„Hosszú távú sportolófejlesztési program” címmel bemutatták a MOB legújabb kiadványát

„Hosszú távú sportolófejlesztési program” címmel bemutatták a MOB legújabb kiadványát

2017. 03. 29.
Megosztás


Bemutatták szerdán a Magyar Olimpiai Bizottság legújabb kiadványát, a Hosszú távú sportolófejlesztési programot. A kötetről dr. Géczi Gábor, a Testnevelési Egyetem docense beszélt részletesen, a sajtótájékoztatón azt dr. Bartha Csaba MOB-főtitkár aki szintén az egyik szerző is méltatta. A 95 oldalas, ábrákkal és színes fotókkal illusztrált szakmai könyv cikkünkben pdf-formátumban letölthető; a MOB ezzel is segíteni kívánja a hazai sportszakembereket, sportolókat és a szülőket.

A könyvet a MOB, a Decathlon és az utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díjátadó ünnepséget megelőzően mutatták be; az 50. díjkiosztó méltó eseményt jelentett a színvonalas kiadvány prezentálására.

„Az az alapkoncepciónk, hogy a kiemelkedő képességű felnőtt sportolók ne serdülőkorban érjék el a csúcsteljesítményt, hanem szakaszosan építkezve, felnőtt korukra hozzák azt. A program Nádori László tanár úr edzéselméletére épül, és figyelembe veszi a fiatalok fejlettségi életkorát is. Hosszú folyamat volt, mire megérkezett Magyarországra ez a gondolkodás. Most már a Testnevelési Egyetem a szakedzőképzésbe is beépítette, a menedzserképzésben már szerepel. Ebben, a most megjelent kiadványban egy speciális módszertant adunk közre, és arra ösztönözzük a sportági szakszövetségeket, hogy dolgozzák ki a sportágspecifikus kiegészítéseket. Arra törekedtünk, hogy mindenki számára érthető legyen, akár edző, akár sportoló, vagy bármely sportszakember, de még, ha szülő is veszi a kezébe. Hálás vagyok a MOB-nak, hogy a témát befogadta, és teret adott neki. Bízom benne, hogy gondolatformáló lesz a magyar sportban!” - összegezte dr. Géczi Gábor egyetemi docens.

Dr. Bartha Csaba az utánpótlás-nevelésben és a sportszakemberképzésben is a sporttudomány használatára, ismeretére hívta fel a figyelmet, melyhez az interdiszciplináris kiadvány is hasznos tudásalapot biztosít. „Az elméleti színtér gyakorlatba való átvitelének ékköve lehet a kiadvány. A program célja, hogy annak alkalmazásával az utánpótláskorban sikeres sportolók az eredményességüket a felnőtt korosztályban is meg tudják tartani” - fogalmazott a MOB főtitkára, aki egyben az egyik társszerző.

Az eseményen jelenlévő világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes vívó Boczkó Gábor azt mondta, nagyon örül a kiadványnak, hiszen a junior és felnőtt korosztály közötti átmenetet élsportolóként ő is megérezte. „Autodidakta módon kezdtem tanulmányozni az edzéselméletet, biztos sokat segített volna akkor egy ilyen könyv. Jó, hogy a MOB felkarolta a kiadását!”

A Magyar Olimpiai Bizottság a kiadvány támogatása mellett azt is elősegíti, hogy a téma iránt érdeklődők térítésmentesen hozzájuthassanak, így azt a cikkben elérhetővé teszi.

A MOB kiadásában megjelent „Hosszú távú sportolófejlesztési program” című kiadvány ide kattintva letölthető.

A könyv szerzői: Balyi István, dr. Géczi Gábor, dr. Bognár József és dr. Bartha Csaba.

Borkai Zsolt MOB-elnök köszöntője az alábbiakban olvasható.

Tisztelt Olvasó, kedves Sportbarátom!

A Magyar Olimpiai Bizottság egy újabb alkotással járul hozzá a sporttudomány szakirodalmához. Sportszakmai kötetünkben egy hiánypótló kezdeményezést, a Hosszú Távú Sportolófejlesztési Programot mutatjuk be, melynek középpontjában a sportoló gyermekek, az utánpótláskorú versenyzők állnak.
A kiadvány értékes információkat tartalmaz az edzők és a különböző sportszakemberek számára, de hasznos tudással szolgál a szülőknek is.
A MOB, mint a sporttal összefüggő országos közfeladatokat ellátó hazai köztestület, elkötelezett híve a hosszú távú gondolkodásnak, tervezésnek – gondoljunk csak az olimpiai ciklusokra.
Az elmúlt négy évben a hazai utánpótlás-nevelés teljes vertikumát lefedtük a korosztályos menedzselő programjainkkal, melyek a jövő olimpiai eredményeinek zálogát jelenthetik. Az olimpiai eredményesség mellett a fiatal sportolók minőségi képzése mindig is kiemelt jelentőségű volt az ötkarikás szervezet számára, csakúgy, mint az aktív sportpályafutás utáni rendszeres sporttevékenységre való igény kialakítása.
Éppen ezért kiadványunkkal is támogatjuk azt a képzést, amit a fiatalokkal foglalkozó szakemberek a sportolóvá válás gondozása során egyénre szabottan, a korosztályok életkori – élettani, pszichikai, anatómiai – sajátosságait figyelembe véve, ezeknek megfelelő reális célokat megfogalmazva hajtanak végre.
Kiadványunk egy speciális módszertant kínál a szakemberek kezébe, az ebből kialakítandó sportágspecifikus kiegészítés már a szakszövetségek feladata lesz.
Kiadványunk célja, hogy az ajánlott edzéselméleti módszer még inkább segítse, eredményre vezesse az edzőket a kiválasztástól a legmagasabb sportsikerek, az olimpiai eredményesség eléréséig vezető úton.
Bízom benne, hogy a mintegy 100 oldalas szakmai tanulmány javára válik mind a szakemberek, mind pedig – rajtuk keresztül – a felnövekvő sportológenerációk számára!

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)