Hüttner: bombaerős csapattal utazunk

Hüttner Csaba: Az utánpótlás szereplése világszenzáció!

2013. 08. 11.
Megosztás

60 olimpiai pont. Még soha nem szerzett ennyit egyetlen válogatott sem az ifjúsági kajak-kenu világbajnokságok történetében.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy az U23-as korosztály is szorgalmasan gyűjtötte az érmeket és az olimpiai helyezéseket, akkor jól látszik, hogy az utánpótlás válogatott produkciója a múlt hétvégi világbajnokságon tényleg szenzációs volt. A csapat szereplését Hüttner Csaba utánpótlás kapitány értékelte.

- Elégedett?

Az nem is kifejezés. Minden magyar edzőnek és kapitánynak azt kívánom, hogy egyszer egy ilyen csapattal utazhasson ki egy világversenyre. Nem vagyok érzelgős ember, de szinte a könnyekig meghatódtam, annyira büszke voltam a gyerekekre! Egész egyszerűen ezen a világbajnokságon nem volt gyenge számunk, ráadásul az egész csapat nagyon szimpatikusan viselkedett Kanadában. Ezek a fiatalok már most kiváló sportemberek a vízen, a parton pedig kiderül, hogy eszük és szívük is van. Jó azt látni, hogy a generáció nagy részének az természetes, hogy a verseny után néhány perccel már összeszedetten, folyékony angolsággal nyilatkoznak a helyi sajtónak. Azt gondolom, hogy ezeknek a lányoknak és fiúknak a szülei minden elismerést megérdemelnek, csakúgy, mint az őket felkészítő és nevelő szakemberek is, akiknek hálásan köszönöm a munkáját.

- Nem is maradt Önben semmi hiányérzet?

Az ember nagyon telhetetlen tud lenni. A verseny előtt azt hittem, hogy ifjúsági női egyesben, vagy párosban mindenképpen lesz aranyérmünk. Ez most valamiért nem jött össze K-1-ben sem Czéllai-Vörös Zsófiának, sem Takács Tamarának és kettejük párosának sem. Ha csak olyan teljesítményt nyújtottak volna, mint a júniusi Európa-bajnokságon, akkor simán nyerhettek volna. Egész egyszerűen valami most nem úgy jött nekik össze, ahogy kellett volna, de értékes helyezéseket és olimpiai pontokat szereztek így is.

- Ennek ellenére az ifi csapat szenzációsan szerepelt……

Igen, és az U23-as korosztály is. Ha belegondolok, akkor férfi kajakban mindkét korcsoportban minden számban ott voltunk a dobogón. Ez pedig világszenzáció, mert a férfi kajak szakág mezőnye a legkoncentráltabb és a legerősebb.

- A sok jó teljesítmény mellett melyik egység nyújtott kimagaslót?

Először is az ifi négyesek. Szerintem ilyen sem volt még, hogy egy ország ennyire szemtelen fölénnyel nyerje meg mindkét négyes versenyszámot, a fiúk több mint egy hajóval győztek 1000 méteren, de a lányok is majdnem annyival 500-on. Aztán mondhatnám az ifi kenusokat, néhány éven belül világsztár lehet Khaut Kristófból és Hajdú Jonatánból is. Kristóf második lett C-1 1000 méteren, Jonatán nyerte a 200-at és párosban is győzni tudtak. Nem szabad kifelejteni Noé Zsombort sem, aki Jonatánhoz hasonlóan két aranyérmet szerzett az ifi kajakosok között, hiszen a négyes mellett Vas Péterrel is nyert 1000 párosban. Birkás Balázs pedig szinte a lehetetlent hajtotta végre. Rossz rajt után tudott győzni K-1 200 méteren. Az ifjúsági versenyzők tényleg kimagasló teljesítményt nyújtottak, de az U23-asok is nagyon jól szerepeltek, nyertek 2 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérmet, pedig hiányzott a kenus Vasbányai Henrik és Kárász Anna sem. Ők szerintem ebben a mezőnyben utcahosszal győzhettek volna, de nekik most a felnőtt világbajnokságra kell koncentrálniuk.

- Ez azt jelenti, hogy még sosem volt ennyire erős a magyar utánpótlás?

Erre nem tudom a pontos választ, de az biztos, hogy ez a mostani egy nagyon erős generáció, akikkel be lehet biztosítani, hogy a magyar gyorsasági kajak-kenu a következő 10 évben is az ország legeredményesebb olimpiai sportága legyen. Az egész kajak-kenu sportágnak azon kell dolgoznia, hogy ezeknek a fiataloknak továbbra is megmaradjon a menedzselése. Minden támogatást meg kell nekik adni, hogy megmaradjanak a sportág számára.

(Forrás: kajakkenusport.hu)