Jászapáti Petra 6. 1500-on, Liu Shaolin Sándor 8. 1000 m-en

Jászapáti Petra 6. 1500-on, Liu Shaolin Sándor 8. 1000 m-en

2018. 02. 17.
Megosztás

Két magyar érdekeltségű rövidpályás gyorskorcsolyadöntő is a programba került a téli olimpián - helyi idő szerint - szombat este a gangneungi jégarénában. Női 1500m-en Jászapáti Petra a pontszerző hatodik, míg Liu Shaolin Sándor 1000m-en a nyolcadik helyet szerezte meg. A harmadik magyar induló, Bácskai Sára Luca helyezetlenül zárta a versenyt. Liu Shaoangot még korábban a selejtezőben kizárták.

A nők 1500 méteres számában Bácskai Sára Luca és Jászapáti Petra állt rajthoz. Az olimpiai rekordot még Vancouverben állította fel a kínai Zhou Yang (2:16.993), a világcsúcsot 2016-ban Salt Lake Cityben a koreai Choi Minjeong futotta (2:14.354).

A férfiak 1000 méteres versenyében Liu Shaolin Sándor állt rajthoz. Az olimpiai csúcs a kanadai Hamelin Charles nevéhez köthető, aki a phjongcshangi téli olimpián február 13-án állította be (1:23.407), a világ legjobb eredményét a koreai Hwang Dae Heon jegyzi Salt Lake Cityből, 2016-ból (1:20.875).

A női mezőnyben az első előfutamban indult Bácskai Sára Luca. Szereplését nem kísérte siker, hiszen végül az ötödik helyen ért a célba. A futam alatt a koreai Shim kicsúszott és elesett. A bírók úgy ítélték meg, hogy a koreai bukásának a magyar lány volt az okozója, így kizárták a futamból. Azt mondta, belülről nem érezte jogosnak, de miután a videót visszanézte, elismeri, hogy hibázott, tanult belőle. „Most már a váltóra koncentrálok” – jelentette ki.

Az utolsó, hatodik futamban Jászapáti Petra igen erős ellenfeleket kapott, hiszen a korai Cso, a kínai Li és az orosz Prosvirnova is esélyesebbnek tünt a továbbjutásra. Petra nem ijedt meg az ellenfelektől. Nyolc körrel a vége előtt feljött a második helyre, majd két körrel később már a vezetésre is vállalkozott. A koreai Cso ugyan később megelőzte, de ő biztosan őrizte a célig a második helyezést és továbbjutott a legjobb 19 közé az elődöntőbe.

A férfiak negyeddöntőjében az utolsó futamba sorolták Liu Shaolin Sándort. Csak ketten juthattak tovább az elődöntőbe, így a magyar fiú, a kanadai Charles Hamelin és a kínai Wu Dajing hatalmas harcot folytatott a továbbjutásért. A táv folyamán a pozícióharcok közben hol egyik, hol másik versenyző billent meg, végül a magyar fiú korcsolyájának hegye ért át elsőként a célvonalon. "Videóbírózás" után ő maradt az élen és a kínait kizárták. Liu bejutott az elődöntőbe.

A női elődöntőben Jászapáti Petra a rajt után a futamában a mezőny hátsó felében helyezkedett el. Ahogy fogytak a körök, megpróbált felzárkózni az élen állókhoz. Már a negyedik helyen haladt, amikor az előtte haladók közül ketten is elszálltak, így a második helyen jutott be az A döntőbe.

Liu Shaolin Sándor előtt is az A döntőbe jutás volt a kitűzött cél. Ennek megfelelően a táv felénél az élre állt. Később a koreai Li ugyan megelőzte, de a magyar fiú jól zárta le a mögötte lévőket és azok nem tudták megelőzni, a második helyen jutott be az A döntőbe.

Jászapáti Petra óvatosan kezdett a fináléban, csak a hetedik pozícióban követte a többieket. Már csak négy kör volt hátra, amikor a mezőny meglódult. Petra egy helyet előrébb tornázta magát és az 500m olimpiai bajnokát, Fontanát megelőzve a hatodik pontszerző helyen ért a célba.

„Minden futamomra úgy mentem fel, hogy ’na Petra, utolsó futam lesz, adj ki mindent magadból, aztán holnap pihenhetsz’. És hát eljutottam a nap utolsó futamáig. Ha mondhatjuk, ’kimaxoltam’ a napot: háromszor mentem ezerötöt. Az elődöntőben vegyes érzéseim voltak, még hányingerem is volt, majd a végén magam is meglepődtem, hogy ’most mi van?’. Az A döntő már csak egy plusz volt az egész nyár, az egész felkészülés megkoronázása. Nem is gondoltam pontszerzésre, csak arra: amit sikerül, kihozok magamból – erre volt elég" - nyilatkozta a 19 esztendős Jászapáti Petra.

Az 1500 métert a hatszoros világbajnok koreai Csoj Min Dzsong (2:24.948 perc) nyerte, Jászapáti Petra ideje 2:26.138.

A férfiak fináléjában öten álltak a rajtvonal mögé. Eleinte a mezőny nem diktált nagy iramot, majd elkezdődött a pozícióharc a jó helyezésekért. Ekkor Liu belülről próbált előrébb kerülne, de a két koreai ellenfelét magával sodorva kicsúszott. Ugyan hamar felpattant, és negyedikként ért a célba, de a bírók kizárták a futamból. Az olimpiai szabályok értelmében így nem az A döntő ötödik, hanem a B döntő utolsó helyére, a 8. helyre rangsorolták.

„Nagyon örültem, hogy sikerült a döntőig eljutnom, nem gondoltam, hogy ilyen könnyen fog menni. A döntőben hibáztam, nem kellett volna senkivel sem ütköznöm; lehet, hogy megérdemeltem ezt a kizárást. Nem akartam elvinni a két koreai versenyzőt. Nem indult gyorsan a futam, meg lehetett volna próbálni egy külső előzést, nem éreztem, hogy menne, később az az érzésem lett, hogy nem lesz meg a dobogó. Nem ragadtam meg a lehetőséget, zavart, hogy hátul vagyok. Most már a váltóra és az ötszázra fókuszálok” - mondta a világkupagyőztes Liu Shaolin Sándor.

Az 1000 méteres szám olimpiai bajnoka a világbajnoki ezüstérmes kanadai Samuel Girard (1:24.650 perc) lett.

A teltházas versenyen (közel 12 ezer ember) a helyszínen szurkolt Csaba Gábor, Magyarország szöuli nagykövete is.

Kedden a férfi 500m és a női 1000m selejtezőire, illetve a női 3000m A és B döntőire kerül sor magyar résztvevőkkel.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)