Kozuback Knocz Liu Cover

Három téli olimpikon, akik sporttörténelmet írtak Magyarországnak

2022. 02. 15.
Megosztás

„Különös kapcsolat köt Kamilla családjához, még sokra viheti a sporttörténelmet író magyar snowboardos. Ádónak, korábbi csapattársamnak pedig tiszta szívből gratulálok!” Knoch Viktor olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázóval beszélgettünk.

„Akár nyerhetek is Lillehammerben”

A Phjongcshangban sporttörténelmi magyar aranyérmet nyerő Knoch Viktort családi kapcsolat fűzi a pekingi olimpián szintén sporttörténelmet író magyar snowboardoshoz, Kozuback Kamillához. A korábbi rövidpályás gyorskorcsolyázó Budapestről követi a pekingi téli olimpiát. Felhívtuk, a beszélgetésünk során természetesen a többszörösen – megint csak, és de jó leírni – sporttörténeti mérföldkövet jegyző korábbi csapattársának, Liu Shaoangnak is gratulált.

A 17 esztendős Kozuback Kamilla az első magyar snowboardos, aki téli olimpia résztvevője, valamint azon kevés hódeszkás közé tartozik a cseh Sarka Pancochovával, aki nő létére a freestyle szakágban mindhárom számban indult olimpián. A 23 éves Liu Shaoang szerezte Magyarország első egyéni aranyérmét téli játékokon, csakúgy, mint egyéni olimpiai bajnoki címét – és ne feledjük, Ádó négy éve tagja volt a szintén elsőként jegyzett magyar téli olimpiai bajnokságot nyerő váltónak is.

Viktor elmesélte, hogyan kerül kapcsolatba Kamillával. „Édesanyja Botyánszki Brigitta, a kilencvenes években maga is válogatott rövidpályás gyorskorcsolyázó volt. A csapatunk Calgaryban edzőtáborozott, ahol Brigi megismerkedett az ott élő Jeremy Kozubackkel. A többit ki tudjátok találni… majd megszületett kislányuk, Kamilla. Sokszor versenyeztünk és készültünk Kanadában, így a családdal rendszeresen találkoztunk. Történt egyszer, hogy masszőr nélkül maradtunk, Jeremy pedig éppen ’kéznél volt’, beugrott, vele csináltuk végig a 2017-18-as szezont, ott volt a világkupákon és utána az olimpián is. Sikeres széria volt, ötből négy világkupát megnyertünk. Kamillát gyakorlatilag pici lánykora óta ismerem; noha túlzás lenne azt mondani, hogy szorosan követtem a pályafutását, azért nagy lépésekben ismerem. Nagyon jól esett például, amikor a 2020-as téli ifjúsági olimpián, Lausanne-ban – ahol a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Role Model programjának keretében lelkesítettem a fiatalokat – felmentem a hegyre, megnézni a snowboardosokat, meglátott Kamilla, és a nyakamba ugrott. Ott még kanadai színekben vett részt, Pekingben magyarként.”

20220214 MA kozuback kamilla 09

Kamilla három versenyszámban is indult Pekingben: félcsőben, Slopestyle-ban és Big Air-ben. „Nagyon büszke vagyok rá. Nagyon fiatal még, az eredmények mutatják, hogy van tehetsége hozzá, sportkarrierje felfelé ível; sok gyakorlással és szorgalommal az évek során sokra viheti még. Pályafutása elején van, hosszú út állhat előtte a snowboard-pályán. Nagyon szurkolok neki” – tette hozzá Viktor, aki korcsolyaszövetségi megbízása mellett sportvezetőként már tagja az Európai és a Magyar Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának is.

A váltóval olimpiai aranyérmes négyszeres olimpikon (Vancouver, Torinó, Szocsi és Phjongcshang) természetesen korábbi csapattársának, Liu Shaoangak is gratulált. „Ádót hosszú évek óta ismerem, szinte a szemem láttára nőtt fel, hiszen közel tíz évvel fiatalabb nálam. Most 23 éves, előttem vált érett versenyzővé. Láttam az első lépéseit a válogatottban, együtt éltük meg az első sikereit. Phjongcshangban közösen meneteltünk az olimpiai győzelemig, majd együtt álltunk dobogóra; ez egy örök élmény marad, és egy nagyon különleges kapcsolatot jelent. Tiszta szívből gratulálok neki, büszke vagyok rá.”

20220213 MA gyorskorcsolya 5 nap 07

A sporttörténeti feljegyzéshez hozzátartozik persze Liu Shaolin Sándor és Burján Csaba is, akik szintén tagjai voltak a 2018-ban olimpiai aranyérmes váltónak.

(Fotó: MOB/Szalmás Péter, Molnár Ádám)