T

Hat sportág nemzetközi sikerei

2023. 02. 06.
Megosztás

Birkózásban a szeptemberi, belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokság kiemeléseire nézve is fontos zágrábi UWW-rangsorolóversenyen egy arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet szereztek sportolóink. Tizenkét év után nyert érmet Pupp Réka révén magyar judós a legrangosabb európai viadalon: a párizsi Grand Slam-tornán. A magyar sportlövők 3 arany- és 1 ezüstéremmel az éremtábla élén végeztek a jakartai világkupa-versenyen. Taekwondóban az első felnőtt versenyükön szereplő Márton testvérek egy-egy ezüst- és bronzéremmel gazdagodtak az isztambuli President-kupán. Drezdában, a világkupa 5. állomásán a magyar férfi 5000 m-es rövidpályás gyorskorcsolyaváltó a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A vitorlázó Németh Doma a finn dingi hajóosztály világbajnokságán lett ezüstérmes. Nem sikerült a bravúr a magyaroknak a férfi teniszezők Davis-kupa világcsoportkörébe jutásért folytatott csatájában, ahol 3-2-re alulmaradtunk a franciák elleni tatabányai találkozón. Az Európa-bajnoki bronzérmes Vas Kata Blanka a 11. helyen ért célba a cyclocross (terepkerékpár) idényt lezáró világbajnokságon a hollandiai Hoogerheidében. És egy sportdiplomáciai siker: Drávucz Ritát beválasztották a LEN női vízilabda-szakbizottságába.

87kg GR Istvan TAKACS HUN vs Naser Ghasem ALIZADEH IRI1824 7

fotó: uww.org

Birkózás. Az év első UWW-rangsorversenyének az idei áprilisi Eb-házigazda, Zágráb adott otthont február első napjaiban. A legfényesebb érmet a kötöttfogású 87 kilogrammos U23-as világ- és Európa-bajnok Takács István öt mérkőzést megnyerve, többek között a tavalyi Európa-bajnok dán Bisultanovot, valamint Losonczi Dávidot is legyőzve szerezte. A 82 kilóban világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Lévai Tamás ezúttal a 97 kilóban az aranyéremért folytatott csatában a tavalyi Európa-bajnok, vb-ezüstérmes bolgár Milov nézett farkasszemet. A végeredmény 10-2 lett a bolgár javára. Dömök Péter (82 kg) a dobogó harmadik fokáért amerikai riválisát győzte le magabiztos birkózással, végül 7-2-es pontozással. A vb-ötödik Kecskeméti Krisztián (60 kg) két-két győztes és vesztes mérkőzés után lett most is ötödik, akárcsak az Európa-bajnok Fritsch Róbert (72 kg) és a fentebb már említett Losonczi, aki meglepetésre meglehetősen simán, 9-0-ra kikapott a dán Bisultanovtól a bronzmérkőzésen. A magyar kötöttfogású válogatott 1 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel, valamint 2 ötödik helyezéssel a csapatpontverseny második helyén zárt Irán mögött. Szabadfogásban az U20-as Eb-bronzérmes Halidov Gamzatgadzsi (61 kg) és az Eb-ezüstérmes Ligeti Dániel (125 kg) állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Az Európa-bajnok, kétszeres vb-bronzérmes Muszukajev Iszmailnak (65 kg), az Eb-ötödik Kuramagomedov Muradnak (74 kg), továbbá Vida Csabának (79 kg) – aki bokasérülése miatt már nem tudta vállalni a bronzmérkőzést – meg kellett elégednie az ötödik helyezéssel. A nőknél a Makszim Molonov és Martin Gábor vezette magyar küldöttségből az U20-as Eb-ezüstérmes Bognár Erika (55 kg) nyakába került érem, a körmérkőzéses súlycsoportban értékes bronzérmet nyert. Szintén körmérkőzéses versenyen lett 57 kg-ban Szabó Nikolett negyedik, Borsos Viktória pedig ötödik.

