A MOB elnöksége elfogadta a besztercebányai EYOF beszámolóját és az új SZMSZ-t

„Jenő egy szívember" - Kamuti Jenőt 80. születésnapján köszöntötte a MOB

2017. 09. 21.
Megosztás


Dr. Kamuti Jenő n
yolcvanadik születsénapja alkalmából ünnepséget rendezett a Magyar Olimpiai Bizottság a Larus Étterem és Rendezvényközpontban szerda este. Az eseményen a Nemzet Sportolóját, az olimpiai ezüstérmes tőrvívót a szintén vívó Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke és Kulcsár Krisztián MOB-elnök köszöntötte.

Dr. Kamuti Jenő 2017. szeptember 17-én töltötte be 80. életévét. Az ötszörös olimpikon, olimpiai ezüstérmes, sebészorvos vívót, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökét, a MOB elnökégének tagját néhány hónappal ezelőtt választották a Nemzet Sportolói közé.

Az ünnepségen olimpiai érmesek, korábbi klasszis vívók, a MOB néhány korábbi és jelenlegi vezetője, munkatársa mellett a Nemzet Sportolói közül részt vett Schmitt Pál és Kulcsár Győző párbajtőrvívó, Rejtő Ildikó tőrvívó, Kárpáti György vízilabdázó és Portisch Lajos sakkozó.

Az olimpiai ezüstérmes Kulcsár Krisztián egyben házigazdaként üdvözölte Kamuti Jenőt. „Általában ezeket a kerek évfordulós megemlékezéseket a MOB székházban tartjuk és tulajdonképpen ezzel kapcsolatosan két dolog is megmutatja, hogy milyen illusztris szerepet tölt be Jenci a magyar sportban és mindannyiunk szívében: az egyik, hogy milyen sok meghívót kellett kiküldenünk, ami okán a rendezvényt végül ide szerveztük a Larusba, illetve a másik az, hogy azok kivételével, akik ténylegesen is fizikailag akadályoztatva vannak, mindenki örömmel mondott igent a részvételre.

Jenci életét a család mellett alapvetően két dolog határozza meg a sport és az orvoslás. És Jenő mindkét területen a csúcsra értél: a valaha élt legeredményesebb férfi tőrözőnk, világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes vagy, aki később a Magyar Vívószövetség elnöke lettél, ma pedig már a Nemzet Sportolója vagy; ugyanakkor felkészült és alapos sebész is vagy, elég ambiciózus ahhoz, hogy a tanulmányaidat kiegészítetted nemzetközi klinikai tapasztalatokkal is, majd itthon évtizedeken keresztül műtöttél és egy időszakban a MÁV Kórházat is vezetted.”

„A páratlan hazai és nemzetközi népszerűséged annak köszönhető, hogy versenyzőként a legkiélezettebb percekben is humánus tudtál maradni; hogy egy olimpiai döntőben nemcsak bemondod a tust, hanem ha kell, oda is adod a fegyveredet az ellenfélnek; hogy most már generációk óta nincs olyan a magyar olimpiai mozgalomban, akinek ne álltál volna, vagy állnál rendelkezésére egészségügyi gondjainak megoldásában. Ezek azok a dolgok, ami miatt ilyen sokan szeretünk és tisztelünk itthon és külföldön, és ez az a példamutató, emberi hozzáállás, ami miatt lassan 20 éve Te vagy a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke is.”

A MOB elnöke két személyes megjegyzéssel zárta gondolatait. „Azon kevesek közé tartozol, akik születésnapját nem szoktam elfelejteni azon egyszerű ok miatt, hogy szeptember 17-én, tehát egy napon születtél Móna Pistával. Ő nekem nevelőapán, neked a barátod volt, sajnálom, hogy ma itt nem ünnepelhet téged… Lépten-nyomon kérdezik tőlem május óta, hogyan érzem magam, szeretek-e a MOB-ban dolgozni. A válaszom erre az, hogy ha csak annyi örömöm lenne a munkámban, hogy én mondhatom a pohárköszöntőt Kamuti Jenő születésnapján – akkor már megérte. Jenő barátom: a jó Isten éltessen sokáig!”

