Birkózó Eb - Fritsch Róbert aranyérmes

Gazdag magyar éremtermés a budapesti birkózó Európa-bajnokságon

2022. 04. 04.
Megosztás

A magyar birkózás legeredményesebb Európa-bajnokságán 9 érmet szereztek sportolóink. Pupp Réka judo Grand Slam-versenyt nyert Bakuban. Böczögő Dorina szertorna világkupa-széria-győztes ugrásban.

Birkózás. A BOK csarnokban rendezték a birkózók három szakágának 2022-es Európa-bajnokságát, amelyen a sportág magyar résztvevői 2 arany-, 2 ezüst-, és 5 bronzérmet szereztek. Ez a teljesítmény minden idők legjobb Eb-eredménye.
Szabadfogásban a tokiói olimpikon Muszukajev Iszmail (65kg) a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Bajcajev Vlagyiszlav (97kg) második, Ligeti Dániel (125kg) harmadik lett.

Birkózó Eb Budapesten - A kötöttfogású csapat

Budapest, 2022. április 3. A magyar kötöttfogású csapat tagjai, balról jobbra: az ezüstérmes Váncza István (67 kg), az aranyérmes Fritsch Róbert (72 kg), a harmadik helyezett Lévai Tamás (82 kg) és Vitek Dáriusz (130 kg) a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. április 3-án. MTI/Kovács Anikó

MTI, Kovács Anikó

Kötöttfogásban az olimpián nem szereplő két súlycsoportban Fritsch Róbert első, Lévai Tamás (82kg) harmadik lett. Váncza István (67kg) moldáv és grúz ellenfelét legyőzve került a fináléba, ahol a török Firát legyőzte őt, így a második helyen végzett. Vitek Dáriusz (130kg) a legnehezebb súlycsoportban lett bronzérmes. A nők versenyén Dollák Tamara (57kg) és Nagy Bernadett (76kg) bronzérmet gyűjtött. További három sportolónk küzdhetett a bronzért, de Szabados Noémi (68kg), Halidov Gamzatgadzsi (szabadfogás, 61kg) és Torba Erik (kötöttfogás, 60kg) egyaránt vereséget szenvedett riválisától, és az ötödik helyen végzett.

Pupp2022antalya0
judoinfo.hu

Judo. 13 magyar judós vett részt a sportág World Tour sorozatának antalyai Grand Slam-versenyén. Három tokiói olimpikon is erősítette a csapatot. Az olimpiai ötödik Pupp Réka (52 kg) öt hónapon belül a második Grand Slam-döntőjét vívhatta. A tavaly novemberi, bakui győzelem után Törökországban is mindenkit legyőzött, másodszor nyert Grand Slam-tornát!

Ozbas2022antalya0
judoinfo.hu

A szintén olimpikon Özbas Szofi pályafutása során először jutott be World Judo Tour-viadalon a fináléba: az antalyai Grand Slam-tornán nagy skalpokat begyűjtve ezüstérmet szerzett.

Tothk2022antalya3
judoinfo.hu

Tokió 90 kg-os bronzérmese, Tóth Krisztián a negyeddöntőben kubai riválisától vereséget szenvedett, de ezután a vigaszágon folytathatta, ahol a bíró passzivitás miatt leléptette a holland Jesper Sminket, így a világbajnoki ezüstérmes magyar szerezte meg a harmadik helyet.

A fiatal, az olimpiáról kevéssel lemaradt 100+ kilós Sipőcz Richárd három győzelemmel és egy vereséggel ugyancsak eljutott a bronzcsatáig, ám ott kikapott a kubai Andy Grandától, így ötödik lett.

London 2012 - Torna

London, 2012. július 26. Böczögõ Dorina tornász gerendán gyakorol a londoni North Greenwich csarnokban 2012. július 26-án, egy nappal az ötkarikás nyári játékok kezdete elõtt. MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI, Kovács Tamás

Torna. A bakui világkupa-versenyen Böczögő Dorina a második helyen végzett talajon, ezzel – első magyar nőként – szerenkénti szériagyőztes lett. A csapattal Európa-bajnoki bronzérmes Böczögő négy vk-viadal összesítése (Cottbus: nem indult, Doha: 3., Kairó: 1., Baku: 2.) alapján végzett talajon az első helyen. Ugyancsak talajon Schermann Bianka végül hetedik lett – akárcsak gerendán –, míg utóbbi szeren a vk-újonc Szilágyi Nikolett a nyolcadik pozícióban zárt. Bácskay Csenge ugrásban ezüstérmes, míg Balázs Krisztián korláton negyedik lett.