„Győzd le önmagad és alkosd meg a holnapot!” - Lillehammer készen áll!

„Győzd le önmagad és alkosd meg a holnapot!” - Lillehammer készen áll!

2015. 10. 04.
Megosztás

131 nappal a II. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok megnyitása előtt Lillehammer készen áll, és már csak a havat és a hideget várja, amely azonban minden jel szerint és belátható időn belül, Norvégiában elsőként, hamarosan meg is fog érkezni. Norvégia 1994 után ismét olimpiai játékoknak lesz a házigazdája 2016. február 12. és 21. között, ezúttal a téli ifjúsági olimpiának.

Lillehammer 22 év várakozást követően jövő februárban fogadja az olimpiai család 1100 ifjúsági sportolóját, várhatóan 78 országból, azzal a céllal, hogy a világ legjobb ifjúsági sportolói 15 sportágban és 70 versenyszámban mérhessék össze tudásukat, felkészültségüket és tehetségüket.

A 2007-ben megalkotott ifjúsági olimpiai játékok célja a sporton és versenyeken túl kiemelten az is, hogy a 14-18 éves korosztályú versenyzők közvetlenül és személyesen nyerjenek értékrendformáló tapasztalatot az olimpia eszmeiségéből, a fair play és a tiszta sport szellemében, illetve eszközeinek felhasználásával. A szigorú és nehéz kvalifikációs sorozat végén az indulási jogot szerző sportolók így nem csak versenyezni fognak az országuk képviseletében, hanem számos kulturális és nevelési programon, eseményen is részt fognak venni. A végső cél pedig az, hogy a tagországok legjobbjai, akik végül teljesítményük, felkészültségük és eredményeik alapján érdemessé válnak a részvételre, az olimpiai eszmeiség és életforma nagykövetei, példaképei legyenek a saját hazájukban és a saját korosztályuk számára.

A lillehammeri olimpiai pályázatot a Norvég parlament egyhangúan hagyat jóvá és segíti azóta is. Erős társadalmi támogatottsággal a háttérben a szervezők büszkén és felkészülten készítik elő a jövői évi játékokat. A norvég sport eredményei és rendezvényei önmagukért beszélnek, ezért nem véletlen, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2011. december 7. napján Lillehammer városának ítélte a rendezési jogot. Az esemény jelmondata és küldetése: „Go beyond. Create tomorrow”, azaz szabad fordításban „Lépj át a határokon és alkosd meg a holnapot!”, amely egyértelműen az ifjúsági olimpiai játékok fő céljára, a küldetésére, azaz a jövő építésére és az önmagunk legyőzésének képességére utal.

A II. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok megvalósítása a jelentős távolságok miatt kettő ifjúsági olimpiai falura épül, így a sísport, bob, szánkó, jégkorong, curling és a snowboard (kivéve a félcső) versenyein részt vevő sportolók a Lillehammeri Ifjúsági Olimpiai Faluban kapnak szállást, míg a rövid- és nagypályás gyorskorcsolyázók, illetve műkorcsolyázók Hamar városában fognak lakni. A megnyitó ünnepségre 2016. február 12. 19:00 órai kezdettel a világhíres Lysgardsbakkene síugró stadionban, míg a záróünnepségre a Lillehammeri Ifjúsági Olimpiai Falu nemzetközi zónájában február 21. napján ugyancsak 19.00 órai kezdettel kerül sor. Lillehammer létesítményei az elmúlt 20 évben számos világ- és kontinentális eseményeknek adtak otthont, így a nemzetközi és a hazai téli sportszövetségek számára a létesítmények nem ismeretlenek, hiszen a magyar sportolók is számos versenyen és edzőtáborban vettek részt a jövő évi olimpia helyszínein. Lillehammer közismert az olykor embert próbáló téli időjárásáról. A téli átlagos középhőmérséklet február hónapban és az elmúlt 100 év eredményei alapján – 8.9 Celsius! Azonban a hőmérő higanyszála könnyen süllyedhet – 20 fok alá is. Norvégia Hedmark és Oppland megyéi hóbiztos északi helyszínek, de a szervezők minden eshetőségre gondolva, a múlt télről annyi havat eltettek, hogy a sífutás és biatlon összes versenyét le tudják bonyolítani rendkívüli, azaz enyhe időjárás esetén is.

A leendő magyar ifjúsági olimpiai csapat tagjai a mai nappal 1 fiú és 1 leány biatlon, 1 fiú jégkorong ügyességi, 2 fiú és 1 leány rövidpályás gyorskorcsolya, és 1 fiú és 1 leány síugrás sportágakban szereztek közvetlen indulási jogot. Még várható indulási jog 1 fiú és 1 leány alpesi sí, 1 fiú és 1 leány sífutás, valamint 1 fiú és 1 leány snowboard cross, illetve 1 leány műkorcsolya sportágakban.

Összességében és előreláthatólag 15 sportoló lesz érdemes arra, hogy hazánkat képviselje a II. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon Lillehammerben 2016. február 12 . és 21. között.

(MOB/dr. Nagy Zsigmond)