Aron boldog

Három helyszín – három magyar vívóarany

2023. 03. 27.
Megosztás

A kardozó Szilágyi Áron, a párbajtőröző Kun Anna és a férfi párbajtőrcsapat nyerte az olimpiai kvalifikáció előtti utolsó vívó világkupa-versenyt. Péni István az indiai világkupa-viadalon a puska összetettben és Dénes Eszterrel a légpuskás vegyes csapatban szerzett ezüstérmet. A kötöttfogású birkózók a zágrábi Eb előtti utolsó felmérőn a dániai Thor Master-tornán öt aranyérmet nyertek.

Aron kiabal

Fotó: hunfencing.hu

Vívás. Az olimpiai kvalifikációs időszak kezdete előtti utolsó világkupa-versenyeket rendezték a hétvégén három helyszínen. A férfi kardozók Budapesten, a női párbajtőrözők Nanjingban, a férfiak pedig Buenos Airesben léptek pástra. Mindhárom helyszínen szép sikereket értek el sportolóink.

A hazai rendezésű Gerevich, Kovács, Kárpáti egyéni viadalon a kiemelt háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron és a világbajnok Szatmári András mellett Gémesi Csanád, Iliász Nikolasz és Galgóczi Tamás szerepelt a főtáblán. Gémesi és Szatmári testvérharcából előbbi került ki győztesként. Galgóczyt a francia Seitz búcsúztatta. Gémesinek a nyolcaddöntőben az elődöntőig menetelő francia Pianfetti állta az útját. Iliászt ugyanitt az egyiptomi Elsissy győzte le. Szilágyi Áron viszont sorrendben a fiatalabbik Bazadzet, a kazah Szarkiszjánt, az amerikai Saront, az egyiptomi Elsissyt és a koreai Gut is biztosan győzte le és került be a fináléba, ahol a világranglista-vezető idősebbig Bazadze, Sandro várta. A döntőt elképesztő fordulatok tarkították. Bazadze szinte végig vezetett a fináléban. Aztán 8:4-es állásnál olyasmi esett meg, ami minden bizonnyal Fair Play-díjat érdemel. A georgiai megvágta Áront, ám a gép nem jelzett, az ellenfél megfordult, ami szabálytalan, és mivel már volt egy sárga lapja, ezért büntető találatot kapott. Csakhogy Áron a világkupa hazai döntőjében úgy cselekedett, hogy a következő akciónál nem mozdult, és hagyta Bazadzét találni, visszaadva az előző „ajándék” tust. Elképesztő egy cselekedet egy ilyen szituációban, járt is a vastaps a végig hálás közönségtől. Bazadze már csak egy tusra volt a végső győzelemtől. 14:10-es állás után Áron sorozatban ötször is hibátlanul talált, és megnyerte az idei világkupa-versenyt megvédve tavalyi sikerét.

Csampa gerevich fabian

Fotó: hunfencing.hu

Az eredményhirdetésnél a verseny egyik névadójának világbajnok fia, Gerevich Pál, Csampa Zsolt, az MVSZ elnöke, és Fábián László, a MOB főtitkára adta át az aranyérmet a magyar kardklasszisnak.

Zar magyar bronz

fotó: hunfencing.hu

Másnap a csapatversenyen a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású gárda a nyolcaddöntőben Georgia, majd a negyeddöntőben Japán felett diadalmaskodott.

Az elődöntőben a németek következtek, az utolsó három asszó előtt még 30:27 volt az állás a magyarok javára. Gémesi a Binah elleni találkozót 8-1-re, Szatmári a Szabó Mátyás elleni találkozót 5-2 re elvesztette, és az utolsó asszóra felálló Szilágyi -7-ről próbálta megfordítani a találkozót. 10-5-re nyert is Kindler ellen, de a győzelemnek 43-45 arányban a németek örülhettek. A bronztalálkozón Szilágyi vezérletével sikerült megszerezni a csapatnak a bronzérmet.

Vas nagy mosoly 1

Fotó: hunfencing.hu

Buanos Airesben a férfi párbajtőrőzök egyéni versenyén két héttel a budapesti GP után ismét a nyolc közé verekedte be magát Nagy Dávid, akit a negyeddöntőben az olimpiai bajnok francia Cannone állított meg 7-15-ös győzelmével. Koch Mátét éppen Nagy búcsúztatta a 32 között, míg Keszthelyi Zsombor és Siklósi Gergely a 64 között búcsúzott. Utóbbi, olimpiai ezütsémesünk egy tussal kapott ki, ugyanakkor lábsérülése továbbra is zavarja, így a vasárnapi csapatversenyt is kihagyni kényszerült.

