Gyurta Dániel: Álomszerű lenne a budapesti olimpia

Gyurta Dániel: Álomszerű lenne a budapesti olimpia

2015. 03. 07.
Megosztás

Gyurta Dániel szerint kétség sem férhet hozzá: Budapest képes lenne mindent igényt kielégítő olimpiát rendezni 2024-ben.

London olimpiai bajnok úszója a medencében rengeteg dicsőséget szerzett már Magyarországnak, és az Olimpiai Védnöki Testület (OVT) tagjaként arról sem mondott le, hogy a következő generáció akár egy budapesti olimpián is megméresse magát.

Szilágyi Áron a napokban arról nyilatkozott, hogy talán még ő is indulna egy esetleges budapesti olimpián 2024-ben. Ha reálisan nézzük, nálam erre 35 évesen nem lesz esély, de kötelességemnek érzem, hogy az ügy mellé álljak. Álomszerű lenne a budapesti olimpia” – fogalmazott a mob.hu-nak.

„Ha elnyernénk a rendezési jogot 2017 őszén, egészen biztos vagyok benne, hogy már aznap minden második magyar fiatal azon kezdené el törni a fejét, hogyan lehetne részese a világ legnagyobb sporteseményének. Az ország egy csapásra az olimpia lázában égne – évtizedekig profitálna belőle a magyar sport.”

Gyurta Dániel kiemelte, Budapest és Magyarország eddig akárhány számottevő sporteseményt megrendezett, pozitív volt a nemzetközi visszhang, aminek súlyát nem szabad alábecsülni.

„A riválisaink között ott lehet Berlin, amely tavaly úszó Európa-bajnokságnak adott otthont. A társaimmal együtt rengeteg szervezési hiányosságot tapasztaltunk, olyanokat, amelyeket idehaza soha. Márpedig azt senki se gondolja, hogy ennek híre nem jut el a döntéshozókhoz.”

A háromszoros világbajnok az OVT tagjaként mélyebben is belemerült az Agenda 2020-ba, amelyről úgy véli: mintha hazánkra szabták volna.

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is belátta, nem tartható, hogy gigavárosok kiváltsága legyen az olimpiarendezés. A decemberi reformok lehetővé teszik, hogy pénzügyi szempontból is jól járjon a házigazda. A részletekről ellenben akkor érdemes beszélni, ha májusban napvilágot látott a megvalósíthatósági tanulmány aktualizálása.”

Gyurta Dániel maga is feladatának tekinti, hogy minél többekkel megismertesse, milyen lehetőségek rejlenek egy olimpia megrendezésében.

„Nagyon sok ismerősömmel, barátommal megvitattam már a témát, és elmondásuk szerint számos olyan érvet, tényt hallottak tőlem, amely más megvilágításba helyezte számukra az ügyet. Fontosnak tartom, hogy mindenkihez eljussanak a megfelelő információk, csak azok birtokában lehet felelős döntést hozni.”

Boston és Róma már jelezte pályázási szándékát a NOB-nak, míg rövidesen eldől, hogy a német bizottság Berlint vagy Hamburgot indítja-e a versenyben. Az érdeklődők szeptember közepéig tehetnek szándéknyilatkozatot a NOB-nak.

(MOB/Czövek Oszkár, fotó: MOB)

További infók, cikkek Budapest 2024-ről ITT!