Indul az Európa-bajnoki kampány!

Indul az Európa-bajnoki kampány!

2013. 04. 03.
Megosztás

A Magyar Judo Szövetség (MJSZ) 2013. április 25. és 28. között a Papp László Budapest Sportarénában rendezi meg az év egyik legrangosabb magyarországi sporteseményét,
az Adidas Judo Európa-bajnokságot.

A felnőtt kontinensbajnokságra várhatóan több mint negyven európai ország küldi el legjobb versenyzőit, a magyar válogatott teljes létszámban, vagyis a férfiaknál és a nőknél is kilenc-kilenc egyéni versenyzővel indul. A mieink már túl vannak a válogatóversenyeken, a csapathirdetésre 2013. április 10-én, az MJSZ elnökségi ülése után kerül majd sor.

Magyarország természetesen az Európa-bajnokság zárónapján a csapatversenyben is részt vesz, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) törekvése, hogy ez a versenyszám is bekerüljön az olimpiai programba – akár már 2016-ban, Rio de Janeiróban érmet szerezhessenek a válogatottak.

Korábban csupán egy alkalommal, harminckét esztendővel ezelőtt, 1981-ben Debrecenben rendezhetett Magyarország felnőtt Eb-t ebben a sportágban, az elmúlt másfél évtizedben azonban több judós világversenynek (open Eb, csapat Eb, junior-világbajnokság, junior Eb, ifjúsági világbajnokság, ifjúsági Eb, masters-világbajnokság, masters Eb) is nagy sikerrel volt hazánk a házigazdája.

Nagyobb fokozatra kapcsolva

A budapesti Európa-bajnokság szervezőbizottsága már eddig is nagy erőfeszítéseket tett a kontinensbajnokság népszerűsítéséért, de a kampány április 2-tól még magasabb sebességfokozatban folytatódik: az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. támogatásával sajtótájékoztatón bemutatott óriásplakátok, illetve a fővárosi villamosokon elhelyezett hirdetések népszerűsítik a közelgő nagy versenyt, kétrészes, a viadalt beharangozó televíziós magazinműsort készíttettek, amelyek hamarosan adásba kerülnek, az interneten pedig az Európa-bajnokság saját, magyar és angol nyelvű honlapja (eurojudo2013.hu) mellett a social media lehetőségeit kihasználva igyekeznek még nagyobb hírverést biztosítani az eseménynek.

Az olimpiai bajnok dr. Kovács Antal – aki ezúttal az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. képviseletében is felszólalt – megjegyezte, mindig szeretett volna hazai közönség előtt szerepelni egy ilyen rangos viadalon, de neki ez nem adatott meg.

„Óriási dolog, hogy a teljes magyar válogatott megmutathatja magát, ahogyan azt is jelentős dolognak tartom, hogy a verseny média megjelenéseit az Atomerőmű támogathatja. Tavaly több rekordot is megdöntöttünk, mind a termelés hatékonysága, mind a biztonság terén, de ez a közvélemény figyelmét nem keltheti fel annyira, mint egy ilyen színvonalas nemzetközi sportesemény, amely reményeim szerint szép magyar sikereket is hoz majd.”

Elkészült az Európa-bajnokság kabalafigurája, a judogiba öltöztetett magyar vizsla, amelyet az Eb vendégei emlékül megvásárolhatnak majd, s amelynek embernagyságú változata a verseny ideje alatt végig jelen lesz a Papp László Budapest Sportarénában.
A judós vizsla kapcsán névadó pályázatot hirdetnek a szervezők, a „befutó” név ötletgazdája jutalomra számíthat majd – részletek hamarosan az Eb honlapján.

A Magyar Posta egyedi bélyeggel „kedveskedett” a budapesti Eb-nek, a imitált példányszámban megjelenő judós bélyeget is megvásárolhatják majd a verseny ideje alatt az Arénában.

A szervezők reményei szerint telt ház fogadja majd Európa legjobb judósait. A helyszínen összesen 6700 néző tudja majd követni az eseményeket, 3500 néző – többségükben a hazai judoklubokban készülő gyermekek – az MJSZ programjának keretében kedvezményes, száz forintos jegyekkel tekintheti meg a versenyt.
A fennmaradó helyekre várhatóan április első hetében kezdik meg a jegyárusítást, három árkategóriában lehet majd belépőket vásárolni a Sportaréna jegypénztáraiban.

