Ausztrai doppingellenõrzõ laboratórium

NOB-milliók a dopping elleni harcra

2024. 06. 13.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) – az általa létrehozott és működtetett – doppingellenes szervezet, az ITA tevékenységét a jövőben, a párizsi olimpiát követő és a Los Angeles-i olimpiát megelőző időszakban is jelentős mértékben támogatja.

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) a tiszta sportért folytatott, dopping elleni küzdelmében 10 millió dollárra számíthat 2025 és 2028 között - olvasható a NOB honlapján megjelent hírben.

Az ITA 2018 óta valósítja meg a NOB megbízásából az ötkarikás játékok antidopping-programjait, s a párizsi olimpia előtt – és alatt – is kiterjedt ellenőrző tevékenységet végez.

Mint azt korábban megírtuk, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) égisze alatt Lausanne-ban működő ITA összesen mintegy háromszáz szakembert kíván a 2024-es ötkarikás játékokon foglalkoztatni, akik három hét alatt közel hatezer tesztet végeznek majd el a sportolók körében. A NOB-ügynökség együttműködik a Francia Doppingellenes Ügynökséggel (AFLD) a játékok idején zajló doppingellenes műveletekben. A francia kormány mintegy nyolcmillió eurót szánt a teljes programra.

Mint ismert, a Magyar Olimpiai Bizottság a tiltott teljesítményfokozás tekintetében a zéró toleranciát hirdeti.