Ha már az olimpián nem megy a németeknek…

Ha már az olimpián nem megy a németeknek…

2014. 07. 14.
Megosztás

A friss világbajnok német futballválogatott az újraegyesülés óta még csak ki sem jutott az olimpiára, míg Argentína Athénban és Pekingben is diadalmaskodott. Utóbbi sikernek ráadásul magyar vonatkozása is van.

Németország és Argentína a rendes játékidőben nem bírt egymással vasárnap este a riói Maracanában (ahol két év múlva az olimpia nyitó- és záróünnepségét is rendezik), a „civilben” a Bayern Münchent erősítő Mario Götze azonban a hosszabbításban megvillant, így a Nationalelf negyedszerre is elhódította a világbajnoki trófeát.

A német sztárok klubszinten szinte mindent megnyertek már, a Bundesligától a Bajnokok Ligáján át a klubvilágbajnokságig valamennyi porondon emlékezetes sikereket értek el, a nemzeti csapatban viszont türelmesen várniuk kellett az áttörésre: a ’96-os Európa-bajnoki győzelem óta nagy tornán semmilyen babér nem termett számukra – mert ugyebár arrafelé az ezüstérem is óriási kudarc.

Az olimpián különösen lesújtó az összkép: az újraegyesítés óta még csak nem is kvalifikálták magukat egyetlen játékokra sem, legutóbb a ’88-as szöuli olimpia előtt vették sikerrel a selejtezőket. Akkor olyan nagyágyúk futballoztak az együttesben, mint Jürgen Klinsmann vagy Thomas Hässler; mostanra értelemszerűen senki sem maradt hírmondó.

Az argentinoknál egészen más a helyzet: az Albiceleste bár Londonról lemaradt, előtte Athénból és Pekingből is aranyéremmel tért haza. Javier Mascherano kifejezetten olimpiaspecialistának számít, a jelenleg a Barcelonában futballozó labdaszerző középpályás 2004-ben és 2008-ban is a keret tagja volt amellett, hogy most a világbajnokságon szintén a kulcsemberek közé tartozott.

A Pekingben győztes együttesből jó néhányan átmentették magukat Brazíliára, név szerint: Ezequiel Garay, Pablo Zabaleta, Fernando Gago, Ezequiel Lavezzi, Ángel Di María, Lionel Messi, Sergio Agüero és Sergio Romero.

Közülük valamennyien meghatározó játékossá nőtték ki magukat a vébére, igaz, Agüero sérülése miatt kevesebb időt töltött a pályán az általa reméltnél, Di María pedig a torna hajrájában dőlt ki a sorból, ami miatt az elődöntőről és az aranymeccsről is lemaradt.

Egy mondat erejéig visszatérve a 2008-as fináléra: a Nigéria elleni találkozót, amelyet az imént említett Di María döntött el a Madárfészekben, Kassai Viktor vezette. A magyar sípmester, noha négy éve vb-elődöntőben is dirigálhatott, 2011-ben pedig a Bajnokok Ligája döntőjében működött közre, ezúttal sajnos nem került be a világbajnoki keretbe.

Az, hogy a magyar csapat is csak a tv előtt szurkolhatott, már sokkal inkább a papírforma kategóriába tartozik…


(czo)