Glasgow-ban 11 érmet szereztek a rövidpályás Eb-n úszóink

Glasgow-ban 11 érmet szereztek a rövidpályás Eb-n úszóink

2019. 12. 09.
Megosztás



A glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon Hosszú Katinka 4 aranyérmet szerzett. A sanghaji rövidpályás gyorskorcsolya-világkupán Liu Shaolin Sándor mindkét 500m-es távon az élen végzett. A női kézilabda-válogatott a vb 14. helyét szerezte meg, és most az Eb-n előtte végzett csapatoknak szurkol, hogy segítségükkel eljuthasson az olimpiai selejtező körbe. Átadták a Prima Primissima-díjakat, ahol a Magyar Sport kategóriában Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella lett a győztes.

Úszás. A glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 11 dobogós helyezéssel az éremtáblázat negyedik helyén végeztek úszóink. Hosszú Katinka négy aranyérmet gyűjtött be. Első lett 100, 200 és 400 méter vegyes, illetve 200 méter pillangó versenyszámban. További négy számban állhattak versenyzőink a dobogó második fokára, Jakabos Zsuzsanna 400m vegyesen, Szabó Szebasztián 50m pillangón, Késely Ajna 800m gyorson és a férfi 4x50m vegyesváltó Bohus Richárd, Horváth Dávid, Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Maxim összeállításban – mindezt új országos csúccsal. Késely Ajna 400 méter gyorson, Lobanovszkij Maxim 50 méter gyorson új országos csúcsot úszva, és Jakabos Zsuzsanna 200m pillangón végzett a harmadik pozícióban.
Hosszú a 100 vegyesen elért elsőségével a sportág történetének ezredik érmét szerezte nagy nemzetközi viadalokon (olimpia, vb, Eb – nagymedence, rövidpálya, korosztályos viadalokat beleértve.) Továbbá Katinka pályafutása 20. rövidpályás Eb-aranyérmét nyerte, ezzel az egyéni győzelmek tekintetében immár egyedül vezeti az örökranglistát a szlovák Moravcova és Cseh László előtt; olimpiákon, vb-ken és Eb-ken, illetve világkupákon ez volt zsinórban a 66. győzelme 200 vegyesen; az elmúlt hét évben ezen a távon soha, senki sem tudta legyőzni.




Rövidpályás gyorskorcsolya. Folytatta remek sorozatát a magyar válogatott: Liu Shaolin Sándor arany-, Liu Shaoang bronzérmet szerzett a sanghaji világkupa-viadalon 500m-en. A szombati 500 méteres döntő után vasárnap is győzni tudott a sprinttávon Liu Shaolin Sándor. Testvére, Liu Shaoang az 1000 méteres fináléban végzett a második helyen. Újabb „ilyen még nem volt” - történetet írt Liu Shaolin Sándor, hiszen korábban még sohasem fordult elő, hogy magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó egy világkupaversenyen mindkét napon megnyerje ugyanazt a távot. A világkupa-sorozatban minden állomáson egy-egy távot kétszer rendeznek meg, ez Sanghajban az 500 méter volt. A nap zárásaként a férfiváltó parádézott a jégen: a rendkívül erős döntőben a Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Krueger Cole, Oláh Bence összetételben futó kvartett odaért a második helyre. A magyar csapat a sanghaji vk-viadalon két arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett.
A short trackesek következő versenye a debreceni Európa-bajnokság lesz január 24. és 26. között.



Kézilabda. A Japánban zajló női világbajnokságon a magyar válogatott a 14. helyen végzett. A selejtező kört csak az ötödik helyen fejezte be a válogatott, így Argentínát legyőzve mérkőzhetett a 13. helyezésért. A lányok a világbajnoki címvédő franciáktól 26-21 arányú vereséget szenvedett. Nem maradt más, mint figyeljük, hogy a középdöntőbe jutott csapatok hol végeznek végeredményben.

