Japán módszerrel a magyar sikerekért Bakuban

Japán módszerrel a magyar sikerekért Bakuban

2015. 06. 23.
Megosztás

Igazi orvosi „válogatott”, huszonegy fős egészségügyi csapat segíti a magyar sportolókat a bakui I. Európa Játékokon. A sporttörténelmi esemény a magas szintű sportszakmai felkészülésen túl komoly orvosi előkészületeket is igényelt: a játékok előtt a teljes magyar csapat egészségügyi felmérését a Sportkórház Olimpiai Rendelője végezte, szakorvosi vizsgálatokkal kiegészítve.

A Magyar Olimpiai Bizottság a játékokra összesen tíz orvossal, hét gyúróval, egy-egy fizioterapeutával és gyógytornásszal, valamint két pszichológussal biztosította a csaknem 200 magyar sportoló és 100 kísérő nyugodt kinntartózkodását, folyamatos orvosi felügyeletét.

„Nagy örömünkre ezúttal is nagyon erős egészségügyi csapat állt fel az első Európa Játékokra” – mondta dr. Balogh Péter (a képen jobbra), a bakui orvosi team vezetője, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főorvosa. „Mind a gyúrók, mind az orvosok maximális teljesítményt nyújtanak, munkájukat nagy szakértelemmel, ez előzetesen lefektetett elvárásokkal teljes összhangban végzik. Az Olimpiai Rendelő munkájának köszönhetően minden adat, a teljes magyar delegáció egészségügyi dokumentációja már a kiutazás előtt a team rendelkezésére állt. Szerencsére eddig a komolyabb probléma, betegség elkerülte a magyarokat Bakuban, összesen két alkalommal kellett a helyi poliklinika – a sportolói faluban működtetett kórház – szakvizsgálatát igénybe vennünk: egy alhasi, valamint egy szemészeti esetnél kértük azeri kollégáink segítségét. Mindkét alkalommal remek szakértelemmel és a legmodernebb technikai eszközökkel találkoztunk a helyi szervezők részéről.”

Az Európa Játékokra húsz sportág összesen mintegy hatezer sportolója látogat Azerbajdzsánba, így a versenyrendezés mellett a megfelelő orvosi háttér kialakítása is vetekszik egy olimpiáéval.

„A helyi egészségügyi kontingens, már csak a létszám miatt is megközelíti az ötkarikás játékokét, a diagnosztikai eszközök a legmodernebb sztenderdeket képviselik. Az orvosi szempontokon túl, a sportesemények lebonyolítása is magas szintű; a szállítással, logisztikával kapcsolatban sem tapasztaltunk problémákat” – folytatta dr. Balogh Péter, a MOB Orvosi Bizottságának első embere, aki London, Utrecht és Szocsi után immár negyedik alkalommal tart a magyar csapattal.

A tízfős orvosi stáb mellett hét masszőr dolgozik a magyar csapattal, biztosítja a versenyzők regenerálódását. Bár a legtöbb esetben az egyes sportágnak megvan a „specialistájuk”, a gyúrók mindig szívesen látják bármely sport képviselőjét a jól felszerelt, külön erre a célra kialakított masszázsteremben.

Tóth István masszőr Athénban, Pekingben, Londonban, valamint a 2013-as utrechti EYOF-on is tagja volt a magyar delegációnak, ám a bakui Európa Játékok számára is különleges élmény: „Sokkal fiatalosabb, oldottabb a hangulat a faluban, mint általában az olimpiákon, hiszen több az ifjúsági, fiatal versenyző. Szakmai szempontból ez talán még nagyobb kihívás számunkra, sokkal több figyelmet kell szentelni ifjabb sportolóinknak. Egy áltagos bakui napon egy masszőr mintegy nyolc-tíz versenyzővel találkozik. Nem csak masszírozunk, de kezeléseket és preventív terápiákat is alkalmazunk” – magyarázta a gyúró.

Bár a magyar versenyzőket eddig elkerülték a sérülések és komolyabb egészségügyi problémák Azerbajdzsánban, az izmok folyamatos igénybevételét és terhelését kísérő fájdalmak folyamatos kezelésre szorulnak, így Moldvay Ildikó fizioterapeutának is jócskán akad munkája Bakuban. A szakember a speciális gyakorlatok és kezelések mellett az ún. "tapeeléses" módszert alkalmazza, mely nagymértékben hozzájárul a sportolók megfelelő fizikai regenerálódásához.

„A tape eredetileg Japánból származó orvosi módszer. Érdekessége nem az, hogy milyen színű, vagy szélességű a csík, hatása a felragasztás technikájában rejlik – mondta a magyar csapat fizioterapeutája, aki immár nyolcadik világversenyén vesz részt. „Jól meg kell vizsgálnunk a sportolót, az alapján döntjük el, hogy pontosan hogyan ragasszunk. A K-Active kineziológiai tape mechanikájának lényege, hogy a bőrt el kell húzni az izom fölül, s ez a változás, mely történhet merőleges, vagy függőleges irányban, az izommal párhuzamosan biztosítja azt a funkciót, melytől az izom kevésbé fáj, a sportoló biztosabbnak, stabilabbnak érzi magát. A mozgás, izommunka közbeni gyógyulást segíti, így nagyban hozzájárul a magyar sportolók sikeres szerepléséhez az Európa Játékokon.”

A bakui magyar csapatot kísérő egészségügyi team:

Dr. Balogh Péter – vezető csapatorvos, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Baleseti Sebészeti Osztályvezető főorvosa
Dr. Bakanek György – birkózás sportszakorvos
Dr. Deák Valéria – sportszakorvos
Dr. Dobos József – ortopéd sportszakorvos
Dr. Halasi Tamás – torna sportszakorvos
Dr. Kováts Tímea – úszás sportszakorvos
Dr. Lénárth Róbert – sportszakorvos
Dr. Szigeti István – vízilabda sportszakorvos
Dr. Tomán József – kajak-kenu sportszakorvos
Dr. Zelenák Gergő – strandlabdarúgás sportszakorvos
Cseh Zsolt – fizioterapeuta
Hadi Gergely – masszőr
Holdampf Sándor – masszőr
Klenyán Tamás masszőr
Laszák László – masszőr
Maros Ede – masszőr
Tóth István – masszőr
Vaday Gábor – masszőr
Moldvay Ildikó – gyógytornász
Dr. Lénárt Ágota – pszichológus
Harasztiné Sárosi Ilona pszichológus

(MOB/Vastagh Enikő, fotó: MOB/Szalmás Péter)