Kezi2

Győzelemmel hangoltak női kéziseink a szerdán kezdődő olimpiai kvalifikációs vb-re

2023. 11. 27.
Megosztás

A női kézilabda-válogatott győzelemmel fejezte be az olimpiai kvalifikációs világbajnoki felkészülését. Az olimpiai kvótás Pekler Zalán nyerte a légpuskások vk-fináléját. Lehmann Csongor nagyon közel áll az olimpiai szerepléshez. A női curling-válogatott feljutott az elit osztályba. Biztató eredménnyel tért vissza sérülése után a kerékpáros Vas Kata Blanka. A vitorlázó Berecz Zsomborék a negyeddöntőben folytathatják a Star Sailors League Gold Cup-ban. A németek következnek a tenisz DK-ban.

Kezi1
Kovács Anikó

Kézilabda. A magyar női válogatott az olimpiai kvalifikációra való felkészülés jegyében két mérkőzésen Hollandiával csapott össze a hétvégén. Viszontagságos repülőút után érkezett meg Hollandiába a szombati első találkozó előtti napon a magyar együttes. Az eredetileg 17 órára tervezett néhány óra helyett körülbelül 13 órát töltött utazással a gárda, a buszról valamivel 23 óra után szálltak le a játékosok. A szombati találkozón a csapaton látszott az elmaradt pénteki labdás edzés hiánya, de így is javult a a korábbi, németek elleni meccsekhez képest a gárda védekezése. A kapuban Böde-Bíró Blanka nagyon jó teljesítményt nyújtott. Ennek is köszönhetően a válogatott szoros mérkőzésen kapott ki 25-23 arányban. A magyar gárda vasárnap 34-32-re, két góllal bizonyult jobbnak ellenfelénél, így sikerrel zárta a vb-felkészülését.

Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya értékelte a második találkozót: „Az volt a célunk, hogy a tegnapi meccs második felének megfelelően javuljunk. A védekezést és a támadójátékot is javítani akartuk, ez a meccs nagy részében többé-kevésbé sikerült, aztán a második félidő vége felé kicsit megtorpantunk. A nehéz pillanatokban mindig volt valaki, aki átbillentett minket, Juhász Gréta például remekül játszott, és megnyertük a végjátékot. Az első hollandiai meccs előtt főleg a védekezéssel foglalkoztunk, a támadás nem annyira működött, ma már ez is jobb volt. Amit megbeszéltünk ma a meccs előtt, szinte mindent visszakaptunk, amit kértünk.”

A válogatott a két felkészülési mérkőzés után továbbutazik a dán-norvég-svéd közös rendezésű vb-re.

A vb csoportjainak beosztása:
A-csoport (Göteborg): Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál
B-csoport (Helsingborg): Montenegró, Magyarország, Kamerun, Paraguay
C-csoport (Stavanger): Norvégia, Dél-Korea, Grönland, Ausztria
D-csoport (Stavanger): Franciaország, Szlovénia, Angola, Izland
E-csoport (Herning): Dánia, Románia, Szerbia, Chile
F-csoport (Herning): Németország, Lengyelország, Japán, Irán
G-csoport (Frederikshavn): Brazília, Spanyolország, Ukrajna, Kazahsztán
H-csoport (Frederikshavn): Hollandia, Csehország, Argentína, Kongó

A csoportok első 3-3 helyezettje jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
November 30., 20:30: Magyarország-Paraguay
December 2., 20:30: Magyarország-Kamerun
December 4., 20:30: Magyarország-Montenegró

A további program:
Középdöntő:
I. csoport, Göteborg (A-B-ág): december 7., 9., 11.
II. csoport, Trondheim (C-D-ág): december 6., 8., 10.
III. csoport, Herning (E-F-ág): december 7., 9., 11.
IV. csoport, Fredrikshavn (G-H-ág): december 6., 8., 10.

Negyeddöntők (Trondheim, Herning): december 12., 13.
Elődöntők, helyosztók (Herning): december 15.
Döntő, helyosztók (Herning): december 17.

A világbajnokság győztese kijut a 2024-es párizsi olimpiára (amennyiben a vb-t Franciaország nyeri, ez esetben a vb-ezüstérmes szerez kvalifikációt), a 2-7. helyezettek 2024 tavaszán olimpiai selejtezőt játszhatnak. Természetesen, ha a franciák is a legjobb hétben végeznek, akkor a nyolcadik helyezett válogatott is mérkőzhet valamelyik olimpiai selejtezőcsoportban.

