„Irány Tokió!” olimpiai szellemi vetélkedő selejtező kérdései - 4. forduló

„Irány Tokió!” olimpiai szellemi vetélkedő selejtező kérdései - 4. forduló

2020. 04. 01.
Megosztás


Megjelent az „Irány Tokió!” olimpiai szellemi vetélkedő selejtező 4. fordulójának kérdéssora. A megfejtéseket április 1-én éjfélig várjuk.

4. forduló

Felhívjuk a játékosaink figyelmét, az értékelhetőség érdekében kizárólag csak 1-4 jegyű arab számokkal válaszoljanak a kérdésekre (évszám esetén 1900 formátumban)!

Kérjük, hogy a jelentkezésük visszaigazolásakor kapott táblázatban vagy az excel fájlban küldjék be megfejtéseiket!

1. Hány ikerpár van az evezés sportág eddigi olimpiai aranyérmesei között?

2. Melyik évben rendezett olimpián fordult elő, hogy vitorlázásban apa és fia is olimpiai bajnok lett, de nem azonos versenyszámban?

3. Melyik évi olimpián rendezték a férfi vízilabdázók küzdelmeit a legtöbb csapat részvételével?

4. A következő nyári olimpia (Tokió) programja szerint hány (a nemzetközi szövetségi besorolás szerinti) sportágban rendeznek majd vegyes (mix vagy open) versenyszámokat, amelyekben nők és férfiak együtt vagy egymással versengve küzdenek meg a győzelemért?

5. Melyik évben rendezett nyári olimpia hivatalos megnyitása történt hétfői napon a XX. században?

6. Hány versenyző ért el világcsúcsot a mexikóvárosi olimpián az atléták férfi hármasugró versenye (selejtező+döntő) során?

7. Hány olimpián sikerült Argentína ökölvívóinak a sportág nemzetek szerinti éremtáblázatának 1-3. helyén végeznie?

8. Melyik évben szerezték meg a magyar sportolók a nem egyéni versenyszám(ok)ban elért 100. olimpiai érmüket (1-3. helyek a téli és nyári olimpiák összesen adata alapján)?

9. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak hány olyan rendes (nem tiszteletbeli) tagja van jelenleg, akik versenyzőként legalább 5 olimpián vettek részt?

10. Melyik évben rendezett olimpián sikerült a férfi magasugrás győztesének világcsúccsal nyernie?

11. Hány olimpián lett Hollandia az éremtáblázat alapján a hosszúpályás gyorskorcsolyázó szakág legeredményesebb nemzete?

12. Az eddigi téli olimpiai játékok résztvevői közül hány olimpikon nyert 4 olimpiai aranyérmet csapat (nem egyéni) versenyszámokban?

13. Hány olimpián végzett az alpesi síelés szakág nemzetek szerinti éremtáblázatának 2. helyén az USA csapata?

14. Melyik évi olimpián fordult elő, hogy a szánkózók egyéni versenyeinek végeredményét 3 lebonyolított futam alapján hirdették ki?

15. Melyik évben rendezett olimpián osztották ki a megrendezett versenyszámokhoz képest a legtöbb aranyérmet (holtversenyek miatt – a legtöbb plusz aranyérem darabszáma alapján)?

16. Az olimpiai kosárlabdatornák 1-2. helyért játszott tényleges döntőiben mikor fordult elő a legnagyobb különbség a két döntős csapat között mérkőzésük végeredményében (minden egyes férfi/női döntőt külön-külön számoljanak)?

17. Melyik évben megrendezett olimpián lett érmes az olimpiákon legfiatalabbként egyéni érmet nyerni tudó magyar vívó?

18. Melyik olimpián fordult elő, hogy a vitorlázásban indulók közül egy egység kivételével minden résztvevő olimpiai éremmel térhetett haza?

19. Hány olimpikon tudott legalább 6 olimpián egyéni versenyszám(ok)ban érmet nyerni?

20. Melyik évben szerezték meg a magyar sportolók egyéni versenyszám(ok)ban elért második helyezéseik alapján 100. olimpiai ezüstérmüket?

(MOA)