Görkorcsolya EB Szegeden

Görkorcsolya EB Szegeden

2012. 07. 19.
Megosztás

Tíz nap múlva immáron másodszor rendeznek hazánkban görkorcsolya Európa-bajnokságot.

Korábban 2007-ben Jászberény adott otthont az utcai kontinensviadalnak, ezúttal a pályaversenyek kerülnek megrendezésre Szegeden. Akárcsak az úszó Európa-bajnokság szervezőbizottságának Debrecenben, a szegedieknek sem volt könnyű dolguk, az utolsó pillanatban került ugyanis hazánkban a kiemelkedő jelentőségű torna. A szintén itt tartott áprilisi Európa-kupa után, amelyen a magyar versenyzők figyelemre méltóan szerepeltek, a gyermekeikért dolgozó szülőkből álló szervezőbizottságra ismét komoly feladat vár. Néhány kérdés erejéig sikerült elérni a szervezőbizottság vezetőjét, Garzó Erikát, aki a szegedi Tornádó csapat és a válogatott edzője is egyben.

Miért pont Magyarország?

Eredetileg Spanyolországé volt a rendezés joga, Pamplonában tartották volna a versenyt. Jó szervezők a spanyolok, volt náluk 2008-ban világbajnokság is, úgy tűnik azonban, hogy a válság őket is elérte. Túl későn mondták le a rendezést, az európai szövetség pedig kereste az új országot, ahol mégis megtarthatnák a versenyt. Az áprilisi Európa-kupa jól sikerült, akkor jött a kérés a szövetség részéről, hogy szervezzük meg mi. Ígértek államtitkári és városi támogatást is, utóbbit már megkaptuk, előbbinek bonyolultak a feltételei, de igyekszünk megfelelni neki. Minden esetre ügyeskednünk kell majd, vannak nélkülözhetetlen dolgok, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül, máshol viszont muszáj lesz spórolni.

Ez a hazai rendezésű Eb milyen jelentőséggel bír a magyar görkorcsolyasport szempontjából?

Elsősorban az utánpótlás korosztály számára fontos, hogy idén Szegeden tartják. Nekik már van annyi rutinjuk és tapasztalatuk, az eredményeik miatt pedig megfelelő önbizalmuk, hogy előnyt jelentsen számukra a hazai pálya. Hét válogatott versenyzőnk van a tornádónál, egy érkezik a KDE Szegedtől, egy Kazincbarcikáról. Négyen vannak a tatabányaiak, és két növendék a Savariaskate-től is erősíti a nemzeti válogatottat.

Hogy áll a szervezés?

A szervezés szerencsére nem áll, hanem halad, folyamatosak az egyeztetések, szerdánként külön szervezőbizottsági ülést is tartunk. Múlt héten volt az utolsó előtti, addigra már mindenkinek a nevezése befutott. Versenyirodánk, amelyről nyugodtan mondhatom, hogy világszínvonalú, már felkészült, az időrend is össze van állítva. Persze ez az időjárási viszonyok miatt még változhat. A torna lefolyásának rutinból jónak kell lennie, hiszen szerveztünk már nemzetközi versenyt korábban is. Ezúttal nagyobb lesz a nyüzsgés, több lesz a versenyző és versenybíró is, de ez nem jelenthet gondot. Összességében véve nagyon várjuk már az Eb-t, egyfajta kellemes izgatottság jellemző a csapatra.

Mennyiben nehezebb egy ilyen méretű verseny megrendezése a korábbiaknál?

A protokollok betartása miatt a ceremóniák menete percről percre egyeztetésre szorul most. Nagyon be van szabályozva, rendkívül kötött. A megnyitó például most nem a pályán, hanem a …Mór…. Múzeumnál lesz. Az edzésidőrend is sokkal bonyolultabb, jobban oda kell figyelni a beosztásra, nehogy többen legyenek egyszerre a pályán. De már látszik a fény az alagút végén.

Ekkora kötöttségek mellett mennyire van lehetőség az esemény menetének színesítésén?

Sajnos nem nagyon. Csütörtökön lesz a pihenőnap, akkor tartja az Európai Görkorcsolya Szövetség a tisztújító gyűlését. Ilyenkor minden csapat magának szervez programot, városnézést, pihenést. Egyébként nagyon sűrű lesz a program, nem könnyű négy és fél napba belezsúfolni négy korcsoport összes versenyét, ráadásul egy esetleges esőzés csúszást is okozhat. A támogatók szerveznek majd keretprogramokat, főként a hosszú déli szünetekben.

A Tonádónál sok a kis utánpótlás versenyző. Őket sikerült bevonni a szervezésbe, hogy ne érezzék magukat kifelejtve?

