Két érem Hamburgból

Hamburg jobban akarja az olimpiát, mint Berlin

2015. 03. 11.
Megosztás

Hamburgban a lakosok 64, Berlinben pedig 55 százaléka támogatja városa pályázatát a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére.

A Forsa nevű cég mindkét városban 1500 lakost kérdezett meg telefonos közvélemény-kutatásában, melynek hibahatára 2,5 százalékpont.

A Német Olimpiai Bizottság (DOSB) elnöke, Alfons Hörmann az eredmény kapcsán elmondta, nagyon örülnek annak, hogy mind Hamburgban, mind Berlinben ilyen magas az olimpia és paralimpia elfogadottsága.

A bizottság általános igazgatója, Michael Vesper ugyanakkor a euronewsnak hozzátette, a felmérést ugyan figyelembe veszik a döntésnél, annál viszont más szempontokra is tekintettel lesznek.

Hamburg polgármestere, Olaf Scholz (képünkön) úgy nyilatkozott: hatalmas öröm számára a közvélemény-kutatás eredménye, és óriási megtiszteltetésnek tartaná, ha városa szállhatna harcba a rendezési jogért.

A DOSB elnöksége hétfőn tesz javaslatot arról, hogy melyik város pályázatát támogassák a 2024-es játékokra. A végső szót a szervezet közgyűlése mondja ki március 21-én.

Akármelyik pályázó is nyeri a háziversenyt, már most mindkettő bejelentette, hogy sikere esetén népszavazást tart az ügyben.

Boston és Róma már hivatalosan jelezte kandidálási szándékát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, de Budapest, Párizs, Isztambul, Baku és Doha is beadhatja szándéknyilatkozatát a szeptember 15-i határidőig.

A NOB 2017 szeptemberében dönt a házigazdáról a perui Limában.