Mayer Greta ugras

Három arany a szombathelyi tornász világkupáról

2023. 09. 11.
Megosztás

A szombathelyi tornász Challenge vk-versenyen Mayer Gréta, Mészáros Krisztofer és Székely Zója szerzett aranyérmet. Dévay Márk ezüstérmet nyert a triatlonosok csehországi világkupa-viadalán. Győzelemmel rajtolt az asztalitenisz csapat Eb-n a női válogatott. Palkovits István egyéni csúcsot futott 3000 méter akadályon Zágrábban. Valter Attila a Spanyol Kerékpáros Körversenyen 15 szakasz után a 22. helyen áll. Buzsáki Virág 21. a franciaországi mountain bike vk-n. A teniszező Bondár Anna tornát nyert Svájcban. Evezőseink lemaradtak az olimpiai kvótákról a belgrádi világbajnokságon. Pongrátz Biankának 4 korong hiányzott az olimpiai kvalifikációs skeet Eb döntőjétől. Sopron női olimpiai kvalifikációs kosárlabdatornát rendezhet 2024-ben.

Meszaros Krisztofer talaj
Jozsef Freschli

Torna. Rangos Waberer's Challenge Világkupaversenyt rendeztek Szombathelyen. 32 ország tornászai, köztük olimpiai bajnokok, érmesek küzdöttek a magyar élmezőnnyel az érmekért. A magyarok három arannyal, két ezüsttel és három bronzzal fejezték be a hétvégi viadalt. Mayer Gréta ugráson, Mészáros Krisztofer talajon, Székely Zója felemáskorláton végzett az élen. Zója mellé a dobogó harmadik fokára Cziffra Bettina Lili állhatott fel. A két ezüst Mészáros Krisztofer (korlát) és Czifra Bettina Lili (talaj) nevéhez fűződik. Krisztofer a nyújtón szerzett bronzzal tette teljessé éremkollekcióját. Harmadik lett Molnár Botond ugrásban. A tornászok következő megmérettetése hétvégén lesz. A csapatbajnokságnak és az országos bajnokságnak a fővárosi Központi Tornacsarnok ad otthont. Az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot szeptember 30. és október 8. között rendezik Antwerpenben. A világbajnokságon 9 csapat, további egyéni összetett illetve szerspecialista kvótahelyek találnak gazdára.

2023 World Triathlon World Cup Race, Karlovy Vary. Czech Republi

Taken shot during 2023 World Triathlon World Cup Race, Karlovy Vary. Czech Republic.

World Triathlon, Ben Lumley

Triatlon. Dévay Márk ezüstérmet nyert a férfi triatlonosok csehországi világkupa-versenyén Karlovy Varyban. A tavaly ugyanitt hetedikként végző magyar versenyző 1:53:07 óra alatt teljesítette az 1500 méter úszásból, 40,8 kilométer kerékpározásból, majd zárásként 10 km futásból álló olimpiai távot. Márk a világranglistán 6 helyet javítva a korábbi pozícióján a 21. helyen áll. Dévay Zsombor 1:56:40 órás idővel a 22. helyen végzett, míg Faldum Gábornak nem sikerült célba érnie, ahogyan 17 riválisának sem az 58 fős mezőnyben. A nőknél egy magyar induló volt, Sárszegi Noémi, aki 2:16:04 óra alatt a 32. helyen végzett. Sportolóink legközelebb szeptember 22-24. között rendezendő világbajnoki döntőben a spanyolországi Pontevedrában állnak rajthoz. A férfiaknál Lehmann Csongor, Dévay Márk, Faldum Gábor és Bicsák Bence, a nőknél Kuttor-Bragmayer Zsanett fog megmérkőzni.

Nagyvaradi devos jpg
asztaliteniszezz.hu

Asztalitenisz. A magyar női válogatott megnyerte első csoportmérkőzését Malmöben az asztalitenisz csapat Európa-bajnokságon, ezzel nagy lépést tett a nyolcaddöntőbe jutás felé. Madarász Dóra, Póta Georgina és Nagyváradi Mercédesz a belgákkal csapott össze az F csoport nyitótalálkozóján, és érvényesítve a papírformát, magabiztosan, 3-0-ra győzött. A hatodik helyen kiemelt magyar női csapat hétfőn az ukránokkal játszik, a férfiak pedig a portugálokkal kezdenek ugyanezen a napon. Az Eb-re a kontinens 24-24 legjobb együttese jutott ki, mindkét nemnél nyolc háromcsapatos csoportot alakítottak ki, ezekből az első két-két gárda jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. A vasárnapig tartó torna a jövő februári dél-koreai csapat vb-re kvalifikáló kontinentális verseny: a negyeddöntősök automatikusan kijutnak, további négy hely pedig azoknak a nyolcaddöntős csapatoknak jut, amelyek a legjobb pozíciót foglalják majd el az októberi világranglistán. A malmői Eb győztese kvótát szerez a párizsi olimpiára, az 1-18. helyezettek pedig selejtező nélkül jutnak ki a 2025-ös csapat Eb-re.