Teljes mértékben! Ők fogják vinni a az országnév-táblákat a megnyitón, a legkisebbek pedig az eredményhirdetéseknél segítenek majd. Azok a nagyobbak, akik nem lettek a válogatott tagjai, így nem indulhatnak a versenyen, önkéntesként segítik munkánkat, például a pálya mellett állva, az áthaladást szabályozni. A kabalánk, a görkorcsolyás betyár egykori válogatott görkorcsolyázónk, XYZ lesz.

Milyen színvonalú mezőny várható?

Nagyon kemény, hiszen mindenki itt lesz, aki számít, olyanok is, akik jégen szintén világszínvonalú versenyzők. Ennek oka az, hogy az idei Eb a kvalifikációs versenye az őszi világbajnokságnak, melyet az olaszok rendeznek, és ahonnan majd az összetett első 30 helyezettje jut ki a 2013-as kolumbiai Nem Olimpiai Sportok Világjátékára. Érkezik hozzánk a spanyolok 300m-es világcsúcstartója, valamint itt lesz a németektől Felix Rijhnen, aki a tavalyi összetett Európa-Kupa győztese, a junior lányok dolgát pedig a szintén német, többszörös európa-bajnok Katharina Rumpus nehezíti majd. A hollandoknál speciális szemlélet alakult ki: felismerték, hogy a téli gyorskorcsolyához remek kiegészítés a görkorcsolya, a kettő szinte nem is létezik náluk külön. Tőlük is a mezőny színe-java látogat Szegedre. A belgák két legnagyobb esélyese a senior férfiaknál Bart Swings, a nőknél Néle Armée, akik szintén készülnek a 2014-es szocsi téli olimpiára. Swingsre leginkább az olasz Fabio Francolini lehet veszélyes, ők ketten a kolumbiai versenyzőkkel is felveszik a versenyt.

Hogyan illeszkednek a nemzetközi mezőnybe a magyarok?

Túlvagyunk egy edzőtáboron, ahol nem csak fizikai, hanem elméleti, pszichés fejlesztésben is része volt a válogatott tagjainak. Itt megfogalmazták azt is, hogy mit várnak maguktól, edzésnaplójukba is bele kell írniuk. Nem szeretnék túl nagy terhet rakni a gyerekekre, de többen hittel és reálisan gondolják, hogy éremre lehet esélyük. Molnár Márk (Savariaskate) rövid távokon (500/1000m) lehet eredményes, nagyon sokoldalú, jó adottságokkal rendelkező versenyző. Dékány Bence (Tornádó, Szeged) 10km eliminációban várja az igazán jó eredményt. Erőssége a gyors reakcióidő, konkrétan előtte történő eséseket tud kikerülni, amelyekbe más esetleg belebukik. Ők ketten egymást segítve megléphetnek majd az élmenőkkel, ha pedig az első hatban tudnak maradni, akkor ott már akármi történhet. Kadet korosztályban van két felnevezettünk, Frecska Péter és Bejczi Botond (Savariaskate). Utóbbi rendkívül harciasan versenyzik, nem ijed meg. Az Eb komoly erőpróba lesz számukra, az olaszokkal még nem igazán volt alkalmuk összemérni erejüket, de sosem lehet tudni, mire lesznek képesek. Junior B korcsoportban Hülber Dánielnek (Tornádó, Szeged) és Gengeliczky Domonkosnak (Tatabánya) kell majd a biztatás, ők a korosztályukban fiatalnak számítanak, ha 8-on belül tudnának végezni, remek eredmény lenne. Karancsi Sándornak lesz a legnehezebb a dolga, hiszen korosztályában egyedüli induló, így nincs akivel segítség egymást, ráadásul újoncként versenyez a felnőttek között.

A lányoknál Török Rékának (Tornádó, Szeged,a képen) a nemzetközi versenyeken elért eredményei után egyre több az önbizalma, 8-ba várja magát, Monostori Eszter (Tornádó, Szeged) pedig 10-be szeretne kerülni. Ezek reális várakozások, remek lenne, ha sikerülne.

A váltókról a szemlélők azt gondolják, hogy könnyebb lehet, hiszen segítik egymást, de 15-en vannak egyszerre a pályán, ez elég sok és eleinte szorosak a váltások is. A hibátlan váltásnak nagy jelentősége van, tavaly ez nagyban hozzájárult a kadet lányok ezüstérmes helyezéséhez, ha idén döntőben kerülnének, az megint nagy dolog lenne, ott pedig már bármi megtörténhet. A fiúknál is kiemelkedő eredmény lenne egy döntős szereplés, ott Molnár Márk és Dékány Bence melett Gengeliczky Donát (Tatabánya) kap lehetőséget harmadikként.

(Forrás: Mihályi Petra)