1679867129 buenos arany

fotó: hunfencing.hu

A csapatversenyben az Andrásfi Tibor, Keszthelyi Zsombor, Koch Máté, Nagy Dávid alkotta gárda Argentinát, az olimpiai bajnok Japánt, Csehországot és az olimpiai bajnok Limardót is a soraiban tudó Venezuellát is biztosan győzte le és nyerte meg a világkupát.

Kun mosolyog

fotó: hunfencing.hu

A női párbajtőrözők a kínai Nanjingban csatároztak. Kun Anna két héttel ezelőtt a budapesti GP-n egészen a dobogó második fokáig menetelt. Most három olasz és két francia vívót legyőzve egy hellyel feljebb lépett a dobogón. A többi döntős magyar közül Büki Lili nyert egy asszót a 64 között, egy tussal legyőzte a francia Vanrysselt, míg a harmadik főtáblás magyar, Nagy Kinga ugyanilyen arányban szenvedett vereséget a román Predescutól. Lilit a 32 között a későbbi bronzérmes francia Mallo győzte le 15:9-re.

A Büki Lili, Kun Anna, Nagy Kinga, Wimmer Dorina összetételű csapat lépésről lépésre, apránként, de folyamatosan halad előre a ranglistán. Egy évvel ezelőtt úgy álltak a világranglistán, hogy nem tudtak a 8 közé kerülni a vk-versenyeken. Most sorozatban negyedszer jutott el a csapat a negyeddöntőig, Nanjingban ráadásul úgy, hogy a stabil második embernek számító Muhari Eszter amerikai egyetemi elfoglaltsága miatt nem lehetett ott a társakkal. A hölgyek Ukrajna legyőzése után a negyeddöntőben az olaszoktól, majd az 5-8. helyért folytatott csatározásokban az amerikaiaktól szenvedett vereséget. A 7. helyért viszont biztosan győztek a lányok a Hongkong elleni találkozón (43:36).

Most mindkét nem három szakágának képviselői egy hónapos szünetet kapnak, majd április végén megkezdődik a jövő év április 1-ig tartó nagy menetelés, az olimpiai pontgyűjtő versenyek sorozata. A GP-n egyéni, a világkupa-versenyeken egyéni és csapatversenyt is rendeznek. A kontinentális bajnokság és a világbajnokság eredményei dupla szorzóval számítanak be az olimpiai pontversenybe. Az egyes versenyek kiemelése a világranglista alapján történik.


Az egyes ranglistaversenyek a világbajnokságig:

Zóna-bajnokságok:
Amerika: Pán-amerikai Játékok: Lima, június 14-21.
Ázsia: Ázsia-bajnokság, Wuxi, június 17-22.
Afrika: Afrika-bajnokság, Kairó, június 16-21.
Európa: Európa Játékok, Krakkó, június 25-30.

világbajnokság: Milánó, július 22-30.

világkupa:

férfiak:
kard: Madrid, május 14.
párbajtőr: Sst. Maur május 21.
tőr: Accapulco, május 7.

nők:
kard: Batumi, május 14.
párbajtőr: Fujairah, május 21.
tőr: Poznan április 23.
Tauberbischofsheim, május 7.

férf és női GP:
kard: Szöul, április 27.
párbajtőr: Cali, május 5.
tőr: Sanghai, május 19.

20210725 MA Tokyo2020 Peni Istvan 033

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Sportlövészet. Két magyar válogatott sportoló, Dénes Eszter és Péni István vett részt az indiai Bhopalban rendezett világkupa-versenyen.

Az egyéni versenyeken a 10 méteres légpuskaszámban Péni a kvalifikációban a 10. helyen végzett, de mivel ketten az előtte végzettek közül csak olimpiai pontgyűjtő versenybe neveztek, így a magyar lövő 8. helyen került a fináléba, ahol a 7. helyet gyűjtötte be. Dénes Eszter ugyan ebben a versenyszámban a 14. helyen végzett. A kettőjük alkotta csapat a kvalifikációt megnyerte. A fináléban a Huang Yuting, Sheng Lihao duó 16-2-re bizonyult jobbnak.

