Short Track Nyitokep 1

Jól kezdték az olimpiai kvalifikációt short trackeseink

2021. 10. 25.
Megosztás

A rövidpályás gyorskorcsolyázók biztató eredményekkel rajtoltak az olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozat első állomásán. Emellett több sportágban is jól szerepeltek a héten a magyar versenyzők: heti összefoglalónk.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók biztató eredményekkel rajtoltak az olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozat első állomásán. Több mint 20 év után férfi és női egyéni összetettben, valamint a női szerenkénti döntőben is szerepeltek magyar tornászok a világbajnokságon. Az olimpikon Bragmayer Zsanett harmadik helyen végzett a dél-koreai világkupa futamon. Jakabos Zsuzsanna két számban is győzött a dohai világkupa viadalon. Magyar indulóval rajtolt a nők alpesi világkupa síidénye. Döntős volt Babos Tímea a hamburgi tenisztornán. Magyar helyezések a pályakerékpáros világbajnokságon. Hétfőn rajtol Belgrádban a férfiak ökölvívó világbajnoksága.

Rövidpályás gyorskorcsolya. Pekingben kezdődött a menetelés az első világkupán a téli olimpiai kvótákért. Aki eredményesen szerepelt a négy nap alatt, az már nagy lépést tett, hogy november végén megszerezze nemzetének az olimpiai indulás jogát. A hat-hat magyar férfi és női induló közül az első világkupán Liu Shaolin Sándor arany-, Krueger John-Henry ezüstérmet szerzett ötszáz méteren. A férfi váltó az értékes második helyen ért célba.

A short track olimpiai kvalifikációs folyamáról itt írtunk részletesen.

Az első világkupán a férfi egyéni versenyszámokban Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry mindhárom távon kvótás helyen végzett. Liu Shaoang csupán 500 méteren maradt adós a jó helyezéssel, mivel futamából akadályoztatás miatt kizárták. Az 5000m férfi váltóban a három egyéni magyar indulóhoz a negyeddöntőben Jászapáti Péter, az elődöntőben Tiborcz Dániel, a döntőben Nógrádi Bence csatlakozott negyedikként. A váltó a hollandok mögött a második helyen ért célba a fináléban. Ha azt nézzük, hogy négy évvel ezelőtt, a kvalifikációs vk-sorozatban egyetlen alkalommal sem döntőzött a magyar kvartett, a kvótaszerzést illetően már jobban állunk.

A hölgyeknél Jászapáti Petra mindhárom távon, Kónya Zsófia 500, Sziliczei Német Rebeka 1500m-en várhatja a második világkupát kvótás helyről.
A vegyes váltó a B döntőben a második helyen ért a célba, ami összesítésben a 6. helyet jelentette számukra.

Eredmények:
(Az egyes helyezések megegyeznek az olimpiai kvalifikációs pozícióval)

Nők:

500m: 12. Jászapáti Petra, 16. Kónya Zsófia, 58. Somogyi Barbara
1000m: 18. Jászapáti Petra, 39. Bácskai Sára Luca, 42. Kónya Zsófia
1500m: 18. Jászapáti Petra, 22. Sziliczei Német Rebeka, 42. Somodi Maja
3000m váltó: 10. Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka

Férfiak:

500m: 1. Liu Shaolin Sándor, 2. Krueger John-Henry, 40. Liu Shaoang
1000m: 6. Krueger John-Henry, 8. Liu Shaolin Sándor, 18. Liu Shaoang
1500m: 6. Liu Shaoang, 8. Liu Shaolin Sándor, 20. Krueger John-Henry
5000m váltó: 2. Krueger John-Henry, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Jászapáti Péter, Tiborcz Dániel, Nógrádi Bence

2000m vegyes váltó: 6. Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Sziliczei-Német Rebeka, Kónya Zsófia, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Nógrádi Bence

Folytatás csütörtöktől Japánban, Nagoyában.

Bácskay Csenge (Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza)

Torna. Régen szerepeltek magyar tornászok ilyen eredményesen, mint a 2021. évi világbajnokságon Japánban, Kitakjúsúban. Már az egyéni összetettben is régen láthattunk magyar indulót a legjobb 24 tornász között versenyezni.

A csapatban Európa-bajnoki bronzérmes Mészáros Krisztofer 81.581 ponttal a 14. helyen végzett a férfiak között. Mészáros 82.632 ponttal a hatodik helyen jutott a 24 fős fináléba.
Ott gyűrűn, lólengésben és nyújtón javított a selejtezőben elért pontszámán, de talajon, ugrásban és korláton elmaradt korábbi teljesítményétől. A legnagyobb visszaesés korláton volt, amelyen csaknem egy teljes ponttal kevesebbet kapott ezúttal. Teljesítménye így is dicsérendő, hiszen világbajnokságon egyéni összetett döntőben legutóbb Supola Zoltán révén volt magyar induló 1999-ben.

Bácskay Csenge a selejtező után a 25. helyen állt, de a japán Hatakeda Hitomi a szerdai edzésén súlyos gerincsérülést szenvedett felemáskorlát-gyakorlata közben, így nem indulhatott a 24 versenyzőt felvonultató fináléban. Csenge volt a beugró, aki végül a 21. helyen fejezte be a versenyt.

A magyar női torna szempontjából nagy nap volt a világbajnokság szombati versenynapja, ugyanis legutóbb 1992-ben, Párizsban volt példa arra, hogy egynél több szerenkénti fináléban szerepeltek magyar hölgyek. Japánban ezúttal Bácskay Csenge ugrásban, míg Kovács Zsófia felemáskorláton volt érdekelt a legjobb nyolc között. Mindketten az ötödik helyen végeztek.