Pekler
issf-shooting.org

Sportlövészet. Négy magyar lövő kapott meghívást a Dohában megrendezett világkupadöntőre. Péni István vírusos betegsége miatt nem tudott elutazni társaival a megmérettetésre. Az olimpiai kvótás Pekler Zalán hihetetlen izgalmak után győzött a 10 méteres légpuska versenyszámban 251.2 körrel. Az idei Európa Játékok négyszeres aranyérmese az alapot 630.3 körrel zárta, és a harmadik helyen kvalifikálta magát a nyolcas döntőbe. A fináléban az első öt lövés után a második helyen állt, majd a 10., sőt a 12. lövést követően is harmadik volt, de a folytatásban visszacsúszott az 5. helyre. A nagyon szoros döntőben Pekler Zalán a 17. lövésre leadott 10.8-cal a második helyre lépett előre, a 19.-re lőtt újabb 10.8 körrel pedig már az élre állt, és a győzelmet már nem is engedte ki a kezéből. Pekler Zalán végül magabiztosan győzött 251.2 körrel, 1.8 körrel megelőzve a második szerb Lazar Kovacevicet. Major Veronika a nők 25 méteres pisztoly versenyszámában az alapversenyben 583 kört lőtt (pontlövészet: 291, gyors rész: 292), és a nyolcadik helyen kvalifikálta magát a fináléba, ahol a negyedik helyen végzett 23 találattal. Ugyanő 10 méteren 3 körrel lemaradva a döntőtől a 11. helyen végzett. A harmadik magyar résztvevő, Mészáros Eszter légpuskával (10m) a 2. és 4. sorozatban elért gyengébb teljesítménye miatt 5,4 körrel lemaradt a fináléról és a 14. helyet szerezte meg.

Lehmann cs triathlon
facebook/triathlon.org

Triatlon. Bár a sportág olimpiai kvalifikációja csak 2024. május 27-én zárul, de a nemzetközi szövetség Facebook-oldalán megjelent rövid hír és a magyar szövetség honlapján Lipták Tamás szakmai igazgatóval megjelent beszélgetés alapján kijelenthető, hogy az olimpiai kvalifikációs ranglista 8. helyén álló Lehmann Csongor már akár olimpiai résztvevőnek tekinthető. Természetesen még májusig sok minden történhet, hiszen az olimpiai ranglistán megszerzett kvóták nem névre szólóak, hanem a nemzetnek szólnak.

A szakmai igazgató elmondta: „A kvalifikáció háromnegyedét követően nagyon pozitív a helyzet, de izgalmas lesz a hátralévő félév is. A férfiaknál négy versenyzőnk is kvótát érő helyen van, a szabályoknak köszönhetően azonban közülük maximum hárman lehetnek majd ott Párizsban. Belső kvalifikációs rendszerünk alapján Lehmann Csongor már biztos indulónak mondhatja magát, viszont Bicsák Bencének, Dévay Márknak és Faldum Gábornak nem csak a külföldi ellenfelekkel, hanem egymással is meg kell küzdenie az olimpiai indulás jogért. A férfiak között egyébként, egy négy országot magába foglaló szűk elit tagjai vagyunk azzal, hogy jelen pillanatban is három versenyzőnk van a legjobb harmincban. A hölgyeknél ennél rosszabbul állunk. Úgy tűnik, Kuttor-Bragmayer Zsanetten kívül az egyéni kvalifikációból nem jut ki más. Kropkó Márta és Kovács Zsófia is biztatóan zárta az évet, de előfordulhat, hogy már egy hibátlan év eleji teljesítménnyel sem fognak tudni odaérni. A mix-váltók ranglistáján jelenleg a 13. helyen állunk és a 9. hely ad még kvótát. A most ismert nemzetközi versenynaptár alapján két versenyünk lesz arra, hogy ledolgozzuk a hátrányunkat. A feladat nem egyszerű, de, ha olyan teljesítményt tud nyújtani a csapat, mint idén a világbajnokságon, akkor Tokiót követően ismét drukkolhatunk majd versenyzőinknek az olimpiai mix-váltó versenyen is. Most a tervezés és az edzőtáborok időszaka következik. A versenyzők többsége már túl van a pihenőn és megkezdte a felkészülést. Lesz, aki már decemberben, de legkésőbb januárban már mindenki meleg égövön gyűjti majd a kilométereket. Február végén Új-Zélandon elkezdődik a kvalifikáció utolsó része. Versenyzőink mindent megtesznek majd, hogy ott lehessenek Párizsban, így egy nagyon izgalmas és kiélezett szezon várható, remélhetőleg fényes magyar sikerekkel.”

