Ördögi képlet vár a nyílt vízi úszókra

Hosszútávúszó-csata az olimpiai számban, Mexikóban

2015. 05. 02.
Megosztás

A mexikói Cozumelben folytatódik a nyílt vízi úszók világkupa-versenysorozata. A nők 10 kilométeres „olimpiai” számában hárman képviselik a magyar színeket: a londoni győztes Risztov Éva (29), Olasz Anna (21), a tavalyi berlini Európa-bajnokság 25 kilométeres versenyének ezüstérmese, valamint Kiss Nikoletta (18), a 2014-es balatonfüredi junior világbajnokság aranyérmese.

Erősebb triót aligha nevezhetett volna be Gellért Gábor, a nyílt vízi úszóválogatott szövetségi kapitánya. Cozumel a kazanyi világbajnoki részvételre pályázó magyar hosszútávúszó nők első válogatója, amelyet június 20-án a balatonfüredi, egy héttel később pedig a portugáliai Setúbalban megrendezésre kerülő futam követ.

„Nem a legjobb híreket kaptuk Mexikóból, ahol orkánszerű szél fúj, és nagyon erős a hullámzás a versenypályán. Néhány napja Olasz Anna az új-kaledóniai Noumeában a francia nyílt nemzetközi bajnokságon már megtapasztalhatta, hogy milyen feladatot jelent a 2 méteres hullámokkal megbirkózni, aki akkor élete legnehezebb pályáját teljesítve a második helyen ért a célba. Könnyen lehet, hogy a várhatóan hatvan indulónál is népesebb, és nagyon „izmos” mezőny tagjaira a mexikói vizeken is betyár nehéz tíz kilométer vár”- tudósította a tengerentúlról, éppen Arizonából Mexikóba indulva Gellért Gábor a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársát.

„Risztov, Olasz és Kiss eddig csak egy versenyen indult együtt, a tavalyi portugál nyílt bajnokságon, ahol Kiss Nikoletta azért nem ért a célba, mert fél távnál tönkrement az úszószemüvege – folytatta Gellért Gábor. – Az első tíz közé várok legalább két válogatottunkat, azt viszont még csak nem is sejtem, hogy milyen sorrend alakul ki közöttük. Egy biztos: aki győzne hármójuk közül, az se dőlhet hátra, mert egyelőre csak egy szakaszgyőzelmet ünnepelhet. Ugyanilyen súlya lesz a válogatásnál a magyar és a portugál világkupaversenynek is.”

A magyar hármasból Kiss Nikoletta – aki a hosszú utazás előtt április 29-én ünnepelte a 18. születésnapját – még csak a második felnőtt világkupaversenyére készül. Márciusi premierje sokkoló erejű emléket hagyott benne. Ő volt az, akit a kínai Jen Sze-csü Abu-Dzabiban a hajrá felé közeledve egy kíméletlen, és véletlenként aligha értékelhető rúgással teljesen kikészített, de annyira, hogy félig ájultan motoros hajóval kellett kimenteni a vízből. „Gyorsan megtanultam, hogy a felnőtt versenyek kőkemények, a túlságosan harcias amazonokkal nem szabad ujjat húzni” - nyilatkozta az UTE junior világbajnoka az incidens után.

Risztovnak viszont a tavalyi berlini Európa-bajnokság óta most következik az első 10 kilométeres próbatétele. A 2014-es kontinensversenyen Londonra emlékeztető szédületes hajrájának köszönhetően ezüstérem volt a jutalma. „Kovács Ritával, az edzőmmel alaposan átalakítottuk a felkészülésemet, és most mind a ketten úgy látjuk, hogy jó irányba haladunk. A puding próbája most következik, a befektetett munka hatékonyságáról és megtérüléséről viszont csak a kazanyi világbajnokságon győződhetünk meg” – jelentette ki a 30. születésnapjához közelítő olimpiai bajnoknő.

A mexikói Világkupa versenyen ott lesz a magyar férfiválogatottat képviselő Gyurta Gergely is.

(Telekom Sporthír Szolgálat/Szalay Péter, fotó: MOB/Kovács Anikó)