Harminchatan küzdenek öt kvótáért az olimpiai selejtezőn

Harminchatan küzdenek öt kvótáért az olimpiai selejtezőn

2021. 04. 20.
Megosztás


Szerdától vasárnapig a portugáliai Guimaraes ad otthont a tokiói olimpia utolsó európai asztalitenisz selejtezőtornájának, amelyen a férfiaknál öt, a nőknél pedig négy egyéni kvóta talál gazdára. A férfiak versenyében van magyar érdekeltség, Szudi Ádámnak szurkolhatunk.

A hölgyek versenye magyar szempontból érdektelen, a válogatott – Fazekas Mária, Madarász Dóra és Pergel Szandra – ugyanis már tavaly januárban kiharcolta a részvételt, s a háromfős (plusz egy tartalék) csapatból ketten egyesben is indulatnak majd a japán fővárosban.

A férfiaknál eddig Majoros Bencének sikerült kvótát szereznie, s ugyan Szudi Ádám is jól szerepelt a márciusi, dohai világselejtezőn, neki ott nem jött össze a bravúr. Most Guimaraesben próbálkozik abban a tudatban, hogy nagy valószínűséggel az eredményétől függetlenül ott lesz Tokióban, ugyanis Pergel Szandrával vegyes párosban gyakorlatilag már csak a nemzetközi szövetség megerősítésére várnak, a világranglistán ugyanis kvótás helyen állnak, több kvalifikációs verseny pedig már nem lesz a játékokig.

A férfiak versenyében 36-an indulnak Portugáliában, az első szakaszban az első négy kiemelten kívül mindenki asztalhoz áll. Szudi 16. a kiemelési rangsorban, így őt is egy négyfős csoportba sorolják majd, amelyből a körmérkőzéseket követően az első kettő jut tovább a második szakaszba. Ebben az első négy kiemelt és a 16 továbbjutó egy kieséses táblán szerepel, s első körben ennek a két döntőse jut tokiói indulási joghoz (a finálét már nem játsszák le). A második körben a maradék 18 játékos egy újabb kieséses minitornát vív, ezen hárman szerezhetnek kvótát, a két döntős és a harmadik helyért kiírt mérkőzés győztese.

Aki Guimaraesben nem jár sikerrel, még reménykedhet a világranglista júniusi zárásában, néhány indulói hely még onnan is gazdára talál, de a jelenleg 115. Szudi Ádám ilyen módon biztosan nem szerezhet majd kvótát, túlságosan hátul áll ahhoz, hogy erre esélye legyen.

Az európai egyéni selejtezőn szerdán és csütörtökön a csoportmérkőzéseket rendezik, péntektől következik a kieséses szakasz, a kvóták szombaton és vasárnap találnak gazdára.

A sorsolást és az eredményeket itt nyomon követheti.

A Magyar Olimpiai Csapat alakulása ide kattintva követhető.

(MTI-MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)