20230626 003 KRAKKO 2023

„Ha valamit megtanultunk a Covidból: a telemedicínát hogy tudjuk jobban csinálni”

2023. 06. 27.
Megosztás

A 3. Európa Játékokon 176 magyar sportoló képviseli a magyar színeket; a küldöttségünk az edzőkkel, orvosokkal, masszőrökkel, a csapatiroda tagjaival és a MOB sajtósaival a 300 főt is meghaladja. A delegáció egészségére – mint minden olimpián, multisporteseményen – egy egészségügyi team vigyáz. Az 2023-as Európa Játékok egészségügyi csapatának vezetője dr. Toman József.

A kis-lengyelországi multisportesemény 13 településéből 12-ben érintett a magyar delegáció, így a többhelyszínes egészségügyi háttérkiszolgálás jelentős kihívást jelent az orvosoknak, masszőröknek, gyógytornászoknak.

20230624 016 KRAKKO 2023 sportoloi falu
MOB-Média/Tumbász Hédi

Dr. Toman József, az Országos Sportegészségügyi Intézet főorvosa, a Válogatott Kereteket Ellátó Szervezet vezetője beszélt honlapunknak a Team Hungary egészségügyi hátteréről.

20230624 022 KRAKKO 2023 sportoloi falu
MOB-Média/Tumbász Hédi

„Mindig nagy megtiszteltetés a Magyar Olimpiai Bizottság égisze alatt multisporteseményen sportegészségügyi támogatóként részt venni. Központi orvosok hárman vagyunk, vannak orvosok, akik dedikáltan egy-egy válogatottért felelnek, a vívásért és az öttusáért, központi gyúróink hárman vannak, velünk van egy gyógytornász, aki kiváló preventív, megelőző jellegű gyakorlatokkal tud segíteni elkerülni sérüléseket, aminek nagy jelentősége van.

Nagy kihívás az, hogy sok helyen vannak az élsportolók. Ezzel kapcsolatos kedvenc gondolatom a Covid örökségeként a következő. Ha valamit megtanultunk a Covidból: a telemedicínát hogy tudjuk jobban csinálni? És most itt erre van is lehetőségünk, hogy például az adott esetben több mint kétszáz kilométerre lévő sportolónak, ha van bármi problémája, egyrészt gyorsan és hatékonyan reagáljunk rá, másrészt az előkészületek jegyében minden külső helyszínre telepítettünk egy alapos használati utasítással ellátott gyógyszerkészletet, ami az antidopping szempontjából is végig gondolva, lefedve a teljes spektrumot, ami probléma érheti őket, szükség szerint legyen mihez nyúlni.

20230624 004 KRAKKO 2023 sportoloi falu
MOB-Média/Tumbász Hédi

A játékok félidejében elmondhatjuk, szerencsére komoly, kirívó esetünk nem volt, de mindig fel kell készülni a legrosszabbra és mindenből annyit hozni, hogy kellő időben a megfelelő mennyiségű és minőségű gyógyszer, kötszer a rendelkezésre álljon. És ne fessük az ördögöt a falra, de ha például egy hasmenéses járvány végig söpörne egy nagyobb csapaton, akkor is tudjunk megfelelő mennyiségű gyógyszerrel reagálni – szerencsére ilyen nem volt. A szokásos kisebb bokasérülések a leggyakoribb sportsérülések, és ezek most sem kerülhettek el minket, de nem voltak komolyak, mindenki tudott versenyezni, sőt még eredményt is elérni. Ezekben van jelentősége a gyors reakciónak, a megfelelő terápiás és rehabilitációs eszközöknek. Azért is jó Krakkó közelsége, mert autókkal, buszokkal minden egészségügyi felszerelést könnyedén ki lehetett hozni a multisporteseményre, ilyenkor a túlsúly, mint a repülés esetében, nem limitál minket. A helyszínen van minden, amire szükségünk lehet, természetesen a komolyabb sérülteket, betegeket a jól felszerelt dedikált kórházakban el tudják látni.

20230626 009 KRAKKO 2023
MOB-Média/Tumbász Hédi

Sokat utazunk naponta, a végén biztos húzunk egy rovancsot, hogy hány kilométer jön össze a két hét alatt – de hát ez a feladatunk, és csináljuk örömmel.”

(MOB-Média)