Gyulay Zsolt Párizsban egyeztetett – Párizsról

Gyulay Zsolt Párizsban egyeztetett – Párizsról

2022. 05. 12.
Megosztás

Randevú Párizsban – avagy ismerkedés, eszmecsere a 2024-es olimpia szervezőivel, a soron következő nyári játékok helyszínén. Röviden így lehetne összefoglalni az ikonikus Accor Arénában (Bercy) megtartott Global Sports Week rendezvényt, amelyen a Francia Olimpiai Bizottság meghívását elfogadva magyar oldalról részt vett Gyulay Zsolt MOB-elnök, Fábián László főtitkár, és Dósa Viktória, az olimpiai részvételek szervezéséért felelős munkatárs.

Az idén harmadszor megtartott eseményen a sport szakmai és gazdasági szereplői vettek részt, így a nemzeti olimpiai bizottságok mellett például nemzetközi sportszövetségek, az UNESCO, az Európai Parlament, vagy éppen az Európai Bizottság is képviseltette magát.

Előadást tartott többek között Brigitte Henriques, a Francia Olimpiai Bizottság elnöke és Tony Estanguet, a szervezőbizottság, vagyis a Paris 2024 elnöke is. Mindketten kiemelték, hogy az olimpia megrendezésének kiemelt jelentőséget tulajdonítanak abban az értelemben, hogy népszerűsítsék a mindennapi mozgást, sportolást mind a fiatalok, mind a felnőttek körében, hiszen felmérések igazolják, hogy a társadalom milyen alacsony százaléka sportol rendszeresen Franciaországban is. Tony Estanguet a kétnapos párizsi eseményt már az olimpia felvezetéseként értékelte.

„Tony Estanguet betekintést engedett az innovatív megnyitóünnepség részleteibe, amelyről annyit talán elárulhatok, hogy nagyon látványosnak ígérkezik és a Szajnán zajlik majd – nyilatkozta Gyulay Zsolt, a MOB elnöke. – A franciák céljával pedig, amely szerint az olimpiai rendezéssel közelebb hozzák az élsportot az átlagemberekhez, őket is sportolásra buzdítva, mi is tökéletesen tudtunk azonosulni. Az eseményen ezen felül bemutatkoztak Franciaország régiói, és persze az edzőtáborok is, amelyek az olimpiai felkészülést szolgálják majd. A MOB elnökeként a párizsi lesz az első nyári olimpiám, ami bár távolinak tűnik, valójában már most is sok a teendő vele. Például ha akarunk magyar házat, akkor azzal kapcsolatban már most el kell kezdeni a tárgyalásokat, hogy az időbe is beleférjünk és túlságosan drága se legyen. Többek között ennek kapcsán találkoztunk Habsburg György párizsi nagykövet úrral, akivel arról is beszéltünk, hogy a várhatóan népes magyar szurkolósereget hogyan tudják, tudjuk majd segíteni.”

A 2024-es párizsi olimpia pontos helyszíneit csak szeptember végén mutatják be, ám előzetes információk már vannak, így elkezdődhetett a közös munka a párizsi magyar nagykövetséggel.

„Hosszú út vár még a szervezőkre a párizsi olimpiáig, de a tervek gyönyörűek és szépen haladnak az előkészületek – nyilatkozta a MOB Médiának Habsburg György, hazánk párizsi nagykövete. – Elkezdődött a mozgolódás a külföldiek részéről is: egyre-másra érkeznek a delegációk, például azzal a céllal, hogy helyet találjanak a nemzeti házaknak. Számunkra különösen fontos lesz az olimpia, hiszen éppen abban az időpontban rendezik a játékokat, amikor az EU Tanácsa soros elnökségét Magyarország látja el, ez plusz lehetőség számunkra. Jelenleg előzetes egyeztetések zajlanak Gyulay Zsolttal, akivel nagyon jó a kapcsolatom, az év második felében és a jövő évtől kezdve pedig minden bizonnyal felgyorsulnak majd az események.”

(MOB)