Mivel a vb-n nem sikerült a magyar válogatottnak a 2-7. hely valamelyikét megszereznie, a világbajnokságról már nem juthat el a három olimpiai selejtező csoportba. Így a magyarok akkor juthatnak el mégis az olimpiai selejtezőtornára, ha olyan válogatottak végeznek a világbajnokság 2–7. helyén, amelyek a tavalyi Európa-bajnokságon megelőztek minket. A franciák mellett egészen pontosan öt ilyen válogatott van: Oroszország (Eb-2.), Hollandia (Eb-3.), Románia (Eb-4.), Norvégia (Eb-5.) és Svédország (Eb-6.).

Tekintve, hogy Európának már biztosan két fix olimpiai selejtezős helye van a világbajnokság alapján (a két legjobban szereplő kontinens kap kettőt, ebben benne van Európa), Magyarország akkor juthat hozzá az Eb-eredmény alapján ehhez az olimpiai selejtezős helyhez, ha az Eb-n előtte végzett csapatok közül legfeljebb egy nem szerez olimpiai selejtezős kvótát a vb-n. Leegyszerűsítve a helyzetet: a norvég, orosz, holland, svéd, román ötösből négynek a vb-végeredmény alapján a legjobb hétben kell lennie (ha Dél-Korea a 2–7. helyen végez, akkor elég a legjobb nyolc).

A két középdöntős csoport állása:

1. csoport (4 forduló után): 1. Norvégia 114–99 6 pont, 2. Németország 106–104 5, 3. Hollandia 113–103 4, 4. Szerbia 113–125 4, 5. Dánia 97–98 3, 6. Dél-Korea 111–125 2.

Az utolsó fordulóban: (dec. 11.)
Hollandia-Dél-Korea
Szerbia-Dánia
Norvégia-Németország

2. csoport (3 forduló után): 1. Oroszország 90–63 6, 2. Spanyolország 86–70 5, 3. Montenegró 83–79 4, 4. Svédország 84–84 3, 5. Japán 75–97, 6. Románia 60–85 0.

Az utolsó két forduló párosítása:

4. forduló (dec. 10.)
Oroszország-Montenegró
Japán-Spanyolország
Svédország-Románia

5. forduló (dec. 11.)
Spanyolország-Oroszország
Románia-Japán
Montenegró-Svédország



Díjátadó. Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima-díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten. Idén tizenhetedik alkalommal adták át a Prima Primissima-díjakat. A Demján Sándor által, a Vállalkozók Országos Szövetségének támogatásával 2003-ban alapított elismerés célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése egy olyan, hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Az OTP Bank immár hét éve tartja fenn a díjat, amelyet egyedülálló társadalmi elfogadottság, figyelem és elismerés övez.

A magyar sport kategóriában Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella nyugalmazott testnevelő tanár és röplabda mesteredző kapta az elismerést. Ma is aktív szaktanácsadó, aki 1949 és 1957 között 26 alkalommal játszott a röplabda-válogatottban. A női röplabdaedzők úttörője, az első női edző, aki több olimpián irányította csapatát. Edzői pályafutását a Ganz Villanyban kezdte, közben nemcsak a Testnevelési Főiskolát végezte el, hanem pedagógiából és pszichológiából is diplomát és szakedzői képesítést szerzett. Magyarországon ő írta és védte meg először doktori disszertációját röplabdázásból. A felnőtt női válogatott szövetségi kapitányaként páratlan sikereket ért el a magyar röplabdasportban. Három olimpiára juttatta ki a nemzeti együttest, két világ- és öt Európa-bajnokságon dirigálta legjobbjainkat.

A két Príma-díjat dr. Kamuti Jenő, kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó, a MOB elnökségének tagja, a Nemzetközi és Magyar Fair Play Bizottság elnöke, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja és Göröcs János olimpiai bronzérmes válogatott labdarugó kapta.

(MOB-összeállítás, fotók: musz.hu, MOKSZ Facebook, keziszovetseg.hu, MTI)