Pup

fotó: IJF/(c) Kulumbegashvili Tamara

Judo. Négy magyar judós vett részt a párizsi Grand Slam-tornán. Tizenkét év után ismét volt magyar döntős a legrangosabb európai viadalon. Pupp Réka (-52 kg) nagy skalpokat gyűjtve egészen a döntőig menetelt. A háromszoros Grand Slam-győztes a harmadik helyen állt a világranglistán a sorsolás előtt, második kiemeltként kihagyhatta az első fordulót. A másodikban francia riválisát verte ipponnal. A negyeddöntőben az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok belga Charline Van Snick ellen kiélezett csatában, csaknem hat percnyi küzdelem után nyert aranyponttal. Az elődöntőben a brazilok négyszeres kontinensbajnokát, Larissa Pimentát ipponnal verte. A fináléban a koszovóiak olimpiai bajnoka, Distria Krasniqi egy vazarival bizonyult jobbnak Réka ellen.
Tizenkét esztendővel ezelőtt, 2011-ben volt legutóbb magyar döntős a párizsi szupertornán, akkor Csernoviczki Éva és Ungvári Attila ezüstérmet szerzett. A Grand Slam-érában még sosem nyert magyar judós Párizsban, előtte is csupán ketten: 2001-ben az olimpiai és világbajnok Kovács Antal, 2007-ben pedig a világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok Hadfi Dániel állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A 63 kilogrammos Özbas Szofi a háromszoros kontinensbajnok kubai Del Toro Carvajal ellen kezdett, és akárcsak 2019-ben, a budapesti Grand Slam-en, ezúttal is ellenfél ünnepelhetett a végén. A kubai egészen a dobogóig menetelt, Szofi a korai búcsú miatt már nem kapott javítási lehetőséget. A párizsi torna két magyar férfiindulója, Sáfrány Péter (90 kg) a második, Vég Zsombor (100 kg) a harmadik fordulóban búcsúzott.

Pekler

foó: issf-sport.org

Sportlövészet. Befejeződött a jakartai sportlövő világkupaverseny, ahol mini magyar küldöttség szerepel. Az olimpiai számban a férfi légpuska összetettben két magyar küzdhetett a fináléban. Az alapversenyben Péni István 588 kört teljesített, és az első helyen kvalifikálta magát a nyolcas döntőbe, Pekler Zalán pedig 586 körrel másodikként jutott tovább. A fináléban is nagyszerűen lőttek a magyarok, Pekler Zalán 408.5 körrel az élen zárt, míg Péni István 405.1 körrel a második helyen végzett, így ők ketten lőhettek az aranyéremért a 16 pontig, párharcban. Az aranymérkőzésen előbb Zalán, majd István ragadta magához a vezetést. Péni már 10-6-ra vezetett, de ekkor azonban újabb fordulat következett, mert Pekler nemcsak beérte honfitársát, de fordított, 14-10-es előnye után már nem engedte ki a kezéből a győzelmet. Végül 17-11-re győzött az aranymérkőzésen Péni István ellen. Ezzel megszületett a magyar küldöttség harmadik és negyedik érme. Korábban Mészáros Eszter 10 méter légpuska egyéniben, és a Mészáros Eszter, Péni István kettős is első lett a 10 méter légpuska vegyes csapat versenyszámban. A mini magyar küldöttség három arany- és egy ezüstéremmel az éremtáblázat élén végzett.

