20230919 015 torna valogatott tata

Hat magyar érem a tornász challenge világkupán

2023. 06. 05.
Megosztás

Mészáros Krisztofer két győzelmet szerzett a tornászok challenge versenyén. Bőhm Csaba harmadik az öttusa-világkupa fináléjában.

Meszaros Kiki talaj
Freschli Jozsef

Torna. Hat magyar érem született a challenge világkupán Tel-Avivban. Mészáros Krisztofer hat szeren indult, ebből ötben sikerült fináléba jutnia. A magyar versenyző talajon és ugrásban aranyérmesként, míg lólengésben és korláton másodikként zárt, nyújtón ötödik. Ugrásban a győztes Mészáros mellé Molnár Botond állhatott fel a dobogó második fokára. Bácskay Csenge két döntőben szerepelt, ugrásban ezüstérmes lett, míg a felemáskorlát fináléban gondjai akadtak a szeren, így lemaradt a dobogóról. Talajon Molnár Botond ötödik, gyűrűn Kiss Balázs negyedik.

Bohm_csaba
MTI / Kovács Anikó

Öttusa. Ankarában 36 férfi és női sportoló részvételével rendezték a sportág világkupa fináléját. A vk-döntőn a sorozat négy állomásán gyűjtött pontok alapján lehetett részt venni. A döntő győztese megszerezte a sportág első olimpiai kvótáját. A nők mezőnyében Bauer Blanka és Guzi Blanka, a férfiaknál Bőhm Csaba, Koleszár Mihály és Szép Balázs szerzett jogot az indulásra. A nők 18-as fináléjában nem volt magyar, mivel a két öttusázónknak igen gyengére sikeredett a vívás, és onnan már nem tudtak felkapaszkodni a fináléba. A férfiaknák Koleszárnak szintén nem sikerült a legjobbak közé kerülés. A két döntős magyar közül a kairói első vk-n ezüstérmes Bőhm a szerdai körvívásban 18 ellenfelét győzte le és 17-től kapott ki, ezzel a 13. helyről kezdte meg a szombati finálét. Lovaglásban egy verőhibája volt, a bónuszvívásban egy győzelemmel két pluszpontot szerzett, majd a 200 méteres úszásban 2:04.61 perccel a harmadik időt érte el, és összesítésben a nyolcadik helyen állt. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásban 10:36.33 perccel a negyedik legjobb eredmény volt az övé, és a befutónál csak egy másodperccel szorult a bronzérmes mexikói Emiliano Hernández mögé. A tavaly világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes Szépnek jobban sikerült a vívása, 20/15-tel hetedik volt a szombati rajtnál. A lovaglásban azonban három akadálynál hibázott, így 21 pontot „hagyott ott a pályán”. A bónuszvívásban nem sikerült pluszpontot szerezni, úszásban pedig 2:09.65-tel a 11. volt, így a kombinált számnak a 13. pozícióból vághatott neki. Ebben ő bizonyult a legjobbnak 10:30.57 perccel, de így is 11 másodpercre volt a dobogótól. A két győztes, az egyiptomi Mohanad Saban és az olasz Elena Micheli olimpiai kvótát szerzett.

Az európai öttusázók számára a következő megmérettetés a júniusi Európa Játékok lesz Krakkóban. Ott az Európa-bajnoki érmek mellett 8-8 olimpiai kvótát is osztanak, de nemzetenként csak 1-1 sportoló szerezheti azt meg. A magyar színeket a hölgyeknél Barta Luca, Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Réti Kamilla, a férfiaknál Bőhm Csaba, Demeter Bence, Koleszár Mihály és Szép Balázs képviseli.

Tbil tor csapat
hunfencing.hu

Vívás. A női tőrözők Tbilisziben versengtek olimpiai kvalifikációs világkupa-versenyen. Az egyéni küzdelmek során négyen, Mohamed Aida, Pásztor Flóra, Lupkovics Dóra és Pöltz Anna verekedte be magát a 64-es főtáblára, de ott mind a négyen az első körben búcsúztak.

A csapatversenyek során a magyar négyes, Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra a legjobb 16-ért nem vívott, mivel a svédek háromfős csapatából valaki visszalépett. Jöhetett a nyolcaddöntő Kanada ellen: a juharlevelesek legjobbja, az egyéni verseny bronzérmese, Harvey nem állt az észak-amerikaiak rendelkezésére. A váratlan és nagyon jó eséllyel sokáig úgy nézett ki, hogy élni is tudnak a lányok. A mieink Pásztor Flóra vezérletével végig vezettek, mi több, a nyolcadik asszóban 34:25 is volt ide az előny. Ekkor azonban a kanadaiak két tinije, a 15 éves Zhang és a 17 esztendős Guo remek hajrába kezdett, és 45:42-re fordítottak.

