Junior Eb: Két bronzéremmel startoltak a fiatalok

Junior Eb: Két bronzéremmel startoltak a fiatalok

2013. 09. 21.
Megosztás

Szarajevóban rendezik meg az idei junior Európa-bajnokságot, amelyre népes, húsz fős magyar csapat utazott el.

„A fiúk között négyen utaznak szövetségi költségen az Európa-bajnokságra, Gard Richárd, Bartha Ákos, Végvári Martin és a KSI-ből Tóth Krisztián, elsősorban tőlük várok jó eredményt – tájékoztatta a Judoinfo olvasóit Neu Gábor, a junior férfiak szövetségi edzője. – Ha jó formában van, a tavaly ötödik helyezett Fogasy Gergő is szerezhet meglepetést. Két érem és egy pontszerző helyezés megszerzésével elégedett lennék, de azért titkon ennél is sikeresebb szereplésben reménykedek.”

A magyar válogatott szerda este Baján tartott még egy utolsó közös edzést, majd csütörtök reggel innen vágott neki a nagyjából négyszáz kilométeres útnak.
A junior Európa-bajnokság kitűnő ugródeszka a nagyobb célok felé, elég csak a 2011-es kontinensbajnokság egyik győztesének példáját említeni: a 66 kilogrammos grúz Lasa Savdatuasvili nyert Lommelben a saját korosztályában, egy évvel később Londonban pedig aranyérmet akasztottak a nyakába. A 2012-es nyári játékokon egyébként tizennyolc korábbi junior Eb-érmes állhatott fel az olimpiai dobogóra!

Ragyogóan kezdődött számunkra az Eb: Bartha Ákos(a frlsőképen) és Végvári Martin bronzérmet szerzett. Negyvenhárom ország négyszáztizenhat judósa érkezett a boszniai fővárosba, hogy eldöntse a korosztályos Európa-bajnoki érmek sorsát. A mieink közül pénteken kilencen is tatamira léptek, s ketten végül dobogóra is állhattak...

Az 55 kilogrammosok között az európai rangsorban negyedik helyen álló Bartha Ákos erőnyerőként kezdett, majd magabiztos judóval győzte le előbb a montenegrói Nikcsevicset, majd a negyeddöntőben a svájci Gröllt – egyik összecsapás sem tartott négy percig.
Az elődöntőben a későbbi győztes azeri Mammadov egy vazarival megszerezte a győzelmet, így a Miskolci VSC tizenkilenc esztendős reménysége a bronzmérkőzésen kapott lehetőséget a javításra. Illyés Miklós tanítványa élt is vele, s a 2011-ben Eb-aranyérmes örmény Harutyunyan elleni diadal azt jelentette, hogy Bartha Ákos – aki ebben az évben megnyerte a kijevi és a paksi Európa-kupát, Berlinben ezüst-, Leibnitzben pedig bronzérmes volt – megszerezte első érmét a világversenyeken: bronzérmes lett a junior Eb-n!

A 66 kilogrammosoknál a bajai Végvári Martin (a képen) az egyesületét ért szörnyű csapások mellett is remekül helytállt, sikerével adózott elveszített klubtársainak. Az Eb előtt a kontinentális rangsorban „csak” a huszonnegyedik helyen álló Végvári Martin erőnyerőként kezdett, majd idő előtt véget vetett az ukrán Didenko és a francia Moreira elleni csatának is.
A negyeddöntőben a rangsorban második helyen álló szerb Ciganovics már keményebb feladat elé állította, de az ugyancsak tizenkilenc esztendős bajai judoka állta a sarat, s végül jukónyi előnnyel bejutott az elődöntőbe. Ott sem a mi fiunk volt az esélyesebb, hiszen ellenfele, a görög Azoidisz nyerte az elmúlt két junior Eb-t ebben a súlycsoportban – s utóbb megszerezte a harmadik aranyát is, merthogy nem sikerült menetelésében megakasztani.
Radics Attila tanítványa a bronzmérkőzésen újra alaposan kitett magáért, egy jukóval győzte le az örmény Gazarjant (ezen a napon két érmet is elvettünk az örményektől), így ő is felállhatott a dobogó harmadik fokára. Végvári Martinnak már van egy kontinensbajnoki érme, 2010-ben ezüstérmes lett az ifjúsági Eb-n, emellé kerül most a junior Eb-bronz.

Magyarország kilencvenötödik és kilencvenhatodik junior Európa-bajnoki érmét ünnepelhettük pénteken, a magyar mérleg eddig: 17 arany, 26 ezüst és 54 bronz! Ezzel Magyarország a tizenegyedik helyen áll az örökrangsorban, de már egyetlen arannyal a Top10-be kerülhetünk...

Sajnos a többieknek nem ment ilyen jól pénteken, Gard Richárd (55 kg, Leányvár-Varga Csepp) az első mérkőzése után búcsúzott, akárcsak Szabó Csaba (60, Kecskeméti JC) és Mihalovits Kincső (44, KSI SE), Tóth Krisztián (60, Ippon Judo Tatabánya) pedig egy intéssel kiharcolt győzelem után a második körben szenvedett vereséget. Egy győzelemmel és egy vereséggel zárt Pupp Réka (48, Atomerőmű SE), Keliger Bernadett (52, Albertirsa SE) és Kovács Kitti (52, KSI SE) is.

A további program:

2013. szeptember 21., szombat
Férfi 73 kg (címvédő: Damian Szwarnowiecki, lengyel; magyar induló: Kárpáti Gábor, Atomerőmű SE)
Férfi 81 kg (címvédő: Aleksziosz Ntanacidisz, orosz; magyar induló: –)
Női 57 kg (címvédő: Treicy Etiennar, francia; magyar induló: Balázs Nikoletta, Domaszéki JISE; Köteles Vivien, Miskolci VSC)
Női 63 kg (címvédő: Margaux Pinot, francia; magyar induló: Gercsák Szabina, Hell-Miskolci JC; Polyák Krisztina, Kecskeméti JC)
Női 70 kg (címvédő: Lola Mansour, belga; magyar induló: Salánki Evelin, Ippon Judo Tatabánya)

2013. szeptember 22., vasárnap
Férfi 90 kg (címvédő: Huszen Halmurzajev, orosz; magyar induló: Tóth Krisztián, KSI SE; Fogasy Gergő, Kecskeméti JC)
Férfi 100 kg (címvédő: Oleg Isimov, orosz; magyar induló: –)
Férfi +100 kg (címvédő: Levani Matiasvili, grúz; magyar induló: Kerstner Róbert, Ippon Judo Tatabánya; Demeter Bendegúz, Kaposvári NASE)
Női 78 kg (címvédő: Maike Ziech, német; magyar induló: –)
Női +78 kg (címvédő: Alekszandra Babinceva, orosz; magyar induló: Kárpáti Emese, Kaposvári SI)

(Forrás: judoinfo.hu)