Hosszú Katinka újabb rövidpályás világcsúcsot úszott 100 m vegyesen

Hosszú Katinka a vébén át Rióig is tervez

2014. 03. 06.
Megosztás

Nem ritkán naponta 8-9 órát tölt mostanában az edzésekkel Hosszú Katinka, hogy minden tervét megvalósítva szerepelhessen az idei Európa-bajnokságon, a kontinensversenyt gyorsan követő Világkupa sorozaton, majd jövőre az oroszországi világbajnokságon, újabb egy esztendő elteltével pedig a riói nyári játékokon.

A sikeres nizzai, luxemburgi és orlandói versenyek után – amelyek feladatát ezúttal is „munkából” teljesítette – viszonylag rövid ideig ismét „csak” az edzésekre összpontosít az első számú magyar úszónő, akinek minden jel szerint egyszerűen lemeríthetetlenek a belső energiaközpontjai…

„Most éppen Floridában vagyunk edzőtáborban, innen megyünk majd Franciaországba versenyezni a „Golden Lanes” sorozat második állomására. Ezek után visszatérünk a tengerentúlra, és San Fransiscoban folytatjuk az edzéseket. Sokan mondják, hogy ez az év a kevésbé fontosak közé tartozik, mert "csak" Európa–bajnokság lesz a nyáron, de mi nagyon fontosnak tartjuk ezt az esztendőt is, ami a 4 éves felkészülési tervünk egyik fontos láncszeme. Úgy érzem, hogy eddig nagyon jól mennek a dolgok, remélem hasonlóan tudjuk folytatni” – hangsúlyozta „Katka”.

Azért lesz olyan hét, esetleg hónap 2014-ben, amikor teljesen kikapcsolódhat és átmenetileg a pihenést választja?

„Nem nagyon lesz olyan időszak idén, hogy ne versenyeznék, vagy edzenénk. Az Európa-bajnokságot augusztus végén rendezik, a rövidpályás világkupasorozat pedig szeptemberben már kezdődik is. Így a nyári nagymedencés és az őszi rövidpályás szezon szinte teljesen összemosódik az idén. Viszont nagyon élvezem a versenyzést és az edzéseket, ahogy a rengeteg utazást is. Egyelőre nem érzem úgy, hogy szükségem lenne olyasfajta pihenésre, amikor semmit sem csinálok. Ha lesz ilyen, akkor majd visszaveszek a tempóból.”

Hasonlít az idei év versenyzési és edzési programjának a felépítése a tavalyihoz, vagy sikerült kitalálni valami újat, az eddigieknél is nehezebbet?

„Amikor London után elkezdtünk Shane-nel együtt dolgozni, akkor a riói olimpiáig terveztük meg a versenynaptár és az edzések vázát. Persze ezen a terven módosítunk majd aszerint, hogy mi az, ami működött az első évben, azaz tavaly, és mi az, amin változtatni szeretnénk. Igazából maga a program nem lett nehezebb, csak próbálunk javítani a legkisebb apróságokon is, ha valami akadályozó tényezőt felfedezünk.”

Mikor győződhetnek meg először arról, hogy 2014-ben ismét nagy dolgok történhetnek, győzelmekkel és rekordokkal?

„Az említett franciaországi verseny után tehát San Fransiscoban folytatjuk az edzéseket, és Arizonában lesz egy verseny április végén, ahol szeretnénk felmérni, hogy a tervekhez képest hol tartunk a felkészülésben. Remélem pontosan ott, ahol kell…”

Találkozik az edzőtáborokban a magyar válogatott társaival?

„A magyar válogatott egy nagyobb csoportja éppen előttünk töltött itt Coral Springsben öt hetet, ők az orlandói „Arena Grand Prix” után mentek haza, mi pedig a verseny után kezdtük az edzőtábort, így csak ott a versenyen találkoztunk. Nekünk elég sűrű a versenyprogramunk, úgyhogy ennek alapján tervezünk. Például San Fransiscora azért is esett a választásunk, mert ott élnek Shane szülei, úgyhogy összeköthetjük a családlátogatást az edzőtáborozással.”

Mindebből az is kiderül, hogy a magyar közönség legkorábban csak az országos bajnokságon láthatja versenyezni, ami válogató és erőfelmérő a berlini Európa-bajnokság előtt…

„Sajnos igen, pont nem leszünk még otthon a Budapest Bajnokság napjaiban, úgyhogy valóban csak a magyar bajnokságon fogok otthon versenyezni. Viszont az a verseny azért is nagyon fontos a számomra, mert szeretném a lehető legjobban képviselni a Vasas Sport Clubot. Igazán jó eredményekkel igyekszem majd példát mutatni a jövő bajnokainak.”

Ha már Berlinről szó esett, lehet tudni, hogy milyen versenyprogramot terveznek az idei kontinensbajnokságra?

„Természetesen rengeteget beszélünk arról, hogy milyen számokban szeretnénk versenyezni, de egyelőre csak körvonalazódik a végső program. A fókusz továbbra is a 400 és 200 vegyesen, ezekben a számokban szeretnék – az egyéni csúcsaimat megjavítva - sokat javulni. Mivel vegyesre készülünk, ezért edzenem kell minden úszásnemben, úgyhogy szeretném magam kipróbálni más számokban is.”

Az úszás mellett mostanában mi más tölti még ki az életét?

„Az úszás rengeteg energiámat veszi igénybe, nem ritkán napi 8-9 órát edzem, és persze a sok versenyzés sok utazással jár együtt, így nem nagyon marad idő másra. Viszont Shane-nel együtt megalakítottunk egy sportmenedzseri céget Magyarországon, a Toos Sports Agency-t, amivel sportolóknak próbálunk segíteni, hogy elérhessék a céljaikat. Nem titok, hogy továbbtanulni is szeretnék még. A pszichológia diplomám már megvan, így a jövőben szívesen foglalkoznék sportpszichológiával is.”

Néha-néha eszébe jut már 2016, a következő nyári játékok kihívása, és ennek kapcsán az is, hogy Peking és London után – a harmadik lehetőséget kihasználva - most egy győzelem kivívása jelentheti a legnagyobb feladatot?

„Természetesen eszembe jut a 2016-os olimpia, mondhatom azt is, hogy ez nap mint nap megesik velem. Szeretnék úgy kiutazni a játékokra, hogy őszintén azt tudjam mondani magamnak: az elmúlt négy évben megtettem minden tőlem telhetőt annak érdekében, hogy a maximumot nyújtsam a versenyeken. És ha ennek ellenére sem nyerek, vagy a dobogóra sem sikerülne feljutnom, akkor is nyugodtan mondhassam azt, hogy ennyi volt bennem, és aki, vagy akik megvertek, azok jobbak voltak nálam."

Ha a kérdés nem indiszkrét: hogy ízlik a házas élet, minden úgy alakul, ahogy elképzelte?

„Őszintén szólva semmi sem változott azon kívül, hogy Shane néha úgy tesz említést rólam, hogy "a feleségem", ami még mindig egy kicsit újnak hangzik. Amúgy minden a régi, egyelőre nem vagyok háziasszony, hanem maradtam úszónak: ez most a küldetésem és egyben a kedvenc időtöltésem” – hangsúlyozta Hosszú Katinka.

(Telekom Sporthír Szolgálat/Szalay Péter, fotó: Kovács Anikó)