Az alsó ágon Szingapúr nem tudott kiállni ellenünk. A folytatásban Hongkongot sikerült könnyedén legyőzni. A 9. helyért vívott csata az olimpiai kvalifikáció szempontjából igen fontos volt Németország ellen. A magyarok 45:40-re nyertek a fordulatos meccsen, és az egész nap jól vívó Pásztor Flóra mellett Lupkovics Dórának is feltétlenül jár a dicséret.

Következő állomás az egyéni Eb Plovdivban, majd a csapat Európa-bajnokság Krakkóban, az Európa-Játékokon. Az olimpiához az eddigieknél több kell, ám a helyzet egyáltalán nem reménytelen, hiszen pillanatnyilag két verseny alapján nincs afrikai nemzet a legjobb 16 között, és a helyükre pályázók jelenleg holtversenyben a magyarok, spanyolok és a német válogatott azonos pontszámmal.

Fraaa scaled
hunvolley.hu

Röplabda. A férfiválogatott az Ezüst Európa Liga B csoportjában a grúzok után Ausztriát győzte le idegenben, drámai ötszettes csatában. Ifjabb Nagy Péter szövetségi kapitány csapata előbb szetthátrányból fordított, majd a negyedik játszmában két mérkőzéslabdát is hibázott. Végül azonban megnyerte az ötödik szettet, így két mérkőzés után két győzelemmel vezeti a csoportját.

Ezüst Európa Liga, B-csoport,
2. forduló: Ausztria – Magyarország 2-3

A magyar női válogatott az Arany Európa Liga C csoportjában az ukránoktól elszenvedett két vereség után Metzben remek teljesítménnyel 3-1-re nyert a franciák otthonában.

Arany Európa Liga, C csoport,
3. forduló: Franciaország – Magyarország 1-3

A magyarok utolsó csoportmeccsüket jövő szombaton 19 órától játsszák az Érd Arénában, szintén a franciák ellen. Előtte 16 órától ugyanott a csoportját vezető férfiválogatott az osztrákokat fogadja az Ezüst Európa Ligában.

Marton Viviana02 2023

Márton Viviana

wtftaekwondo.hu

Taekwondo. Vasárnap véget ért a bakui világbajnokság. Mint már hírül adtuk, a vb nyitónapján sporttörténelmi siker született, a 17 esztendős Márton Luana (57 kg) aranyérmet szerzett. A folytatásban a negyeddöntő jelentette a végállomást Salim Omar Gergelynek (58 kg) és Füredi Rebekának (73 kg), mindketten a 9. helyen végeztek. Salim Sharif Gergely (63 kg) egy győzelem után esett ki a további küzdelmekből. Csáki Hanna (46 kg) átesett a tűzkeresztségen, először szerepelt a felnőttek között. Márton Viviana (62 kg) súlycsoportjában bejutott a negyeddöntőbe, de ott üzbég riválisa állta az útját és ötödik lett. Patakfalvy Lucának (53 kg) a legjobb 16 közötti vereség jelentette a végállomást.

Bondarek
huntennis.hu

Tenisz. Bondár Anna a belga Greet Minnen oldalán szombaton az Aojama Suko, Sibahara Ema duó ellen jutott tovább a Roland Garros harmadik fordulójába, ahol a 12. kiemelt amerikai Asia Muhammad és a mexikói Giuliana Olmos várt rá. Bondárék 6:3-ra nyerték az első játszmát, majd a másodikban csak 0:5-nél tudtak egy pontot hozni, majd két játszmalabdát is hárítottak, a harmadikat már nem tudták, így 6:1-re elbukták a szettet. A döntő szettben a magyar-belga páros ugyan elvesztette első adogatását, utána azonban zsinórban öt pontot is nyert, az utolsó kettőt ráadásul semmire hozva. Muhammadék még egy játékot nyertek, de Bondárék a következő labdamenetben lezárták a mérkőzést, és bejutottak a legjobb nyolc közé. Ott a második kiemelt amerikai CoCo Gauff, Jessica Pegula duó következik.

Asboth ruszanov
huntennis.hu

Az 1947-ben győztes Asbóth József 76 évvel később ünnepélyes keretek között Posztomusz díjban részesült a Roland Garroson. A legenda 1947-ben diadalmaskodott a salakpályás viadalon, ami karrierje negyedik Grand Slam-versenye volt. Asbóth mindössze egy játszmát veszítve győzött, az elődöntőben az első kiemelt amerikai Tom Brown-t verte simán, majd a fináléban legyőzte a dél-afrikai Eric Sturgess-t, így nemcsak első magyarként, de első kelet-európai Grand Slam-bajnokként is történelmet írt, ám akkor nem kapta meg a legjobbnak járó trófeát. Ennek pótlására került sor a Roland Garros elnöki páholyában.