Fókuszban a Judo

A londoni olimpiai sikerek után Magyarországon is nagy figyelmet kap a Judo, ezt bizonyítja, hogy az állam kiemelt támogatást biztosított a budapesti Eb megrendezéséhez, az esemény mögé állt a Budapest önkormányzata és jó néhány szponzor és támogató, akiknek ezúttal is köszönetet mond a Magyar Judo Szövetség.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára – az Európa-bajnokság fővédnöke – az Eb kampánynyitó sajtótájékoztatóján elmondta, a sportbarát kormányzat célja, hogy a következő években minél több világverseny házigazdája legyen Magyarország.
„A judósok tizenhárom pontot szereztek a londoni olimpián, ezért külön öröm, hogy az ő Európa-bajnokságukra is hazánkban kerül sor” – fűzte hozzá az államtitkár, aki elárulta, 180 millió forintos állami támogatásban részesül a kontinensbajnokság.

Újságírói kérdésre dr. Tóth László, az MJSZ elnöke elmondta, a Judo Eb nem az állami napok „terhére” kapta meg a Papp László Budapest Sportarénát, de az államtitkárság ezt a bérleti díj átvállalásával komppenzálta.

„A négy versenynap előtt egy napunk lesz a berendezésre, a bontást pedig éjszaka fogják végezni a szervezőink, akik igen áldozatos munkát vállaltak, így is tudunk valamennyit faragni a költségekből”.

Dr. Tóth László hozzátette: az Európa-bajnokság költségvetésének teljes nagyságrendje eléri a 360-400 millió forintot.

A judo iránti megkülönböztetett figyelmet jelzi az is, hogy a Közgép Zrt. támogatói szerződést kötött az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklóssal, öccsével, az Eb-bronzérmes Ungvári Attilával, edzőjükkel, Bíró Tamással, és klubjukkal a Ceglédi VSE-vel – ez a megállapodás a magyar judosport történetének eddigi legjelentősebb egyéni szponzorációja. Németh Miklós, a Közgép Zrt. vezérigazgatója elmondta, eddig elsősorban csapatsportokat támogattak, de a Judo londoni sikereit látva úgy döntöttek, igyekeznek segíteni ennek a küzdősportnak a képviselőit is.

„Ez a támogatás nemcsak az Európa-bajnokságra szól, egészen a riói olimpiáig nyújtunk rendszeres, a tisztességes felkészüléshez megfelelő támogatást a két férfiversenyzőnek és klubjuknak” – mondta Németh Miklós, hozzátéve, reményei szerint a Közgép Zrt. és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. példáját más magyar vállalkozások is követni fogják, és több segítséget nyújtanak a magyar sportnak.

A magyar judosport eddig 15 kontinens bajnokkal büszkélkedhet.

Hajtós Bertalan, Nagy Zsuzsa, az Eb kabalafigurája, Tuncsik József, Csernoviczki Éva, Ungvári Miklós, Ungvári Attila

Az aranyérmesek névsora:

Tuncsik József (63 kg, 1976, Kijev)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1986, Belgrád)
Csák József (60 kg, 1986, Belgrád)
Tolnai László (open, 1990, Frankfurt)
Nagy Zsuzsa (65 kg, 1991, Prága)
Csősz Imre (open, 1995, Birmingham)
Hajtós Bertalan (81 kg, 1998, Oviedo)
Ungvári Miklós (66 kg, 2002, Maribor)
Braun Ákos (73 kg, 2005, Rotterdam)
Hadfi Dániel (100 kg, 2007, Belgrád)
Ungvári Miklós (66 kg, 2009, Tbiliszi)
Mészáros Anett (70 kg, 2010, Bécs)
Joó Abigél (78 kg, 2010, Bécs)
Ungvári Miklós (66 kg, 2011, Isztambul)
Joó Abigél (78 kg, 2012, Cseljabinszk)

(Forrás: judoinfo.hu)