Sport - Úszás - Hajós Alfréd

Hajós Alfrédra emlékeztek Gödöllőn

2023. 02. 09.
Megosztás

A Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola 2023. február 1-jén a névadójára, a 145 éve született Hajós Alfrédra emlékezve Hajós-napot rendezett az intézményben.

Több év kihagyás után az iskola vezetése úgy döntött, hogy idén már egy háromnapos olimpiai rendezvényen emlékeznek a névadóra, melynek fénypontja, a születésnapján megrendezett Hajós-nap. A háromnapos program a megújult Olimpikonok Falának átadásával kezdődött. Délelőtt Ács Tibor tanár vezetésével szellemi vetélkedőt rendeztek 6 iskola részvételével. A vetélkedő 7 fordulóban került lebonyolításra, a fő témája a magyar sportolók 2021-es, tokiói olimpiai szereplése volt. A zsűri elnöke Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, tagja pedig Bárdy Péter, Gödöllő alpolgármestere volt. A résztvevő iskolák (Budapest XX. Kerületi Hajós Alfréd Általános Iskola, Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola, Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola, Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola, Nógrádi Dr. Hesz Mihály Általános Iskola, Zuglói Hajós Alfréd Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola) nagyon jól felkészültek az előre kiadott anyagok alapján. Hatalmas küzdelem után, nagyon jó versenyzéssel a Nógrádi Dr. Hesz Mihály Általános Iskola csapata lett a győztes.

Hajós nap 3

A vetélkedő után az iskola zsúfolásig megtelt sportcsarnokában először Albertné Tóth Katalin intézményvezető köszöntötte a megjelent vendégeket, az iskola tanárait és tanulóit. Ezután Győr Béla üdvözölte az emléknap résztvevőit. Örömének adott hangot, hogy a kényszerű, néhány éves szünet után újra személyes, jó hangulatú rendezvényen lehettek együtt az iskola napján. Őt az iskola diákolimpián eredményesen szerepelt női tornászcsapatának bemutatója követte. Majd Verbói Zoltán testnevelő tanár beszélgetett Ujvári Izabellával, az iskola volt tanulójával, volt válogatott atlétával és labdarúgóval, az Exatlon résztvevőjével, valamint Gémesi Csanád olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kardvívóval, Gödöllő díszpolgárával. A beszélgetés során az iskola tanulói rengeteg kérdést tettek fel a vendégeknek, akik igyekeztek minden kérdést megválaszolni. A beszélgetés végén mindenkinek lehetősége volt a vendégektől aláírást kérni, velük közös fényképet készíteni. A beszélgetés után a szellemi vetélkedő eredményhirdetésén Albertné Tóth Katalin és Győr Béla adta át a csapatoknak a jól megérdemelt jutalmakat. Az ünnepség záróakkordjaként Hajós Alfréd emlékművénél a résztvevő iskolák és a vendégek koszorúztak. A MOB és a MOA közös koszorúját a MOA főtitkára helyezte el a névadó emlékhelyénél.

Hajós nap 6

Ugyanezen a napon a Budapest XX. Kerületi Hajós Alfréd Általános Iskolában, Pesterzsébeten Őrfi Krisztina intézményvezető, a Zuglói Hajós Alfréd Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában pedig Molnár Márta intézményvezető társaságában az iskola tanulói elhelyezték a megemlékezés virágait az iskoláikban található központi Hajós emlékhelyeknél.

(MOB-MOA/GyB; fotó: Gödöllői Hajós)