Hasznos információk az olimpiára utazó magyar szurkolóknak

Hasznos információk az olimpiára utazó magyar szurkolóknak

2014. 01. 12.
Megosztás

Cikkünkben a szocsi olimpiára utazó szurkolóknak adunk néhány hasznos információt a jegyvásárlással, utazással, orosz vízumügyintézéssel kapcsolatban.

A téli olimpia helyszínén a magyar állampolgárok részére kétoldalú megállapodás alapján, Csehország konzuli szolgálata nyújthat szükség szerint - például elveszett útlevél pótlása, sürgősségi kórházi ápolás és esetleges rendőrségi intézkedés, lopás bejelentése, stb. esetén - segítséget.

A cseh konzuli iroda 2014. február 5. és 24. között működik Szocsiban a következő címen, elérhetőségen:

Embassy of the Czech Republic - Consular Office in Sochi
354000 Sochi, Pervomayskaya street 19.
Tel.: +7 916 640 20 36
E-mail: [email protected]

A magyar állampolgárok, szükség esetén kapcsolatba léphetnek a Moszkvai Nagykövetség magyarul beszélő konzuli ügyeletével, a +7915-175-3060-as telefonszámon is.

Jegyvásárlás

- A Tensi a Magyar Olimpiai Csapat és a szurkolók hivatalos utaztatója és a 2014-es Szocsi Téli Olimpia kizárólagos jegyértékesítője Magyarországon, ezért a MOB utazási partnerénél és hivatalos olimpiai jegyértékesítőnél, a Teni utazási irodánál lehet jegyet vásárolni a Szocsi Téli Olimpiai Játékokra. További információk a Tensi honlapján.

- Újdonság az olimpiák történetében, hogy a belépőjeggyel rendelkezők kizárólag csak fényképes szurkolói igazolvánnyal (spectator pass) léphetnek be a sporteseményekre. A szurkolói igazolványokat az alábbi honlapon kell elektronikus úton megkérni (az igazolványhoz szükséges lesz legalább egy jegy számára): www.pass.sochi2014.com

- A külföldi állampolgárok a regisztráció során a „middle name” kategóriát üresen hagyhatják.

- Több jegyhez elegendő egy igazolványt készíttetni. A szurkolói igazolványokat reptereken vagy Szocsi város különböző pontjai lehet majd átvenni útlevél felmutatásával, az átvétel helyszíneiről a www.pass.sochi2014.com honlapon lehet tájékozódni.

Orosz vízum ügyintézés

- A szocsi olimpiára (Oroszországba) történő utazáshoz érvényes útlevél és orosz vízum szükséges, melyet a budapesti orosz konzulátuson kell megkérni (Budapest, Andrássy út 104., a földalatti Bajza utca állomása) az alábbi vízumkérőlap elektronikus kitöltésével:
https://visa.kdmid.ru/PetitionChoice.aspx

- A konzulátusra az alábbiakat kell bevinni a vízum ügyintézéshez:
1. Legalább 2014 augusztusáig érvényes útlevél
2. 1 db. igazolványkép
3. kitöltött, kinyomtatott vízumkérő űrlap
4. egészségügyi (turista) biztosítás az oroszországi tartózkodás idejére (nagyon fontos, hiányában nem adják ki a vízumot)
5. 35 euró (normál, nem sürgős esetben)

Hasznos tudnivalók utazóknak

- Mindenképpen érdemes már az elutazás előtt gondoskodni a szállásról.

- Az olimpiát a partvidéken (jégkorong, korcsolyaversenyek, curling, nyitó- és záróünnepség) és a hegyvidéken (sífutás, biatlon, lesiklás, bob, szánkó, műugrás) rendezik. A helyszínek és a repülőtér is közelebb esik Szocsi Adler nevű városrészéhez, ezért érdemesebb a szállást Adlerben lefoglalni.

- A Szocsi és Adler közötti távolság 30 km. Szocsiban érdekesebb megszállni, de onnan a versenyek helyszínére esetenként hosszabb utazásra kell felkészülni. Az utak szűk áteresztő képessége miatt gyakoriak a forgalmi dugók, a taxik és a buszok a 30 km-es távot gyakran több mint egy óra alatt teszik meg. Érdemes a helyi érdekű vasutat (HÉV) használni az olimpiai helyszínek megközelítésekor: a szervezők ígérete szerint Szocsi pályaudvarról Adler érintésével rendszeres HÉV-járatok indulnak majd az olimpiai helyszínekre (a partvidékire és a hegyvidékire).

- A síugráshoz a hegyvidéki helyszínen a HÉV Estosadok megállójában kell kiszállni, a többi versenyszámhoz Krasnaya Polyana végállomásig kell menni. A szervezők egyelőre még nem döntötték el, hogy a belépőjegy menetjegyként felhasználható lesz-e, vagy külön jegyet kell majd venni minden alkalommal.

- A repülőtéri utazáshoz tanácsos ugyancsak a megbízható Aeroexpress nevű reptéri vonatot használni, mely az olimpia idején nagy gyakorisággal fog járni Adler érintésével Szocsiba és vissza. Menetidő, reptér-Adler: 15 perc, Adler-Szocsi: 30 perc.

- Szocsiban/Adlerben a nagyobb szállodákban és éttermekben elfogadják a bankkártyákat, de a kisebb szálláshelyeken, a legtöbb étteremben, a boltok többségében, a piacokon és a taxikban csak kézpénzzel lehet fizetni. Az olimpia hivatalos helyszínein csak az olimpiai szponzor bankkártya hálózat által kibocsátott kártyákat fogadják el.

- A hivatalos fizetőeszköz az orosz rubel, más készpénzt nem fogadnak el. Szocsiban és Adlerben ritka a pénzváltóhely, ezért érdemes előre készpénz rubelről gondoskodni. Készpénzfelvételre lehet használni a bankautomatákat, a legmegbízhatóbbak a viszonylag gyakori Sberbank zöld automatái, amelyek angol nyelvű menüt is felkínálnak.

- Nagyon ritka az olyan hely, ahol hitelkártyával (pl. AMEX) lehet fizetni, így erre a fizetési lehetőségre nem érdemes felkészülni.

- Az olimpiai helyszíneken és a nagyobb szállodákban beszélnek idegen nyelveken; a boltokban, éttermekben, taxikban azonban jellemzően nem, ezért érdemes néhány alap orosz kifejezést előre elsajátítani.

- A taxissal – amennyiben nincs taxiórája – minden esetben előzetesen meg kell állapodni a menetdíjról, még akkor is, ha a taxit a szálloda rendelte meg. Van olyan taxitársaság, amelyik a csomagszállításért felárat kér, ezért ezt is ajánlatos előre tisztázni.

- A versenyhelyszínek megközelítésekor tanácsos figyelembe venni, hogy az orosz illetékesek rendkívül szigorú, hosszadalmas és esetenként nem udvarias biztonsági ellenőrzéseket fognak végezni a bejáratoknál. Az olimpia időszakában az egész városban kiemelt szintű rendfenntartó jelenlét várható.