Hány olimpiai bajnokot fedezne fel ma Széchy Tamás?

Hány olimpiai bajnokot fedezne fel ma Széchy Tamás?

2012. 10. 21.
Megosztás

A Himnusz zeneszerzőjének, Erkel Ferencnek szülővárosában, Gyulán különösen felkavaró ereje van a Himnusz meghallgatásának. Már pedig mivel mással is indulhatott volna a Széchy Tamás sportuszoda névadó ünnepsége alkalmából szervezett ünnepség.


Talán össze sem lehet számolni, hogy a Széchy tanítványok tiszteletére hányszor is hangzott fel a Himnusz a különböző világversenyeken, több évtizeden keresztül. Csak olimpiákon nyolcszor játszották a számunkra oly kedves dallamokat valamely Széchy-fiú (Wladár, Darnyi, Szabó, Czene, Rózsa) sikerét követően. dr. Hargitay András, Széchy legelső bajnoka mesélte, hogy ez a acélkeménységű ember a nemzeti zsolozsma felcsendülése előtt mindig elvonult a színfalak mögé és ott sírva hallgatta és élvezete végig annak minden egyes hangját.

A képen balról: Vermes Albán, olimpiai ezüstérmes, dr. Sós Csaba, a SOTE tanszékvezetője, dr. Hargitay András, olimpiai bronzérmes és Nagy Sándor gyulai úszó, egykori Széchy tanítvány, kétszeres ifjúsági Európa-bajnok, 1976-ban olimpiai hatodik 400 m gyorson.

A névadó ünnepségen megjelent dr. Kovács József országgyűlési képviselő is. Beszédében Dr. Görgényi Ernő Gyula polgármestere Széchy Tamás örökösei, családja, valamint egykori tanítványai (Verrasztó, Vermes, dr. Hargitay, dr. Sós) jelenlétében emelte ki, hogy ma minden korábbinál aktuálisabb az, amin az ’úszópápa’ is munkálkodott, a sport megszerettetése a fiatalok körében. Az egészséges életmódra nevelésben az úszásnál alkalmasabb eszközt még nem találtak ki – mondta a polgármester. Gyulán minden általános iskolás és egyre több óvodás is megtanul úszni – jelentette ki. 36 osztály 800 diákja ismerkedik ezzel az alapsportággal és további 120 kistérségi gyerek ismerkedik az úszással a gyulai uszodában. Erre Széchy is büszke lenne.

"Olyan ez a névadó ünnepség, mint amikor az ember a legszebb jelvényét tűzi magára. Az élet hamar tova száll, de az uszoda neve örök. Míg úszás lesz a városban, a megyében Széchy Tamás, az egykori gyulai diák neve fennmarad. Ő a mi emblematikus jelvényünk" – tette hozzá.

Dr. Sós Csaba, Széchy egykori bajnoka, a Semmelweis Egyetem tanszékvezető docense azt fűzte hozzá, hogy a budapesti után most már egy vidéki uszoda is az egykori mesteredző emlékét őrzi.
Széchynek egy alapvető titka volt, a mindenkiénél erősebb hite. Ez a szellemiség ma is velünk él és kívánom, hogy ez így is maradjon, míg csak áll a Széchy Tamás uszoda - fejezte be beszédét dr. Sós, aki maga is részt vett egykori edzője emléktáblájának leleplezésén.

A Széchy Tamás sportuszodában sok száz résztvevő gyerekkel megkezdődött a Várfürdő Kupa verseny. Ez alatt a díszes gyülekezet a közeli Dobozra utazott, ahol Széchy szülőházában igazán bensőséges ünnepség keretében avatták fel a Széchy Tamás emlékházat és helytörténeti kiállítást. A doboziak is felemelő ünnepséggel készültek. Elhangzottak Charlie örökbecsű szavai:

"Hányszor, de hányszor belehaltál, hogy te vagy a legjobb!’ Igen a magyar úszósport legsikeresebb edzője, Doboz díszpolgára volt a legjobb, több éven keresztül az egész világon, hatszor pedig az év edzője idehaza.
dr. Hargitay András, egykori világbajnok arról beszélt a szépszámú közönség előtt, hogy mestere utat mutatott minden úszójának, ’megváltoztatta az életünket’ – hangzott el.

"Ő nem úszókat akart nevelni, hanem elsősorban embereket. Jobban hitt bennünk, mint a saját szüleink. Élete példa mindenkinek, mindegy, hogy honnan érkezel, akár egy kis faluból, akár Dobozról vagy máshonnan, de a szív, a tudás és tehetség a világhír tetejére repít."

Dr. Szabó Lajos, a Sportmúzeum igazgatója, maga is dobozi születésű, beszédében kiemelte, hogy Széchynek hallatlanul éles szeme volt a tehetségek kiválasztásában. Egész kisfiú volt még Gyurta Dani, amikor a Mester megjövendölte, hogy belőle egykoron olimpiai bajnok lesz. Így is lett.

Visszatérve Gyulára a vendégek újra elmentek a Széchy Tamás sportuszoda mellett. Messzire kihallatszott a gyerekek zsivaja, egymást buzdító szurkolásának zaja. A verseny még zajlott. Ha még ott ülhetett volna ő is, Széchy szeme vajon hány lehetséges jövőbeni olimpiai bajnokon akadt volna meg?

(Forrás: Dobor Dezső)