Márton Luana ezüst e1675541955345 1200x744

fotó: wtftaekwondo.hu

Taekwondo. Az Isztambulban zajló President's Cuppal elrajtolt az idei versenyszezon. Az első felnőtt versenyén indult, eddig az utánpótlás-korosztályokban vitézkedő Márton Luana (57 kg, a képen) egészen a fináléig menetelt, de ott a török Ilguné lett az első menet, a másodikban azonban vezetett Luana, viszont begyűjtötte ötödik intését, amivel a második menet, egyúttal a mérkőzés is a török lányé lett. Luana egy csillogó ezüstérmet kapott cserébe a teljesítményéért. Testvére sem maradt el sokkal Luana eredményétől. A szintén első felnőtt versenyén rajthoz álló Márton Viviana (62 kg) az elődöntőig verekedte magát. Ott a harmadik kiemelt, spanyol Magdaleno Albizuval végig pariban volt, de a hispán jutott a fináléba, Viviana bronzérmesként fejezte be a tornát. A nagy visszatérő Patakfalvy Luca (53 kg) sérülése után először lépett szőnyegre és csak hajszállal maradt le a dobogóról. A férfiaknál az olimpiai ötödik, világbajnok Salim Omar Gergely (58 kg) küzdött a legjobb 32 között. Az ukrán Funkendorf ellen magabiztosan hozta az első menetet, és a másodikban is vezetett, mikor riválisa megsérült és nem tudta folytatni a csatát. A nyolcaddöntőben az iráni Hajimousaei többször is tudott vezetni Omar ellen, de mindkét menet hajrája a magyar fiúé volt, aki így túljutott a második akadályon is. Az azerbajdzsáni Magomedov ellen azonban nem állt ki, így ötödikként zárta a tornát. Az ötödik helyen végzett Józsa Levente (68 kg) is, aki kazah és bolgár ellenfelét legyőzve a negyeddöntőben az izraeli Krivishkiy ellen két szoros menetet produkált, de mindkettőt az izraeli nyerte. A magyarok egy része marad Isztambulban és részt vesz a Török Openen is.

St valto dresda

fotó: hunskate.hu/facebook

Rövidpályás gyorskorcsolya. Február első két hétvégéjén két európai helyszínen zárul az ISU short track világkupa-sorozat idei kiírása. Az 5. fordulót február 3. és 5. között Drezdában rendezték. A németországi fordulón Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Szigeti Dóra, Sziliczei-Német Rebeka, Bontovics Balázs, Major Dominik, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel és Varnyú Alex képviselte hazánkat. A legeredményesebb az 5000 méteres férfiváltó volt. A Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex alkotta staféta az előcsatározásokban Bontovics Balázzsal kiegészülve bronzérmet nyert. Négy egyéni és két váltószámban sportolóink a B döntőben fejezték be versenyüket. Jászapáti Petra, Nógrádi Bence 1000 m-en a 8., 1500-on Bontovics Balázs a 12., Sziliczei-Német Rebeka a 15. helyen végzett. A leány 3000 m-es váltó Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka összeállításban a B. döntő 3. helyén ért célba és 7. lett. A 2000 méteres vegyes váltók B döntőjében az olaszországi EYOF-on aranyérmet szerző Major Dominik és Szigeti Dóra is lehetőséget kapott a váltóban. Bácskai Sárával, Talabos Attilával, továbbá az előcsatározásokban a váltó tagjaként Jászapáti Petra, Nógrádi Bence és Tiborcz Dániel a 8. helyen végzett, miután a váltót a bírók kizárták a futamból.

Németh

fotó: hunsail.hu

Vitorlázás. A finn dingi Gold Cup világbajnokságon Németh Doma ezüstérmes lett. Az amerikai Miamiban 16 nemzet 58 finnese csatázott a világbajnoki érmekért január 27-től öt napon át. Minden napra két futamot terveztek. Az elmúlt évi vb bronzérmese, Németh végig nagy harcot vívott a 13 évvel korábbi világbajnok brit Edward Wright-tal. A magyar finnes a két nyitófutamban második lett, riválisa e két futamban az élen végzett. A második versenynapra 20 csomó körüli lökések is tarkították a versenyt. Wright egy második és egy első, Németh egy ötödik és egy második hellyel folytatta. A harmadik napon gyengülő szélben az ötödik futamot Doma megnyerte, a hatodik futamban negyedik lett. A negyedik versenynapon Wright tovább növelte az előnyét Németh Doma előtt. Az utolsó nap szélhiány miatt már nem volt futam, így a magyar fiú ezüstérmet szerzett. Berecz Zsombor 2018-ban világbajnok lett, majd a tokiói olimpián a második helyen végzett a finn dingi hajóosztályban. A nemzetközi szövetség ezt a hajóosztályt levette a következő olimpia műsoráról, így az igen tehetséges húszéves Németh Doma az Eb-n, vagy a vb-n érhet fel a csúcsra ebben a hajóosztályban..

