Háromból három! Hosszú Katinka 200 vegyesen is olimpiai bajnok!

Háromból három! Hosszú Katinka 200 vegyesen is olimpiai bajnok!

2016. 08. 10.
Megosztás

Hosszú Katinka megállíthatatlan Rióban: megszerezte harmadik aranyérmét is, miután 200 m vegyesen sem talált legyőzőre, ráadásul olimpiai csúcsot (2:06.58) úszott.

Hosszú Katinka számára eddig minden álomszerűen alakult a riói olimpián: 400 m vegyesen több mint két másodperces világcsúcsdöntéssel lett aranyérmes, majd következő döntőjében, 100 m háton sem talált legyőzőre. Tegnap esti győzelme után Katinka a mob.hu-nak elárulta: nagyon élvezi a versenyzést itt Rio de Janeiróban, és minden futamot meg szeretne nyerni, amin elindul (a teljes interjú ide kattintva olvasható). Hosszúnak ma délelőtt a 200 m pillangó előfutamában lett volna jelenése, de nem állt rajthoz.

A 200 vegyes döntőjén viszont annál inkább, hiszen az előfutamban olimpiai csúcsot úszott (2:07.45), majd az elődöntőben kicsit visszábbvett, és a második legjobb idővel (2:08.13) kvalifikálta magát a fináléra a brit Siobhan-Marie O'Connor mögött. Érdemes megjegyezni, hogy a világcsúcsot is a 27 éves magyar úszó tartja: a 2:06.12-t tavaly Kazanyban száguldotta.

Hosszú nem bízta a véletlenre, a legjobb reakcióidővel kapta el a rajtot, majd egy méterre se adta ki a kezéből a vezetést, a tőle eddig Rióban megszokott magabiztos versenyzéssel nyerte meg a finálét (2:06.58), és ezzel harmadik aranyérmét Rióban. Az ezüstérmes a brit Siobhan-Marie O'Connor lett két tizeddel lemaradva a magyar úszóklasszis mögött, a harmadik helyen az amerikai Maya Dirado csapott célba, jelentős lemaradással az első két helyezett mögött (2:08.79).

Hosszú Katinka ezzel kis híján lemásolta Egerszegi Krisztina 1992-es barcelonai olimpiai szereplését, aki akkor Katinkához hasonlóan megnyerte a 400 m vegyest és a 100 m hátat, viszont Egerszegi a 200 m háton nem talált legyőzőre 24 évvel ezelőtt.

NŐI 200 M PILLANGÓ

A kedd esti elődöntőben Szilágyi Liliána az első futamban ugrott a medencébe, és hatodik helyen végzett, összesítésben pedig 10. lett, így nem lesz ott a holnapi döntőben (12 századdal maradt le róla). Hosszú Katinka, mint megírtuk, nem állt rajthoz már az előfutamban.

(Ilku Miklós jelenti Rióból, fotó: MOB/Szalmás Péter)