Vb 1 nap 768x403
hunbasket.hu

3x3 kosárlabda. Bécsben, a városháza előtti téren rendezték a sportág világbajnokságát. A húszcsapatos mezőnyben a négy mérkőzésből négyet elvesztő magyar csapat a 19. helyen végzett, ezzel búcsúztak csoportjukból. A válogatott Kelemen Balázs, Demeter Attila, Ivosev Tamás, Rosics Uros összeállításban szerepelt. A nők csupán Mongóliát győzték le, ezzel a Böröndy Vivien, Hegedűs Janka, Papp Klaudia, Pusztai Petra összetételű magyar csapat szintén a csoportkör után kiesett, összesítésben 17. lett. A világbajnokság első három helyezettje (a férfiaknál 1. Szerbia, 2. Egyesült Államok, 3. Lettország, a nőknél 1. Egyesült Államok 2. Franciaország 3. Ausztrália) kvalifikálták magukat az olimpiai selejtezőtornára.

Dina lengyel nagydij
bringasport.hu

Kerékpár. Dina Márton a vasárnapi utolsó etapot és az összetettet is megnyerte a kis-lengyelországi országúti kerékpáros-körversenyen (Malopolski Wyscig Górski).
A 27 éves magyar bringás az ötödik helyről várta a négynapos viadal zárását, 34 másodperces hátrányból éllovas csapattársa, a cseh Tomás Jakoubek mögött. A csütörtöki prológon is diadalmaskodó Dina a Jablonka és Przehyba közötti 140 kilométeres, hegyi befutós etapon akkora előnnyel győzött, hogy az összetettet is az első helyen zárta. Dina ezzel az eredménnyel 54 világranglista pontot szerez, s a következő világranglistán 202 helyet lép majd előre, a jelenlegi 777. helyről az 575. helyre, ami a magyar világbajnoki kvóták szempontjából még fontos lehet. Az augusztus 5–13. között Glasgow-ban rendezendő országúti kerékpáros-világbajnokságon az egy ország által indítható versenyzők számát a nemzetek világranglistája alapján határozzák meg. Ebben a rangsorban jelenleg hazánk a 30. helyen áll – Dina most szerzett pontjaival az elvi esélye megvan az előttünk álló Észtország megelőzésének. A 30. hely egyébként még éppen négy versenyző indulását jelenti a világbajnokságon. A vb-kvótákat a világranglista június 20-i állapota alapján osztják szét.

RTZ 0528 960px
MBSZ/Róth Tamás

Birkózás. A háromszoros Európa-bajnok Orsós Sztálvira ötödik lett a nemzetközi szövetség (UWW) rangsorverseny-sorozatának harmadik, biskeki állomásán. A magyarok közül egyedül az idén honosított, 30 éves orosz születésű birkózó lépett szőnyegre Kirgizisztánban. A női 53 kilósok között Orsós Sztálvira – aki áprilisban Eb-ezüstérmet nyert Zágrábban – az első mérkőzésén vereséget szenvedett a vb-ezüstérmes mongol Hulan Bathujagtól, aki végül megnyerte a viadalt. A vigaszágon legyőzte a 2019-ben Eb-második ukrán Lilija Horisnát, majd a bronzmérkőzésen kikapott az U23-as korosztályban világbajnok ecuadori Lucía Yépez Guzmantól, így az ötödik helyen zárt. A sportágban a rangsor- és a világversenyeken elért helyezésekért kapnak pontokat a birkózók, így alakul ki a világranglista, amelynek legjobbja kapja az év birkózója elismerést, egyúttal a legjobb nyolc kiemelt lesz a 2023-as, belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

A Birkózó Ranking Series utolsó állomását július 6. és 9. között Budapesten rendezik a BOK-csarnokban.

Karate. A világbajnoki és Világjátékok-ezüstérmes Tadissi Martial aranyérmes lett a Lisszabonban rendezett nemzetközi karateversenyen. A 31 éves magyar karatés 67 kilogrammban négy portugál ellenfelet legyőzve állhatott fel a hétvégén a dobogó legfelső fokára. „A döntőbe jutásért a 2022-es Eb-bronzérmest, a döntőben pedig az idei konyai világkupa ötödikjét sikerült legyőznöm" - idézte a Budapest Honvéd Sportegyesület közösségi oldala a minszki Európa Játékokon 2019-ben bronzérmes magyar versenyzőt. A BHSE sportolója Portugáliában folytatja felkészülését a június 21-én kezdődő lengyelországi Európa Játékokra, amelyen a magyarok közül még Nagy Botond lesz érdekelt a sportágban.

Pályakerékpár. Szalontay Sándor Frankfurtból arannyal, Prágából két bronzzal, míg a singeni négypályaversenyről két ezüstéremmel tért haza, a zárónapon pedig az egykörös időmérőt is megnyerte, így májusban fontos világranglista-pontokat gyűjtött a sprint és a keirin versenyszámokban. A vb-t követően is sűrű programja lesz a bringásnak, mivel ősszel Svájcban versenyez majd, aztán kezdődik a következő felkészülés a januári kontinenstornára. Szalontay az olimpiai esélyekre is kitért az MTI-nek, elmondása szerint ezzel a formával több mint 50 százalékot ad arra, hogy ott lehet jövőre Párizsban, de a bravúrhoz sok mindennek össze kell jönnie.

(MOB-összeállítás)