31aeda7a 6bd9 428f ada5 3814f9c69963

Gyulay Zsolt futott az olimpiai lánggal

2024. 05. 10.
Megosztás

A legendás háromárbócos vitorláshajó, a Belem fedélzetén érkezett meg az olimpiai láng szerda este Marseille-be, ahol több, mint százötvenezer ember kísérte figyelemmel a hatalmas ünnepségsorozatot. Köztük volt Gyulay Zsolt MOB-elnök is, aki csütörtökön futhatott is a lánggal.

01 CE04 OTR 16801

Látványos ünneplés jelezte az olimpiai láng érkezését Marseille-ben – a Földközi-tengeren „áthajózó” fáklyával Florent Manaudou olimpiai bajnok úszó léphetett először francia földre, a kikötőben pedig hatalmas tömeg kísérte figyelemmel a légiparádét.

Most már tényleg kézzelfogható közelségbe kerültek a játékok – olyannyira, hogy Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az elsők között foghatta kezébe az olimpiai fáklyát.

Párizs 2024 - Olimpiai láng

Marseille, 2024. május 8. A háromárbócos Belem vitorláshajó az olimpiai lánggal a fedélzetén megérkezik a marseille-i öreg kikötõbe 2024. május 8-án. A 2024-es párizsi nyári olimpiára tartó láng itt, a déli kikötõvárosban lép be Franciaországba. MTI/AP/Laurent Cipriani

MTI, Laurent Cipriani

A Francia Sportminisztérium és a Paris 2024 szervezőbizottság egy közös európai váltót hozott össze, amelynek keretében 28 ország korábbi és jelenlegi bajnokai, sportolói vitték a lángot Mariia Vysochanska ukrán ritmikus gimnasztikázó vezetésével, aki részt vesz majd a párizsi játékokon.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy kezembe foghattam az olimpiai fáklyát, hogy ha nem is hosszan, és csoportban, de vonulhattam, futhattam a lánggal – nyilatkozta Gyulay Zsolt, a MOB elnöke. – Marseille-ben remek volt a hangulat, az egész város az utcán volt és ünnepelt. Szakmai szempontból is hasznos volt ez az utazás, fontos információk birtokába kerültem többek között az olimpia biztonságával, a háttérrel kapcsolatban.”

Párizs 2024  Olimpiai láng

Marseille, 2024. május 9. Az olimpiai láng Florent Manaudou francia úszó kezében, amint a háromárbócos Belem vitorláshajó kiköt Marseille-ben 2024. május 8-án. A 2024-es párizsi nyári olimpiára tartó lángot szállító hajó a görögországi Pireuszból indult tizenkét nappal korábban.

MTI/AP/POOL AFP/Ludovic Marin

A fáklyás váltót francia földön az 1993-as labdarúgó Bajnokok Ligája-döntő egyetlen gólját szerző Basile Boli, az Olympique Marseille legendás játékosa indította el csütörtökön.

Előző nap este futott be a Vieux Port-ba (Régi kikötő) számos kisebb hajó kíséretében a háromárbócos Belém, amely Franciaországba szállította az Olümpiában április 16-án meggyújtott lángot. A hajóról Florent Manaudou olimpiai bajnok úszó vitte a partra.

Párizs 2024  Olimpiai láng

Athén, 2024. április 26. Szpirosz Kapralosz, a Görög Olimpiai Bizottság elnöke (b) átnyújtja az olimpiai fákylát Tony Estanguet, a 2024-es párizsi nyári olimpia szervezőbizottsága elnökének az olimpiai láng átadási ünnepségén az athéni Panathinaiko Stadionban 2024. április 26-án. Az ünnepség végén a lángot szállító staféta elindult a 2024-es nyári olimpiának otthont adó Franciaország felé. A párizsi olimpiára július 26. és augusztus 11. között kerül sor, míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik.

MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

A párizsi játékok francia szervezői április 26-án vették át a lángot az athéni Panathinaiko Stadionban, az 1896-os, első modern kori olimpia központi helyszínén rendezett ceremónia keretében. Tengeri útját követően mostantól két és fél hónapon keresztül több mint négyszáz francia települést és öt tengerentúli régiót – Francia Guyanát, Réuniont, Francia Polinéziát, Guadeloupe-ot és Martinique-et – érint, mielőtt felbukkan az ötkarikás játékok Szajnára tervezett, július 26-i megnyitóünnepségének színhelyén.

A fáklyás váltó csütörtökön a Notre-Dame de la Garde bazilika elől indult el.

01 CE04 OTR 16793