Tenisz

fotó: huntennis.hu

Tenisz. Nem sikerült a bravúr a magyar válogatott számára a Davis-kupa világcsoportkörébe selejtező találkozón, ahol a franciák fordítani tudtak a páros után, és 3-2-re nyertek. Piros Zsombor bravúros győzelmet aratott a 137 helynyivel magasabban jegyzett Benjamin Bonzival szemben és 7:6(4) 6:3-ra nyerte a csapatmérkőzés első találkozóját. A következő egyes mérkőzésen Ugo Humbert (86.) egyenlített. A francia játékos 6:3, 6:2-re legyőzte Fucsovics Mártont (71.). A párosok találkozóján Marozsán Fábián és Valkusz Máté az első szettben kétszer is breakelni tudott, annak megnyerése után a második játszmában többször voltak szorult helyzetben, azonban ezekből rendre fantasztikus játékkal kijöttek. A francia páros két pontra volt a második szett megnyerésétől, de a mieink fordítottak és végül egy hihetetlen 6:2, 7:6-os győzelmet arattak a Mahut, Rinderknech páros ellen. A szombati nap két egyes találkozóval folytatódott. Fucsovics Márton 7:6(6), 6:2 arányban kikapott Adrian Mannarinotól, ezután Marozsán Fábián lépett pályára, mivel Piros Zsombor sérülés miatt nem tudta vállalni a mindent eldöntő ötödik összecsapást. Fábián nem tudta megállítani a nagyszerű formában játszó Ugo Humbert-t, aki bemutatkozó Davis-kupa találkozóján két győzelmet is aratott, és megnyerte 6:3, 6:3-ra a találkozót. Ezzel a franciák jutottak fel a világcsoportba. A pénteki és szombati találkozót 6500 néző követte végig a tatabányai stadionban.

Fotor 2023 2 4 17 25 1 960px

Fotó: Árvai Károly, archív

Terepkerékpár. Vas Kata Blanka – aki hegyikerékpárban olimpiai, országúti mezőnyversenyben világbajnoki negyedik – a cyclocross-szezonban többször is betegséggel küzdött, a világkupa-sorozatban legjobb eredményeként ezzel együtt négyszer is ötödik helyen végzett. Előzetesen úgy fogalmazott, hogy a vb-n az első ötbe kerüléssel már elégedett lenne. A 9 Celsius-fokos, borús, de száraz időben rendezett viadalon Blanka a második sorból rajtolva nem tudott eltekerni a nyolcfős bollyal, amely rögtön leszakította a 28 fős mezőny nagyobbik részét. Vas az őket üldöző bolyban hamar leelőzte a riválisait, a hétkörös táv nagy részében a kilencedik pozícióban tekert, közelíteni azonban nem tudott az elöl haladókhoz. Az utolsó előtti körben technikai probléma hátráltatta, így négy pozíciót hátracsúszott, végül bő háromperces hátránnyal a 11. helyen tekert be a 22.5 kilométeres táv végén.

Dravucz

fotó: Drávucz Rita /facebook

Vízilabda. A magyar női vízilabda-válogatott kétszeres olimpiai negyedik, világ- és Európa-bajnok egykori klasszisát, Drávucz Ritát beválasztották a vizes sportokat tömörítő európai szövetség (LEN) frissen megalakult női vízilabda-szakbizottságába. „Végtelenül megtisztelő, hogy rám gondoltak, hogy azt érzik, tudok bármit is tenni a sportágért. Ugyanakkor még pontosítani szükséges, milyen feladatokkal is jár ez a pozíció. Merthogy amibe belefogok, azt szeretem jól csinálni, azt komolyan is veszem. És fontos kiemelni, hogy ezt a feladatot el kell helyeznem a puzzle-ben, merthogy sok szabad perccel momentán nem rendelkezem” – mondta a korábbi vízilabdázó a waterpolo.hu-nak, aki a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatóságán is dolgozott, s a szervezet Nők a Sportban Bizottságának is tagja, amelyet az ő javaslatára Esélyegyenlőségi Bizottságnak neveztek át. Drávucz Rita a II. kerület sportjáért dolgozik, s tagja a Fogyatékosok Országos Diák- Verseny- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) is.

(Nyitókép: uww.org)