20240221 020 mob elnoksegi

Fürjes Balázs tagja lett a NOB Olimpiai Program Bizottságának

2024. 03. 20.
Megosztás

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke kinevezte Fürjes Balázst, a szervezet magyar tagját a NOB Olimpiai Program Bizottsága tagjává.

Az Olimpiai Program Bizottság a NOB egyik legfontosabb testülete, amelynek tagjai az olimpiák programját vizsgálják, tárgyalják. Folyamatosan figyeli a téli és nyári, valamint az ifjúsági olimpiai játékok programját, és javaslatokat tesz a NOB Végrehajtó Bizottságának arról, hogy milyen reformokat érdemes megfontolni a játékokkal kapcsolatban. Ennek a döntés-előkészítő bizottságnak lett most a tagja Fürjes Balázs, a NOB tavaly októberben megválasztott magyar tagja.

A NOB Olimpiai Program Bizottságát 2019 óta Karl Stoss, az Osztrák Olimpiai Bizottság elnöke (2009-től) vezeti, aki összesen öt téli és nyári olimpián volt az osztrák olimpiai csapat vezetője, és 2016-tól tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

Fürjes Balázs a kinevezésével kapcsolatban elmondta, amikor meg kellett jelölni, milyen bizottságba szeretne bekerülni, többek között az Olimpiai Program Bizottságot is megjelölte, amely a NOB egyik legfontosabb testülete. Meglepetésként érte a hír, hogy bekerült a bizottságba, ugyanakkor hatalmas megtiszteltetés is számára.

Hozzátette: az olimpiának meg kell tartania vonzerejét, motivációs erejét, ami 130 éven keresztül meghatározó volt az emberek életében, gondolkodásában, a béketeremtés területén, illetve akár a diplomáciában, az államközi kapcsolatokban. Folyamatos kihívás ugyanakkor, hogy a digitális generáció is érdekesnek találja nézőként a játékokat, akár a helyszínen is szurkoljon a kedvenceinek.

200324 IOC Pt Meeting OH Martin GMM2847
IOC/GREG MARTIN

Fürjes Balázs és Gyulay Zsolt MOB-elnök egyébként a napokban Lausanne-ban járt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székházában, ahol amellett, hogy olimpiai kvalifikációs sorozat júniusi, budapesti állomásáról egyeztetett, találkozott Thomas Bach NOB-elnökkel is. A sportvezetők szakmai kérdésekben egyeztettek, és nyilván ezúttal is, mint mindig, az olimpizmus jövője ugyanúgy szóba került, mint Fürjes Balázs kinevezése.

„Az olimpiai mozgalom egyik legnagyobb kihívása, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az olimpiai eszme örökérvényű értékeinek megőrzése, és az új nemzedék gondolkodásához, szokásaihoz való alkalmazkodás, vagyis az érdeklődés fenntartása között – mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. – Nyilván nagy megtiszteltetés az olimpiai bizottságnak is, hogy a Fürjes Balázs alig fél évvel NOB-taggá választása után bekerült a nemzetközi szervezet egyik legfontosabb bizottságába. Ezzel igazolva látjuk, hogy a MOB elnöksége jó döntést hozott, amikor Balázs mellett tette le a voksát, másrészt biztosak lehetünk benne, hogy ezáltal erősödik a magyar sport.”