A torna-világbajnokság záróünnepségén is volt magyar érdekeltség, méghozzá a ritmikus gimnasztikázó olimpikon, Pigniczki Fanni személyében, aki a színpadon vette át a háromszoros olimpiai bajnok japán tornásztól, Kohei Uchimurától a vb-stafétát, hiszen a ritmikus gimnasztikázók világbajnokságát szerdától szintén a japán városban tartják.

(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Triatlon. Bragmayer Zsanett bronzérmet szerzett a triatlonosok szombati világkupaversenyén, a dél-koreai Puszanban. A tokiói olimpián 12., a világbajnoki sorozat hamburgi állomásán 4. magyar triatlonos 56:58 perc alatt teljesítette a 750 méter úszás, 20 kilométer kerékpározás és 5 kilométer futásból álló sprinttávot. A versenyen 32-en indultak.

A férfiaknál a 46 indulóból 41 triatlonos teljesítette a viadalt, közöttük egyetlen magyarként a kétszeres olimpikon Tóth Tamás 51:54 perces eredménnyel a 15. helyen végzett.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Úszás. Jakabos Zuzsanna remekelt a dohai rövidpályás világkupa futamon.
A győriek 32 éves versenyzője csütörtökön 200 méter pillangón, pénteken pedig 400 méter vegyesen is a leggyorsabbnak bizonyult. Szombaton egy-egy ezüst- és bronzérmet nyert 200m vegyesen, illetve 200m hátúszásban.
Szabó Szebasztián két ezüst- (50m hát, 100m pillangó) és egy bronz- (50m pillangó), Kalmár Ákos egy ezüst- (1500m gyors) és egy bronzéremmel (400m vegyes) járult hozzá a magyar éremterméshez.

(Fotó: Hungarian Ski Association, Facebook)

Alpesi sí. Megkezdődött a 2021/2022-es síidény az ausztriai Söldenben. Hosszú idő után magyar indulója is volt a sportág világkupa-sorozatának. A 19 éves, ifjúsági olimpikon Tóth Zita személyében három és fél év után volt újra magyar a rajtnál. Ezt megelőzően a kétszeres világkupa-dobogós Miklós Edit versenyzett a világ elitjében, még 2018 januárjában.

A 75 fős óriás-műlesikló mezőnyében Tóth Zita az 5 legfiatalabb versenyző közé tartozott. Bár kiesett az első futamban, de sok tapasztalatot gyűjtött. Számára a következő világkupa futam a finnországi Leviben lesz, ahol kedvenc számában, műlesiklásban indul.

(Fotó: babostimea.hu)

Tenisz. Babos Tímea a horvát Antonia Ruziccsal (727.) találkozott a 25 ezer dollár összdíjazású keménypályás hamburgi torna vasárnapi fináléjában.

A világranglistán 149. magyar játékos – aki csípősérülését követően július óta először versenyzett – 4 győzelmet követően jutott döntőbe, de ott 6:2, 4:1-es mérkőzésállásnál feladta a mérkőzést.

„Az elődöntő után és a mai döntőn elkezdtem érezni a csípőm, így a helyes döntés az volt, hogy feladjam a meccset. Az egyik szemem sír a másik nevet. Nyilván nem örülök, hogy fel kellett adnom a meccset, de annak igen, hogy ismét versenyezhetek! Rengeteget dolgoztunk az elmúlt hónapokban, hogy a sérüléseim javuljanak, ez a hét egy jó teszthét volt, játszottam 5 meccset, így bizakodhatok, azt hiszem!” – írta Timi az Instagramon.

Fucsovics Márton két szettben (6:2, 7:5) kikapott a negyedik kiemelt, dél-afrikai Lloyd Harristől az 584 ezer euró (211 millió forint) összdíjazású antwerpeni kemény pályás férfi tenisztorna negyeddöntőjében.

Szalontay Sándor (archív)
(Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann)

Kerékpár. Magyar indulók is részt vettek a roubaix-i pályakerékpáros-világbajnokságon.

Filutás Viktor 17. helyen zárt a négy számot magában foglaló omniumban a roubaix-i pályakerékpáros világbajnokság szombati versenynapján.

A férfi sprint selejtezőjében Szalontay Sándor 9.858 másodperces idejével a 16. lett, a nyolcaddöntőbe jutásért vívott párharcban pedig alulmaradt a brit Hamish Turnbullal szemben.

Lovassy Krisztián 17. lett scratch-ben. Az október eleji grencheni Eb-n 12. lett scratch-ben a szám 2017-es Eb-ezüstérmese, aki ezúttal a táv közepén benne volt egy támadási kísérletben, a viadal véghajrájában azonban már nem bírta az élmezőny tempóját.

Ökölvívás. Hétfőn kezdődik és két héten át tart a férfiak világbajnoksága Belgrádban.

A magyar indulók:

51 kg: Bernáth Attila
54 kg:  Csóka Nándor
60 kg: Veres Roland
63.5 kg: Kovács Richárd
67 kg:  Fodor Milán
71 kg: Kozák László
75 kg: Mester Soma
80 kg: Kovács Pál
86 kg: Hámori Ádám
+92 kg: Fehér Koppány

A program:

Október 25., hétfő – november 2., kedd:  selejtezők, negyeddöntők, 13 és 18 óra
November 4., csütörtök:  elődöntők, 13 és 18 óra
November 5., péntek:  döntők (6 súlycsoport), 18 óra
November 6., szombat:  döntők (7 súlycsoport), 18 óra

Az egyes súlycsoportok sorsolását itt találjátok.

(Magyarock-összeállítás, nyitókép: MTI/AP/Mark Schiefelbein)