A magyarok további programja a csoportszakaszban:

hétfő (szeptember 11.)
nők: Magyarország-Ukrajna 19.00
férfiak: Magyarország-Portugália 13.00

kedd (szeptember 12.)
férfiak: Magyarország-Görögország 16.00

Atlétikai vb - Férfi 3000 méteres akadályfutás
MTI, Koszticsák Szilárd

Atlétika. Palkovits István hatalmas egyéni csúccsal a hatodik helyen ért célba 3000 méter akadályon Zágrábban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) kontinentális sorozatának arany kategóriájú viadalán, melyen Kozák Luca megnyerte futamát 100 méter gáton. A budapesti világbajnokságon is szerepelt 22 éves atléta 8:18.74 perces eredménnyel ért célba, így karrierje során először futott 8:20 percen belüli időt. Palkovits ráadásul több mint öt másodpercet javított eddigi egyéni csúcsán (8:23.80 perc). A verseny másik magyarja, a 100 méter gáton világbajnoki elődöntős, Európa-bajnoki ezüstérmes Kozák Luca 12.97 másodperces idővel nyerte meg futamát.

Valter
Rafa Gomez/SCA/Cor

Kerékpár. A Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny vasárnapi, 15. szakaszán Valter Attila – csapatát támogatva – a 100. helyen ért célba. Az elmúlt napok brutális szakaszai után ezúttal könnyebb nap várt a mezőnyre, amelyen végül a portugál Rui Costa diadalmaskodott 45 kilométer/órás átlag feletti sebességgel. Valter – aki az előző napokban remekül segítette Kusst, valamint az összetettben változatlanul dobogón álló szlovén Primoz Roglicot és a dán Jonas Vingegaard-t – ezúttal 11:43 perc hátránnyal lett századik, és összetettben két helyet rontva a 22. 44 perc hátránnyal. Hétfőn szünnap lesz, kedden pedig a Liencres Playa és Bejes közötti 120,5 kilométer és hegyi befutó vár a mezőnyre. A 78. Vuelta a Espana egy hét múlva, vasárnap Madridban zárul.

Európa Játékok - Hegyikerékpár
MTI, Koszticsák Szilárd

Montain Bike. Buzsáki Virág a 21. helyen végzett a mountain bike világkupa-sorozat franciaországi állomásán. A Les Gets-ben rendezett viadalon a férfiak olimpiai számában rajthoz állt Palumby Zsombor, ő két kör hátránnyal a 81. lett. A nőknél 69-en, a férfiaknál 105-en álltak rajthoz.

Lausanne-i tenisztorna
MTI/EPA/Keystone/Gabriel Monnet

Tenisz. Bondár Anna nyerte a svájci Montreux-ben rendezett 60 ezer dollár (21,5 millió forint) összdíjazású salakpályás női tenisztornát. A világranglista 123. helyezettje harmadik kiemelt volt a tornán, amelynek döntőjében 6:4, 6:1-re győzte le a selejtezőből érkezett német Anna Gabricot (684.). Bondár 22. alkalommal játszott döntőt az ITF-sorozatban, mérlege 13 győzelem és 9 vereség.

Kormn kettes
Magyar Evezős Szövetség, Facebook

Evezés. A belgrádi világbajnokságon rajthoz állt magyar egységek nem szereztek kvótát a párizsi olimpiára. A kétszeres olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz a hatos pályán kapott helyet a normálsúlyú egypár C döntőjében, melyben 7:13.15 perces idővel utolsóként ért célba és ezzel a 18. helyen végzett. A szerb fővárosban kilenc kvótát osztottak egypárban a 2024-es párizsi játékokra. A Juhász Adrián, Simon Béla kormányos nélküli kettes a huszadik helyen zárta a világbajnokságot, miután a szombati D döntőben másodikként haladt át a célvonalon. Juhászék messze voltak a kvótaszerzéstől, miután a vb-n a kormányos nélküli ketteseknél 11 indulási jogot osztottak ki.

