Jacques Rogge sajtótájékoztatót tartott Buenos Airesben

Jacques Rogge sajtótájékoztatót tartott Buenos Airesben

2013. 09. 05.
Megosztás

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, 12 éves elnöki időszaka végén, utoljára tartott egyéni sajtótájékoztatót – immár az új vezető megválasztásának helyszínén, a NOB 125. közgyűlését megelőzően, Buenos Airesben.

Az új elnököt szeptember 10-én választják meg, a közgyűlést ünnepélyes keretek között, pénteken este nyitják meg.

Az újságírók a sajtótájékoztatón Rogge-ot amolyan összegző kérdésekkel ostromolták.

„Nagyon izgalmas időszak volt, és nagy megtiszteltetés, hogy elnök lehettem. Voltak jó és rossz pillanatok” – kezdte a leköszönő elnök, majd összegzésként kifejtette, a legfontosabb az, hogy a három nyári, három téli olimpia és a két ifjúsági olimpiai játékok záróünnepségén kijelenthették, a játékok jól sikerültek a sportolók számára, azok jóléte kell, hogy központban legyen, és ez a legfontosabb cél a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára.

Az egykori ortopéd sebész sportvezető, múltidézése során, elnökségi idejének legrosszabb pillanataként a grúz szánkós, Nodar Kumaritashvili halálát emelte ki, aki a 2010-es vancouveri téli olimpia megnyitójának napján, a versenypályán szenvedett halálos balesetet. „Ez az, amit soha nem fogok elfelejteni" - mondta Rogge.

Az elnöki székért hatan kandidálnak. Ezzel kapcsolatban Rogge azt mondta, mindegyikük jó lenne utódjául. Az elnök kiemelte a játékok minőségének fontosságát, továbbá, hogy az illegális fogadások és a bundázás folyamatos kihívást jelent. Rogge a tiltott szerekkel kapcsolatban elmondta, elégedett a dopping elleni küzdelem tekintetében, úgy véli, jó úton halad a megelőzés. „Ez minden bizonnyal sokkal nehezebb ma, mint 10 évvel ezelőtt volt. A dopping, a tiltott fogadások és bundázás nagy kihívást jelent" – fogalmazott.

Rogge azzal kapcsolatban, hogy a NOB 125. ülésén, Buenos Airesben dönteni kell a 2020-as nyári olimpiai játékok helyszínéről, hogy Isztambul, Tokió és Madrid közül mely város rendezze az ötkarikás játékokat, a sportvezető diplomatikusan kitérő választ adott. „Én nem kommentálom a három város lehetőségét két nappal a hivatalos bemutató és a végső értékelés, döntés előtt. Azt lehet mondani, hogy van három nagyon jó ajánlat és bármelyik közülük nagyon jó játékot tudna szervezni" – fogalmazott.
Arra a kérdésre, hogy egy cikket publikált a spanyol El Mundo napilap, mely azt állítja, Madrid már 40 szavazattal „benne van a zsákban”, Rogge azt mondta, nem lehet tudni, hogyan fognak szavazni a NOB tagjai.

A 2014-es téli játékokkal kapcsolatban Rogge azt magyarázta, a felkészülés előrehaladott, ahogy az utak és a helyszínek tekintetében fogalmazott, „a hardver a helyén van Szocsiban, el kell kezdeni a finomhangolást, de "Szocsira" készen lesz minden".

A leköszönő sportdiplomata a 2016-os riói nyári játékokra utalva azt mondta, az infrastruktúrával kapcsolatos munkákat kell felgyorsítani, de e tekintetben optimista.

Az eredeti cikk angol nyelven itt olvasható

(Forrás: aipsmedia.com, Alan Vaccaro/Uruguay írása alapján, Fotó: Alan Vaccaro)