A kvalifikáció zárásáig a legjelentősebb pontszerző versenyek:
World Triathlon Championships Serie:
márc. 8-9. Abu Dhabi (sprint & mix váltó)
máj 11. Yokohama (olimpiai táv)
máj. 25-26. Cagliari (olimpiai táv)

Mix-váltók:
febr. 24-25. Napier
márc. 9. Abu Dhabi
máj. 19. Mix-váltók olimpiai kvalifikációs versenye, Huatulco


World Triathlon Cup:
febr. 24-25. Napier, (sprint)
márc. 23-24. Hong Kong (sprint)
ápr. 20-21. Wollongong (sprint)
ápr. 29. Chengdu (olimpiai táv)
máj. 17-19. Samarkand (olimpiai táv)
máj. 17-19. Huatulco (sprint)

Curling eb
Richard Gray

Curling. A magyar női négyes (Kalocsai-van Dorp Vera, Joó Linda, Nagy Laura Karolina, Tóth-Csősz Orsolya) az Európa-bajnokság B ligájának fináléjában 8 endet követően nagyarányú, 9-2-es győzelmet aratott Litvánia felett. Ezzel a ligát megnyerve a lányok feljutottak az Elit osztályba. A magyar férfi csapat szintén a B divízióban volt érdekelt, de már csütörtökön befejezte a szereplését, mivel a nyolc együttest számláló csoportjában két sikerrel és öt kudarccal a biztos bennmaradást jelentő hatodik pozícióban végzett.

Vas Kata Blanka 1
Árvai Károly

Kerékpár. Vas Kata Blanka, az SD Worx hegyikerékpárban olimpiai és országúton világbajnoki negyedik, utóbbiban u23-as vb-aranyérmes bringása október 18-án edzés közben bukott, és már másnap megműtötték. A 22 esztendős magyar bajnok rehabilitációja után szombaton versenyzett először, a kortrijki X2O Trophy CX elnevezésű viadalon – amelyet a világ- és Európa-bajnok holland Fem van Empel nyert meg – közel három és fél perces lemaradással a hetedik helyet szerezte meg a procyclingstats szakportál alapján.

Bereczek
hunsail.hu/Gilles Morelle/SSL Gold Cup

Vitorlázás. Az olimpiai ezüstérmes Berecz Zsombor vezette magyar együttes csoportmásodikként jutott be a legjobb nyolc közé a Star Sailors League Gold Cup elnevezésű versenyen, amely a vitorlázók csapat-világbajnokságának is tekinthető. A Kanári-szigeteken zajló esemény döntőjében a Sámánok elnevezésű gárda a legjobb 32 között kapcsolódott be a küzdelembe, amely 56 nemzet csapatával indult, és minden résztvevő ugyanolyan SSL 47-es hajóval száll vízre. A négyes csoportokban négy futamot rendeztek, az utolsót dupla szorzóval számították be. A magyar szövetség honlapján olvasható beszámoló szerint a nyolcaddöntő pénteki, utolsó futamában a magyarok látványos és izgalmas versenyzéssel szerezték meg a második helyet – egy másodperccel lemaradva a győztes malajziai hajótól –, és ezzel a csoportmásodik pozíciót, ami továbbjutást ért a számukra. A négyest Malajzia nyerte 14 ponttal, Magyarország 13-at, Argentína 12-t, az Egyesült Államok pedig 11-et szerzett, így utóbbi két együttes búcsúzott a további küzdelemtől. A negyeddöntőben – melyet hétfőtől péntekig bonyolítanak le – Németország, Hollandia és Chile lesz az ellenfél, utóbbi két csapat kiemeltként most kapcsolódik be a versenybe. A magyar csapatban a tokiói olimpián Finndingiben ezüstérmes Berecz Zsombor a kapitány, a két kormányos a Repülőhollandiban 14-szeres világbajnok Majthényi Szabolcs, illetve Bakóczy Róbert. A további tagok: a 470-es olimpikon Goszleth Marcell, Németh Áron, Adorján Csaba, Lillik Ákos, Gyapjas Zsombor, Takácsy Levente és Tomai Balázs.

Daviscup
Twitter/Davus Cup

Tenisz. A Malagában zajló Davis-kupa-döntő vasárnapi zárónapján tartott sorsoláson eldőlt, hogy a férfi válogatott – amely nem volt kiemelt – idehaza csap össze a németekkel február 2-án és 3-án, vagy 3-án és 4-én. A Marozsán Fábián, Piros Zsombor, Valkusz Máté, Füle Mátyás összeállítású nemzeti csapat szeptemberben 4-0-ra verte Törökországot a keszthelyi osztályozón, így jövőre ismét megküzdhet a Dk-döntőbe jutásért. Legutóbb a válogatott februárban próbálkozott meg ezzel, de a tatabányai selejtezőben 3-2-re alulmaradt a franciákkal szemben.