Ismét bajnok a Fino!

Ismét bajnok a Fino!

2013. 04. 16.
Megosztás

Története 15. magyar bajnoki címét ünnepelhette hétfőn este a kaposvári férfi röplabdacsapat. A Fino legénysége a finálé harmadik mérkőzését négy szettben nyerte meg a Kecskemét ellen.

Demeter György tanítványai a találkozó első felében elsősorban nyitásaikkal és pontos támadásaikkal múlták felül az alföldieket, akik a folytatásban lelkes játékukkal alaposan megnehezítették a címvédő dolgát.

A kaposvári együttes 2007 óta megszakítás nélkül első a honi pontvadászatban, a Magyar Kupában pedig 2006 óta veretlen.

Nyugodtan, tele önbizalommal készülődtek a kaposváriak az idei bajnoki döntő harmadik, terveik szerint utolsó mérkőzésére a városi sportcsarnokban. Megteltek a lelátók, és volt, aki egyáltalán nem aggódott, és pezsgőt is hozott magával. A kaposvári kosárlabdázók és a női röplabdacsapat tagjai ugyancsak szurkoltak a fiúknak, akik a 15. magyar bajnoki cím elhódítására készültek ezen az estén.

A Fino már első játszmában megmutatta, hogy nem szeretne hibázni. A Demeter-legények az első perctől kezdve nagyszerűen összpontosítottak, és lényegében hiba nélkül lehozták a szettet. 3:1 után a csapatkapitány, Geiger András állt a nyitóhelyre, és egymás után jöttek a foghatatlan szervák 9:1-ig. Sikerült elbizonytalanítani az ellenfelet, és a házigazda a folytatásban is minden játékelemben az alföldiek fölé nőtt. Kovács Zoltán ugyancsak nyitott egy ászt, majd Gergye Roland tűnt fel kemény ütésekkel. A második technikai szünet előtt Geiger osztott ki hatalmas blokkot a kecskeméti pontkirálynak, Pádár Krisztiánnak, és ezután már tényleg nem volt megállás. Gergye nyitása után tíz pontra nőtt a két csapat közti különbség, és nem kellett sokat várni a 25:14-es végeredményre sem.

A térfélcsere után vesztett lendületéből a Fino. Percekig felváltva estek a pontok, és a kelleténél több volt a rossz nyitás, a mezőnyben viszont mindkét társaság jól dolgozott. 6:6 után Kovács Zoltán jelentkezett két nagy blokkal, majd Magyar Bálint tréfálta meg a hírös város legjobb röplabdázóit egy szervával. Gyurkó Sándor vezetőedző máris időt kért, ami arra mindenképpen jó volt, hogy újra felzárkózzanak tanítványai egy pontra. A Fino sem hagyta magát, Gergye és Geiger remek labdamenetek végén ütött pontot, és a második technikai szünetben már 16:12 állt a táblán. Dávid Csanád hozta még nehezebb helyzetbe a KRC-t, és amikor Juhász Péter nyitása után lecsorgott a labda a hálóról a vendégek térfelére, már nyolc egységgel volt előrébb a címvédő. Ezt követően Kovács juttatta szettlabdához a csapatot, Geiger ász-szervája pedig pontot tett az egyoldalú küzdelem végére. 25-15, 2-0.

A harmadik játékrészben eleinte a vendégek vezettek, majd átvette az irányítást a Fino, de ezúttal nehéz volt elszakadni az ellenféltől. A Kecskemét szeretett volna belekapaszkodni az utolsó szalmaszálba, a hazai gárda pedig közben kisebb hullámvölgybe került. A csereként beálló ifjabb Laszczik Iván sem akart lemaradni a többiektől, és rögtön egy foghatatlan nyitással kezdett, a túloldalon pedig Pádár jeleskedett. A KRC a második technikai szünetig annyi pontot gyűjtött, mint az első szettben összesen, de ekkor már a Fino vezetett. 20:16-ról indult a hajrá, de jól küzdő vendégek még innen is egyenlítettek (21:21), Szappanos pontjával a vezetést is átvették, majd egészen a szettlabdáig meneteltek, és egy széles ütés után már a szépítést ünnepelhették. 21:25, 2-1.

A folytatásban sem ment a játék a kaposváriaknak: sok volt a rossz ütés, a vendégek pedig lelkesen és pontosan röplabdáztak ezekben a percekben. Ahogy ilyenkor lenni szokott: nekik minden bejött, nekünk meg semmi. Az első technikai szünetben 4:8 volt az állás, és még Juhász Péter szép centertámadása után sem talált vissza a helyes útra a Fino. A KRC megtartotta négypontos előnyét a játszma harmadik harmadáig. A hazai kulcsemberek teljesítménye visszaesett, és szinte minden egyes pontért vért kellett izzadni. 13:18-nál időt kért Demeter edző, majd három gyors ponttal zárkózott fel a csapat riválisa mellé. Az alföldiek ismét újítani tudtak, és öt ponttal elléptek. A Fino összekapta magát, és Kovács Zoltán vezérletével egyenlíteni tudott (22:22). 23:23 után Magyar blokkjával jutott meccslabdához a csapat, de Pádár egyenlített. Gergye bombája után ismét kinyílott az aranykapu, Farkas elrontott ütése után pedig megkezdődött az önfeledt ünneplés. 26:24, 3-1,

A Kecskemét minden dicséretet megérdemel hétfői produkciójáért, a Fino játékosai pedig ezúttal megszenvedtek a sikerért, de bebizonyították, hogy igazi sportemberek. Sőt: sikeremberek!

Fino Kaposvár SE – Kádár Kecskeméti RC 3-1 (14, 15, -21, 24), Kaposvár, 700 néző. V.: Hóbor, Vári.
Kaposvár: Magyar B., Geiger, Kovács Z., Dávid Cs., Gergye, Juhász P. Csere: Dömötör, Deák (liberok), ifj. Laszczik
Kecskemét: Tóth A., Farkas P., Dorcsák, Pádár, Csányi, Tigyi. Csere: Szabó T., Fazekas (liberok), Szappanos, Török, Szirmai, Cseh

(forrás: Orosz Ferenc / Fino Kaposvár)