„Jogilag megalapozott, erős alapszabálya lesz a MOB-nak, széles körű egyeztetés zajlik”

„Jogilag megalapozott, erős alapszabálya lesz a MOB-nak, széles körű egyeztetés zajlik”

2021. 01. 14.
Megosztás


„Jogilag megalapozott, erős, a működést hosszú időre meghatározó alapszabálya lesz a Magyar Olimpiai Bizottságnak” – hangsúlyozta dr. Mészáros János, a MOB Jogi Bizottságának vezetője a grémium első idei ülésén, ahol dr. Török Ferenc hozzátette: „a dokumentum nagyon szépen rendbe van téve, maximálisan elfogadható, a jogi helyzetért teljes mértékben vállalható a felelősségünk”.

A testület kiemelt témaként tárgyalta csütörtökön a MOB új alapszabályának tervezetét, melyet korábbi, alakuló ülésén is napirendre tűzött már.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke bevezetőjében kijelentette, az új alapszabály megalkotásának folyamata a véglegesítés fázisában van, az elnökség már több alkalommal napirendre tűzte annak tárgyalását. A sportvezető elmondta, hogy az új dokumentumot a MOB a 125. születésnapjára tervezett, 2020 decemberi közgyűlésen fogadhatta volna el, de mivel a járványhelyzet miatt az elmaradt, erre tavasszal kerülhet sor.

Schmidt Gábor MOB-elnökségi tag, bizottsági összekötő kifejtette, hogy hasznos beszélgetéseken, kezelhető kérdéseken, több apró finomításon vannak túl. Elmondta, hogy a MOB hosszú távú stratégiája is megfogalmazza a szövetségek előtti példamutatást, a „jó kormányzás” mintájának igényét, leképezve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapelveit. „Az új alapszabály tükrözi és leképezi az olimpiai mozgalom értékeit, egyben elősegíti a szervezet még hatékonyabb működését. Az irányt az elnökség jónak tartja” – fogalmazott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség első embere.

Vékássy Bálint tájékoztatást adott arról, hogy széles körű egyeztetés zajlik, az alapszabálytervezetet még decemberben minden, addig megalakult bizottság megkapta, de többen ezen a héten is tárgyalják. A MOB főtitkára elmondta, hogy a testületektől több javaslat érkezett, amiket mind megfontolnak, és szükség szerint beépítenek a változtatások közé.

Dr. Mészáros János már korábban kijelentette, hogy a dokumentum jól átgondolt, egységes szerkezetben, a hagyományokkal némileg szakítva, új megközelítésben rendelkezik majd a MOB működését illetően, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az Olimpiai Charta rendelkezéseivel harmonizálva. A Magyar Karate Szakszövetség első embere kifejtette, hogy az előkészítés jogilag megtörtént. „A MOB-nak eddig talán soha nem volt jogilag ennyire előkészített, erős alapszabálya, mint most. A dokumentum hosszú időre meghatározhatja a szervezet működését. A MOB-nak erőteljes önállóságot és mozgásteret fog biztosítani. Az külön öröm, hogy a többi bizottság is véleményezi, és értékes, építő jellegű hozzászólásokkal formálja annak tartalmát” – tette hozzá a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöki teendőit is ellátó sportvezető.

Dr. Török Ferenc jogász, a MOB és a bizottság tagja úgy fogalmazott: „nagyon szépen rendbe van téve az alapszabály, elfogadható, működőképes lesz, a jogi helyzet a jogi bizottság részéről vállalható”.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)