: a hagyományos olimpiai sportágak mellett figyeljünk oda a feltörekvő, kis sportágakra is.

20231201 006 fotitkari ertekezlet
Peter Szalmas

Fábián László – a közelmúltban tett helyszíni bejárások tapasztalatai alapján – a párizsi olimpia előkészületeiről tartott prezentációt, kiemelve a sportszakmai és logisztikai területeket. A MOB főtitkára elmondta, hogy 18 nap alatt 32 sportág (4 új) 329 versenyszámában rendeznek versenyt. A Team Hungary 137 és 245 fő között lehet, a csapatok kvalifikációjának megfelelően; a realitás 160-170 fő. Eredményesség tekintetében 14-22 darab dobogós helyezést számlál a MOB prognózisa. Az olimpiai csapat vezetője beszélt a versenyhelyszínekről, az edzési lehetőségekről (39 nemzetközileg elismert központ, 6 sportág lehetősége a faluban), a Párizson kívüli helyszínekről (pl. Lille: kézi- és kosárlabda, Chateauroux: sportlövészet, Marseille: vitorlázás, Haiti: szörf) az akkreditációról, a nevezésről, a minimumkövetelményekről, a megnyitóról, a belépőjegyekről, az olimpiai faluról és a magyarok szálláshelyéről.

20231201 008 fotitkari ertekezlet
MOB-Média/Szalmás Péter

A sportvezető ismertette röviden az ősszel indult Kettőskarrier-programot, és beszámolt arról is, hogy annak keretében néhány napja a MOB 23 felsőoktatási intézménnyel írt alá együttműködési megállapodást.

20231201 011 fotitkari ertekezlet
MOB-Média/Szalmás Péter

Az egészségügyi témákat dr. Tállay András, a MOB Orvosi Bizottságának elnöke és dr. Toman József, a Sportkórház (OSEI) főorvosa, a Válogatott Kereteket Ellátó Szervezet vezetője ismertette. Mindketten rutinos, több olimpiai eseményt megjárt sportorvosok. Részletesen beszéltek az olimpiai egészségügyi csapat összetételéről, az orvosi ügyeletről, a kinti poliklinikáról, a dedikált kórházakról, a minimumkövetelményekről, a doppingellenes tevékenységről (MACS-együttműködésről), az OSEI és a Call Center (06 80 566 366) szolgáltatásairól, az olimpiai rendelőről, a komplex szűrésekről, a műtéti ellátásról, a dietetikai vonatkozásokról, a rehabilitációs lehetőségekről, az országos sportorvosi hálózatról.

20231201 012 fotitkari ertekezlet
MOB-Média/Szalmás Péter

A témához kapcsolódva dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója a MOB egészségügyi eszközparkjának bővítését ismertette, majd annak használatára hívta fel a figyelmet.

20231201 016 fotitkari ertekezlet
MOB-Média/Szalmás Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sportdiplomáciai főosztályának vezetője, Iglói-Nagy István és munkatársa, Fekete Edit a vízumrendészeti és kapcsolattartási tudnivalókat osztott meg a kvalifikációs versenyekre, edzőtáborokba érkezők számára.

Dallos Endre és Tóth Péter a Sportinformációs Rendszer (SIR) 2.0 fejlesztését, modernizálását mutatta be. A rendszert 2001-ben indították, időszerű volt a korszerűsítése, digitalizálása.