Irány Rio!

Irány Rio!

2015. 08. 12.
Megosztás

Több évtizedes hagyománya van annak, hogy egy-egy nyári olimpiára a sportolók mellett a magyar szurkolók is kiemelten készülnek. A legendás Olimpiai 5próba keretein belül az évek folyamán tízezrek kapcsolódtak be a szabadidősportba. A Magyar Olimpiai Bizottság a riói olimpia előtt egy évvel elindítja azt a rendezvénysorozatát, amely egyrészt méltó lehet az ötpróba hagyományaihoz, másrészt új mozgásformák, új pontgyűjtési rendszer segítségével sikeresen szólítja meg azokat is, akik eddig nem kapcsolódtak be a szabadidősportba.

Az 5próba Rióba egy komplex szabadidősport-rendszer. A következő egy évben minimum tíz kiemelt 5próba Rióba fesztiválnapot szervez a MOB a helyi önkormányzatok bevonásával. Ezeken a csúcseseményeken egyszerre akár három sportágban is kipróbálhatják magukat a jelentkezők. Az első kiemelt program az Ironman 70.3 helyszínén lesz a Kopaszi-gátnál augusztus 20-án, ahol úszásban, kajakozásban és futásban lehet indulni.

Az azt követő hétvégén a Velencei Korzóra költözik az 5próba Rióba. Itt a szervezők úgy állították össze a programot, hogy aki szeretné és bírja, akár triatlonként is teljesítheti az úszást, a kerékpárt és a futást, de természetesen lehetőség nyílik egy vagy akár két próbát teljesíteni.

Szeptemberben Tatán az Öreg-tónál folytatódik a kiemelt események sorozata. A tervek szerint a folytatásban Győr, Pécs, Szeged, Debrecen, Székesfehérvár, a Balaton, Miskolc és Kaposvár is bekapcsolódik a kiemelt események sorába. Az öt sportágból – futás, úszás, kerékpározás, kajak-kenu, gyaloglás – helyszínenként háromban lehet próbázni.

Fontos eleme a rendszernek a Mini 5próba Rióba, ami az elmúlt hónapban már bemutatkozott a VOLT Fesztiválon, a Balaton Soundon, az EFOTT-on, a Nyári Sportágválasztón és ezen a héten a Szigeten üzemel. A Mini 5próba Rióbán nevezési díj nélkül, egy alapregisztrációval és tíz perc mozgással (300 méter ergométeres evezés, 1 perc görgőpados kerékpározás, helyből távolugrás, fél perc ugrókötelezés, 30 másodperc szökdelés) tíz pont gyűjthető.

Nevezni az otprobarioba.hu oldalon lehet. A lényeg, hogy 100 pontonként jár egy Irány Rio! sorsjegy, amellyel a riói olimpiára lehet utazást nyerni. A további díjakról és tudnivalókról a hivatalos weboldalon található információ.