A Palancsa-Kiss vegyespáros curling-világbajnokként utazhatna Pjongcsangba

Hatalmas lehetőség világbajnok curlingeseinknek a NOB döntése!

2015. 06. 09.
Megosztás

A NOB Végrehajtó Bizottsága lausanne-i ülésén elfogadta a 2018-as téli olimpia versenyprogramját és sportolói kvótaszámát. A három év múlva esedékes pjongcsangi játékok programja bővült: új gyorskorcsolya, alpesi sí és snowboardszámok mellett immár a curling vegyespárosok is megmérettethetnek Dél-Koreában.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának tájékoztatása szerint a változások nem csak az egyes számok korábbi években tapasztalt népszerűségének, de a tavaly elfogadott Agenda 2020 reformcsomagban foglalt javaslatoknak, az ötkarikás versenyprogram rugalmasságára, bővíthetőségére vonatkozó irányelveknek is köszönhető.

A változás a magyar sportnak is kedvezhet. A kétszeres világbajnok curlingversenyző Kiss Zsolt a közelmúltban nyilatkozott optimistán a mob.hu-nak.

"Ha a szám bekerülne a pjongcsangi programba, a következő téli játékokon Palancsa Dorottyával esélyesek lehetnénk arra, hogy kvótaszerzést követően képviseljük Magyarországot" - mondta akkor a páros férfitagja, aki arról is beszélt, megvan bennük az elszántság, a küzdeni akarás és a szorgalom, mely akár ötkarikás éremhez is vezethet.

A curling 1998 óta szerepel a téli olimpiai játékok programjában, a vegyespárosok száma 2015 júniusában került a palettára. Magyarország az áprilisi vb-t követően a 2. helyen állt a vegyespárosok aktuális világranglistáján.

A NOB mostani döntése alapján a gyorskorcsolyázók tömegrajtos versenye, alpesi sízők csapatversenye és a snowboardosok big air száma kerül fel az olimpia programjába. Ugyanakkor a snowboard paralel slalom szám kikerült a programból.

(MOB/VF, olympic.org, fotó: WCF/Alina Pavlyuchik)