A nem olimpiai számok közül a Szabó Bence, Furkó Kálmán könnyűsúlyú kettes, ahol négy egység állt a rajthoz, ezüstérmet nyert. A magyar egység ezzel megszerezte a magyar küldöttség egyetlen érmét a szerb fővárosban. A háromszoros vb-ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok Galambos Péter a könnyűsúlyú egypár – szintén nem olimpiai szám – fináléjában a rajtot követően a legszelesebb oldalon is élre állt. Féltávra azonban visszacsúszott az ötödik helyre. Majd az erősödő szélben egyre jobban leszakadt az élmezőnytől, és végül 8:07.25 perces idővel ötödikként haladt át a célvonalon.

Az európai evezősöknek a következő olimpiai kvalifikációs versenye a 2024 április 25-28. között Szegeden rendezendő Európa-bajnokság lesz. Ott az egypárevezős és a könnyűsúly kétpár versenyszámban 3-3 kvóta talál gazdára. Az utolsó kvótákat, minden hajóosztályban kettőt a május 19-21-i luzerni világkupán osztják ki.

Az eddig megszerzett olimpiai kvóták versenyszámok szerint:

Evezes kvotak

Evezés, kvóták

Európa Játékok - Lövészet
MTI, Kovács Tamás

Sportlövészet. Pongrátz Bianka 75 lövés után a hatodik helyen állt a női skeetben az Eszéken zajló olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokság első versenynapját követően. Pongrátz 72 korongos teljesítményt ért el: az első rotéban mindössze egyet hibázott, a második sorozatban mind a 25 korongot lelőtte, a harmadikban pedig kettőt rontott. Ezzel a hatodik, vagyis döntős helyen állt. A hétfő reggeli folytatás már kevésbé sikerült. A negyedik 25 lövésében szintén kettőt hibázott, de az utolsó sorozatban a 4 korongot hibázott, ez már nem fért bele, hogy a kvótások közé kerüljön. Ezzel saját magyar csúcsát beállítva, 116 korongos teljesítménnyel a 18. helyen végzett. A hatos döntőbe jutáshoz legalább 120 korongra volt szükség. A szám másik magyarja, Molnár Diána 92 koronggal a 38. helyen végzett.

A férfi skeetlövők versenyében három magyar szerepelt, közülük Jakó Attila 113 találattal a 62., míg Domokos Gábor 103 találattal a 70., Saranszky Péter pedig 97 koronggal a 73. A kontinensbajnokságon versenyszámonként egy ötkarikás kvóta talál gazdára.

Sopron arena
novomaticarenasopron.hu

Kosárlabda. Sopron ad otthont a párizsi olimpia egyik női kosárlabda selejtezőtornájának, amelyen a magyar válogatott is érdekelt lesz.

A nemzetközi szövetség (FIBA) szombaton hirdette ki a kvalifikációs tornák négy házigazdáját, melyek egyike a magyar bajnok és kupagyőztes Sopron Basket otthona lesz 2024. február 8. és 11. között. Báder Márton, a szövetség (MKOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, minden sportdiplomáciai eszközt latba vetettek annak érdekében, hogy 44 év után ismét ott legyen a magyar női csapat az ötkarikás játékokon. Székely Norbert szövetségi kapitány együttese azáltal vehet részt a selejtezőben, hogy júniusban negyedik lett Ljubljanában az Európa-bajnokságon. Sopron mellett Antwerpen, Rio de Janeiro és a kínai Hszian lesz selejtezőtorna házigazdája, a 16 csapatos mezőnyből tíz jut ki az olimpiára. A hűség városában négy válogatott – köztük a magyar – szerepel, és három szerez ötkarikás kvótát.

A párizsi játékokon eddig csak a rendező franciák és a tavaly világbajnok amerikaiak biztosították a helyüket. A 16 csapatos kvalifikációban eddig 14 gárda ismert: az Egyesült Államok (világbajnok), Belgium, Spanyolország, Franciaország, Magyarország, Szerbia és Németország (az Eb legjobbjai), Kína, Japán, Ausztrália és Új-Zéland (az Ázsia-bajnokság legjobbjai), Brazília (az Amerika-bajnokság legjobbja), valamint Nigéria és Szenegál (az Afrika-bajnokság legjobbjai). Hozzájuk csatlakozik még a novemberben esedékes amerikai előselejtezőről két együttes. A magyar női válogatott eddig egyszer, 1980-ban szerepelt olimpián, és negyedikként zárt Moszkvában.