Gyulay Zsolt: „Sok új tudással leszek gazdagabb"

Gyulay Zsolt: „Sok új tudással leszek gazdagabb"

2022. 02. 03.
Megosztás


Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöke, gyakorlatilag első tevékenységeként megérkezett Pekingbe, a téli olimpiára, és meglátogatta az olimpiai falut, a Magyar Olimpiai Csapatot.

- Kevés elnök van, aki a regnálása második napján repülőre ül, hogy elutazzon egy olimpiára.
- Sportolóként megszoktam, hogy alkalmazkodjak. Nyilván nem ismeretlen egy olimpia, bár ez az első téli olimpiám. De én inkább örülök neki, hogy rögtön belecsöppentem a sűrűjébe, úgyhogy egyelőre inkább élvezem.

- Mit csinál ilyenkor egy elnök? Mivel telik majd ez az itt töltött hét?
- Vékássy Bálint főtitkárral utaztunk és lakunk együtt, most is együtt jöttünk ide a faluba, a magyar csapat szállására és az itteni MOB irodába. Ez azért jó, mert nekem még informálódnom kell a MOB belső működéséről. Annak ellenére, hogy több évig elnökségi tag voltam, magába az iroda működésébe kevésbé láttam bele. Ebből a szempontból nagyon hasznos tudással leszek gazdagabb. Versenyzőként már jól tudom, hogy milyen egy olimpia. Most, elnökként egy másik arcát látom. Ez is új tudás. Új embereket ismerek meg, bemutatkozom azoknak, akikkel munkakapcsolatom lesz a jövőben. Most kerülök bele a nemzetközi vérkeringésbe, most kezdem megismerni a működését. Ez is nyilvánvalóan nagyon hasznos.

- Ha már úgy alakult, hogy egy téli olimpiával indul az elnöki tevékenységed, mit gondolsz Magyarország és a téli olimpiák jövőjéről?
- Együtt utaztunk a cseh alelnökkel. Elmondta, hogy 260 versenyzővel vesznek részt. Minden idők legnagyobb csapata. Mi meg 14 versenyzővel vagyunk itt és 1-2 éremben reménykedünk. Szerintem óriási potenciál van a téli olimpiai részvételben és a téli sportok fejlesztésében, annak ellenére, hogy nincsenek hegyeink. De még a hegyek sincsenek olyan nagyon messzire. A rövidpályás gyorskorcsolyán nagyot lendített az első olimpiai arany, azt gondolom, hogy más sportágakban is előre lehetne lépni.

- Osztod azokat a várakozásokat, hogy 1-2 éremben reménykedhetünk? Kettőt még sohasem nyertünk téli olimpián.
- Fantasztikus lenne, de tudjuk, hogy a short track elég rizikós sportág. A magyar olimpiai mozgalomnak minden éremre, minden kvótára szüksége van természetesen. Azt viszont látni kell, hogy a MOB, azon kívül, hogy minden feltételt biztosít a játékokkal kapcsolatban, nem tud a sportszakmai munkára közvetlen hatással lenni. Ez egy nagy, közös munka és bízom benne, hogy ezúttal jó lesz a csillagok állása is.

(MOB/Gundel Takács Gábor; fotó: MOB/Molnár Ádám)