Horgászverseny második alkalommal, az olimpiai eszme népszerűsítéséért

Horgászverseny második alkalommal, az olimpiai eszme népszerűsítéséért

2022. 08. 18.
Megosztás


A Természet védelme a jövőnk védelme. Ezzel a jelmondattal kezdte működését 2020-ban a Falvak Kultúrájáért Alapítvány égisze alatt működő Katonaolimpikonok Baráti Köre, amely kiemelt fontosságúnak tartja a környezetvédelmet.

A baráti kör az év során – alapozó jelleggel, hét helyszínen – a „Víz Világnapján” hirdette meg iskolások számára a környezetvédelmi gyermekrajz-pályázatát. A több száz alkotásból tanárok által legjobbnak ítéltek értékelésébe a Falvak Kultúrájáért Alapítvány országos működési körű művészeti szervezeteket kért fel. Az elismerések konkrét átadására a májusi „Toborzó Országfutás” Aranyosapátiban rendezett kopjafaavatás adott alkalmat. Ezen az alapítvány és a kör vezetőivel együtt Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára adta át a megérdemelt érmeket és ajándékokat a győztes gyerekeknek.

Az év második jelentős környezetvédelmi eseménye a 2022. augusztus 14-én megrendezett nemzetközi horgászverseny volt. A meghívásos horgászverseny második alkalommal került megrendezésre a Falvak Kultúrájáért Alapítvány égisze alatt működő Katonaolimpikonok Baráti Kör, a vásárosnaményi Postás Horgászegyesület, a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület, a Debrecen Nagyerdő Sportkör és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közhasznú Horgász Szövetség együttműködésének eredményeként a Vásárosnamény – „Keskeny” Holt -Tiszán megszervezett verseny kiváló alkalmat teremtett a kikapcsolódásra, szórakozásra, baráti kapcsolatok elmélyítéséhez, a nemzetközi kapcsolatok ápolására. A négy fős csapatoknak – a csapatvezető és három horgász – saját horgászfelszerelésüket kellett használni. Az Aranyosapáti-Aranyosszigeten megrendezett díjkiosztón 8.180 gramm összsúlyú hallal az ACSP Transzilvánia I. csapata vette át az első helyezettnek szánt kupát és a medálokat. A második helyezést a Postás Horgászegyesület első, a harmadik helyezést az egyesület második csapata érdemelte ki. A szerencse és a szakmai tudás a továbbiakban az alábbi sorrendet eredményezte: Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület, Debreceni Nagyerdő Sportkör, ACSP Transzilvánia második csapata, a székesfehérvári Krajczáros Alapítvány, a debreceni 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred csapata, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány, a Katonaolimpikonok Baráti Kör és a Szőke Tisza csapata. Különdíjat kapott a legfiatalabb (12 éves) horgász: Ducsi Balázs (Postás Horgász Egyesület), a legtöbb halat fogó (3.120 gr) Daraban Sándor (ACSP Transzilvánia I. csapata) és a legnagyobb halat (760 gr) fogó Carausan Sándor (ACSP Transzilvánia I. csapata).

A sporttársak az elismerések Váradi Jánostól, a Moszkvában, 1980-ban rendezett olimpia bronzérmes ökölvívójától vehették át. A partiumi vendégek az általuk használt etetővel lepték meg a helyezetteket. A mindenben tökéletes halászlé a Postás Horgászegyesületet szakmai felkészültségét dicséri.

A nap másik kiemelkedő eseménye volt az 1992-es Barcelonában rendezett nyári olimpiára való kifutásról készített, a budapesti Kiss László által gondozott gyűjtemény kiállítása volt. A találkozás kedvező lehetőséget adott a „Toborzó Emlékfutás” kopjafájának ünnepélyes átadására, egyben a Falvak Kultúrájáért Alapítvány gyűjteményében való elhelyezésére. A Katonaolimpikonok Baráti Körének környezetvédelmi programja madáretetők készítésével és kihelyezésével folytatódik, a mintadarabot a debreceni Tölli Sándor adományozta Aranyossziget madarainak.

A jó hangulatú rendezvény végén a résztvevők úgy búcsúztak egymástól, hogy jövőre ugyanitt találkoznak a 3. versenyen.

(MOB-MOA/KOBK; fotó: Nick Ferenc)