Az 50 méteres három testhelyzetű összetett puskaszámban Péni az alapversenyben 589 kört (térdelő: 195, álló: 198, fekvő: 196) teljesített, amivel a harmadik helyen kvalifikálta magát a nyolcas döntőbe. A fináléban 408.2 körös eredménnyel a második helyen zárt; a kínai Tu Lin-suval lőhetett az aranyéremért, aki a döntőben 410.7 körrel az első helyen végzett. Az aranymeccsen Péni István 2-0-ra vezetett, de a kínai fordított, sőt 12-6-ra elhúzott. A folytatásban 12-10-re felzárkózott a magyar versenyző, de Tu Lin-su végül 16-10-re győzött. Péni István ezzel a második ezüstérmét szerezte ezen a viadalon. Dénes Eszter az alapversenyben 586 körös egyéni csúcsot lőtt (térdelő: 194, fekvő: 198, álló: 194) amivel hetedikként kvalifikálta magát a nyolcas döntőbe. Ott 399.8 körös eredménnyel a negyedik helyen zárta a versenyt.

Kotottfogasu csapat 960px

fotó: birkozoszov.hu / facebook

Birkózás. Kiváló magyar eredmények születtek a zágrábi felnőtt Európa-bajnokság főpróbájaként jegyzett dániai Thor Masters kötöttfogású nemzetközi versenyen. A sérülés miatt hiányzó klasszis, a felnőtt vb-ötödik Kecskeméti Krisztián, az Európa-bajnok Fritsch Róbert és a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán nem vett részt a viadalon. Így is nyolc érmet szereztek a magyarok Nykobing Falsterben. A hagyományokhoz híven idén is kétnapos, csoportos lebonyolítás szerint került megrendezésre a versenynaptár egyik legkimerítőbb viadala, a Thor Masters. Az Eb-re készülő kötöttfogású válogatottnak ez volt az utolsó megmérettetése, így több súlycsoportban, 87 és 97 kilóban is válogatóversenynek számított. A mieink a dán birkózók mellett horvát, norvég, svájci, ukrán, olasz, cseh, finn, litván, német, francia, amerikai, osztrák, lengyel, szerb, lett és spanyol versenyzőkkel mérkőzhettek meg Nykobing Falsterben.

A szombat esti finálékban hét versenyző révén is érdekelt volt a magyar csapat. Elsőként a 60 kilogrammos Torba Erik lépett szőnyegre, aki fordulatos mérkőzésen 4-3-ra győzött német riválisával szemben, majd jött a 72 kilóban a szemtelenül fiatal Lévai Levente, aki a vb-ötödik franciánál bizonyult jobbnak 6-2 arányban. A harmadik magyar aranyérmet Szilvássy Erik szerezte, miután a döntőben 1-1-es állásnál remek karberántással levitte Eb-ezüstérmes német vetélytársát a 82 kilogrammos döntőben. A Thor Masters zárásaként két magyar párosítású döntőt is láthatott a közönség. A 87 kilóban elképesztő iramú mérkőzést követően az U23-as világ- és Európa-bajnok Takács István 1-0-s hátrányban úgynevezett kétkaros hátraesést hajtott végre Losonczi Dávidon, amiért két pont járt, ezzel megnyerte a válogatónak számító finálét. A 97 kilóban szintén izgalmas küzdelem alakult ki, végül a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Lévai Tamás örülhetett, miután 2-1-re legyőzte riválisát, a vb-ezüstérmes Szőke Alexet, és ezzel szintén óriási lépést tett a zágrábi Európa-bajnokság felé. A 130 kg-os súlycsoport bronztalálkozóját Vitek Dárius mérkőzés nélkül nyerte.

A magyar érdekeltségű döntők eredményei:

60 kg: Torba Erik – Christopher Krämer (német) 4-3
72 kg: Lévai Levente – Ibrahim Ghanem (francia) 6-2
82 kg: Szilvássy Erik – Roland Schwarz (német) 3-1
87 kg: Takács István – Losonczi Dávid 2-1
97 kg: Lévai Tamás – Szőke Alex 2-2 (később szerzett ponttal)

(MOB-Média, összeállítás)