„Irány Tokió!” olimpiai szellemi vetélkedő selejtező kérdései - 5. forduló

„Irány Tokió!” olimpiai szellemi vetélkedő selejtező kérdései - 5. forduló

2020. 04. 07.
Megosztás


Megjelent az „Irány Tokió!” olimpiai szellemi vetélkedő selejtező 5. fordulójának kérdéssora. A megfejtéseket április 8-án éjfélig várjuk.

5. forduló

Felhívjuk tisztelt játékosaink figyelmét, az értékelhetőség érdekében kizárólag csak 1-4 jegyű arab számokkal válaszoljanak a kérdésekre (évszám esetén 1900 formátumban)!

Kérjük, hogy a jelentkezésük visszaigazolásakor kapott táblázatban vagy az excel fájlban küldjék be megfejtéseiket!

1. Melyik évben fordult elő az olimpiákon, hogy az egyik versenyszám eredményhirdetésekor négyen álltak a dobogó 2. fokán?

2. Melyik évben megrendezett olimpián sikerült utoljára a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjében világcsúccsal nyernie az olimpiai bajnoknak?

3. Melyik évben fordult elő az olimpián, hogy a kosárlabdázás küzdelmeiben az egyik csapat két különböző ellenfelétől is pontosan 100 pontos különbséggel szenvedett vereséget?

4. Összesen hány női (kizárólag női versenyzők részére rendezendő) versenyszámmal bővül a tokiói olimpiai program a 2016-ban Rio de Janeiróban megrendezetthez képest?

5. Melyik évben rendezték az első olyan olimpiát, amelyen péntekre esett a megnyitó napja, s ezt követően 16 versenynapon osztottak ki érmeket?

6. Melyik évben megtartott téli olimpián fordult elő 2018-Pjongcsangot megelőzően, hogy nem a férfi jégkorong döntő/mérkőzés volt az adott téli olimpia utolsó versenyeseménye?

7. Az eddigi olimpiák férfi és női kézilabda döntőiben összesen hány esetben nem dőlt el a rendes játékidőben az 1-2. helyért lejátszott mérkőzés?

8. Atlétikában a jelenleg is olimpiai programban szereplő versenyszámok közül melyik olimpián aratta a győztes (a második helyezettel szemben) a legnagyobb időkülönbségű győzelmet az olimpiák során?

9. Melyik évben megrendezett olimpián fordult elő ökölvívásban, hogy hárman is meg tudták védeni 4 évvel korábbi elsőségüket ugyanabban a súlycsoportban?

10. Melyik évben rendezett téli olimpiának lett síugró az első olimpiai bajnoka?

11. Melyik évi olimpián rendeztek először vitorlázás sportágban kifejezetten csak női versenyzők részére versenyszámot?

12. Összesen hány olimpiai aranyérmet nyertek teljes olimpiai pályafutásuk alatt (Rio de Janeiróval bezárólag) a Val Barker Trophy nyertesei?

13. Hány olyan labdarúgó döntő volt az eddigi olimpiákon, ahol az 1-2. helyért játszott mérkőzés félidejében vesztésre álló csapat lett végül az olimpiai bajnok?

14. Hány olyan ország van, amelynek a hosszúpályás gyorskorcsolyázás szakágban eddig csak egyetlen versenyzője tudott olimpiai aranyérmet szerezni?

15. Melyik évben megtartott téli olimpián fordult elő először, hogy valamelyik alpesi síelő ugyanabban a versenyszámban meg tudta védeni az előző olimpián megszerzett bajnoki címét?

16. Melyik évben rendezett téli olimpián történt, hogy a szánkózás sportági éremtáblázatának élén nem valamelyik német csapat (GER, FRG, GDR) végzett?

17. Az olimpiák összes kosárlabdatornái során hány döntőben fordult elő, hogy az 1-2. helyet eldöntő mérkőzésen a vesztes csapat is 100 pont feletti teljesítményt ért el?

18. Melyik évben volt az utolsó olyan nyári olimpia, amikor nem sportlövő nyerte az első aranyat az adott olimpián?

19. Hány olyan olimpiai szereplése volt a magyar sportolóknak az olimpiákon, amelyen legalább 15 új magyar olimpiai bajnok (férfiak és nők összesen) csatlakozott a már olimpiai bajnoki címmel rendelkezők táborához?

20. Hány olyan magyar olimpiai bajnok van, aki 3 különböző egyesület - ugyanazon klub névváltoztatásait figyelmen kívül hagyva - tagjaként is olimpiai bajnoki címet tudott nyerni (a „Magyarok az Olimpiai Játékon 1896-2016, ajánlott irodalom alapján) ?