Húsz évvel ezelőtt lobbant fel Sydney-ben az olimpiai láng

Húsz évvel ezelőtt lobbant fel Sydney-ben az olimpiai láng

2020. 09. 16.
Megosztás

Húsz évvel ezelőtt a büszke ausztrál őslakos, Catherine Freeman gyújtotta meg az olimpiai lángot, ezzel kezdetét vette a 2020-as sydney-i olimpia nyitóünnepsége. Olyan játékok volt ez, amely nem csak a sportteljesítményt, hanem az egységet, megbocsátást, ellenálló képességet és az innovációt is ünnepelte.

A sydney-i, 27. nyári játékokat 2000. szeptember 16. és október 1. között rendezték 29 sportág 300 versenyszámában, 199 ország 11 084 versenyzőjével. Magyarországot 20 sportágban 178 sportoló (109 férfi és 69 nő) képviselte. A magyarok 8 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzérmet nyertek; a 17 medállal az összesített éremtáblázat 13. helyén zártak. A legeredményesebb sportágunk a kajak-kenu volt, a férfi vízilabdázók sikersorozata pedig ekkor indult újra az aranyéremmel 24 év után. Fogadalomtevőnk Mincza Ildikó vívó és Kósz Zoltán vízilabdázó, a nyitóünnepségen a zászlóvivő Kőbán Rita kajakozó volt.

Két évtizeddel később, miközben a COVID-19-pandémia sokak életét felforgatja, a sydney-i olimpia öröksége, játékok utáni létesítményei életben tartják az olimpiai szellemiséget, vigaszt és reményt nyújtva.

A 430 hektáros Olimpia Parkba rekordszámban látogatnak el az érdeklődők, turisták; csak áprilisban 336 000 ember lepte el az óriási területet, hogy sétáljanak, kerékpározzanak, vagy csak megpihenjenek azon a helyen, ahol az évezred első olimpiáját rendezték.

Ott történt ugyanis, hogy Catherine Freeman egyértelmű üzenetet küldött az olimpiai láng meggyújtásával: Sydney 2000 arra használja az ötkarikás platformot, hogy egyesítse, felépítse és energiával töltse fel az országot és a világot.

Freeman szenzációs győzelmet aratott a 400 méteres síkfutás döntőjében egy őrjöngő tömeg előtt. Az ikonikus pillanatra sokan úgy tekintenek, mint Ausztrália kibékítésének kezdete, amely aztán 2008-ban abban csúcsosodott ki, hogy az ausztrál miniszterelnök, Kevin Rudd szimbolikusan bocsánatot kért az ország bennszülött lakosságától.

John Coates, a nemzeti olimpiai bizottság elnöke, a NOB alelnöke, valamint a 2020-as tokiói olimpia koordinációs bizottságának elnöke szerint a 2000-es olimpia évfordulójának többről kellene szólni, mint a sporttörténelem ünnepléséről. A sportvezető azon a véleményen van, hogy remek lehetőség ez a játékok és egyéb, a világ egyesítésére alkalmas sportesemények szerepén töprengeni.

„Abban reménykedem, hogy ezen évforduló eszünkbe juttatja az olimpizmus erejét, amely egyesít és erővel tölt el, amellyel túl lehet jutni a különbözőségeken és pozitív változásra sarkall, háttértől és nemzetiségtől függetlenül” – mondta Coates.

Zöld olimpia

A sydney-i olimpia versenyhelyszínei határozottan segítenek az álom életben tartásában.

Az Olimpiai Parkot, a legprominensebb játékok utáni létesítményt, egy elhagyott ipari létesítményekkel teli, lepusztult táj átalakításával húzták fel. A park azóta 230 üzletnek ad otthont, 21 600 embert fogad napi szinten, éves szinten 14 millió látogató keresi fel. 2030-ra a zéró széndioxid-kibocsátás, valamint több mint 30 000 munkahely megteremtése a cél.

Üzleti ügy

Az Olimpiai Park építésével Ausztrália első nagyszabású városi vízújrahasznosító-rendszerét is kiépítették, amely azóta is 850 millió liter ivóvizet takarít meg éves szinten. A létesítmény a szenny- és esővizet tisztítja meg, amely megtisztított vizet a park és a szomszédos külváros toalettjeinek öblítésére, szökőkútjainak üzemeltetésére, valamint öntözésre használnak fel.

Az ötkarikás játékok katalizátorként hatott a sydney-i gazdaságra is, elősegítve ezzel, hogy a város és az ország fő turisztikai és üzleti csomóponttá váljon.

(MOB, olympic.org, fotó: Sydney 2000, Getty Images)