Schmitt Pál visszaemlékezett, Kamuti Jenővel ötven éves ismeretség, majd barátság köti össze. A sportdiplomata megjegyezte, hogy Kamuti Jenőben a nemzetközi vívócsaládnak óriási bizalma volt, és van is a mai napig.

„Jenő egy barát, orvos, igazi, életre szóló társ, Jenő egy szívember, akire mindig lehet számítani, odateszi magát, amikor kell” - fogalmazott a MOB kétszeres olimpiai bajnok tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja.

Kamuti Jenő azt mondta, „nem goldoltam volna, ennyi jót fogok kapni a sporttól”. Sokak közt három jelentős személyt emelt ki, aki meghatározó volt szakmai előmenetelében: Nagy Árpád és Baji Béla vívóedzőt, illetve akinek a sportdiplomáciai pályafutását köszönheti: Schmitt Pált.

„Árpi bácsi volt a BVSC-ben az, aki a tehetséges gyerekeket átadta Béla bácsinak, aki így lett a mesterem. A sportdiplomáciában pedig Pali segített, akivel Münchenben még együtt vívtunk. Ő volt az, aki segített és arra buzdított, hogy a Nemzetközi Vívószövetség Orvosi Bizottságának tagja legyek, majd a NOB-elnök Samaranch-nál lobbizott értem, hogy a NOB Orvosi Bizottságának is tagja legyek, végül két cikluson át erősítettem őket. Kétezerben pedig az ő inspirálására pályáztam a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöki tisztére, Pali akkor berni nagykövet volt, ő biztatott” - emlékezett vissza az ünnepelt, aki Schmitt Pál mellett a MOB-főtitkári teendőket is ellátta a kétezres évek közepén.

Beszéde végén egy 1973-as nyereménypezsgőt kínált a jelenlévőknek.

Kamuti Jenő 1950-től a Budapesti Lokomotív, 1957-től a BVSC (Budapesti Vasutas Sport Club) vívója volt. Tőrvívásban és párbajtőrvívásban egyaránt versenyzett, 1957-től 1976-ig mindkét fegyvernemben, összesen százhatvanszor szerepelt a magyar válogatottban. 1957-ben a párizsi világbajnokságon tagja volt a Czvikovszky Ferenc, Fülöp Mihály, Gyuricza József, Kamuti Jenő, Tilli Endre összeállítású világbajnok tőrcsapatnak. 1960 és 1976 között öt olimpián vett részt. Egyéni tőrvívásban elért két ezüstérme (1968, 1972) mellett még négy alkalommal ért el olimpián pontszerző helyezést (4. helyezett, csapat: 1960, 1972; 5. helyezett, egyéni: 1964; csapat: 1968).

1963-ban a Budapesti Orvostudományi Egyetemen orvosi diplomát szerzett, 1967-ben sebész szakorvosi vizsgát tett. A Semmelweis Kórház orvosa, majd a MÁV Kórház és Rendelőintézet osztályvezető sebész főorvosa, 1996-től 2001-ig kórházigazgató főorvosa.

1989 és 98 között a Magyar Vívó Szövetség elnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja. Közben 1992-től 1996-ig a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) főtitkára, 1996-tól a FIE Orvosi Bizottságának elnöke. 1996-tól az Európai Vívó Szövetség elnöke, majd tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottságának tagja. 2005-2008-ig a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. 2000 óta irányítja a több szervezet, köztük az UNESCO által 1963-ban létrehozott, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által is elismert és támogatott Nemzetközi Fair Play Bizottságot. Mint nemzetközi sportszervezet vezetője, tagja a MOB elnökségének; vezeti a MOB Fair Play Bizottságát is. A hazai vívószövetség általános alelnöke, a Budapesti Sportszövetségek Uniójának elnöke.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)